Antal Éva (22) egyetemista a Fazekas+Fesztiválon tartott előadást arról, hogy hogyan lehetünk környezettudatosak a mindennapokban.

„Másfél évvel ezelőtt teljesen átlagos életet éltem, dolgoztam, iskolába jártam és én is pontosan annyi szemetet termeltem, mint minden átlag magyar. Aztán egyszer csak találkoztam azzal a rengeteg dokumentumfilmmel és hírrel a klímaváltozásról és műanyagszennyezésről. Azt gondoltam, hogy azáltal, hogy szelektíven gyűjtöm a szemetet és környezetbarát tisztító- és takarítószereket vásárolok, óvom a környezetet, megtettem a tőlem telhetőt, pedig valójában csak a minimumot teljesítettem. Elkezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy vajon az egyén szintjén mi mindent tudnék megtenni. Ekkor találtam rá egy videóra, amiben egy Lauren Singer nevű lány arról beszél, hogy egy zero waste-nek nevezett életmódnak köszönhetően 8 év alatt csupán egy befőttesüvegnyi szemetet termelt.”

Antal Éva

Ekkor határozta el, hogy ő is kipróbálja az úgynevezett zero waste életmódot. Ez annyit takar, hogy nem termel szemetet, sőt spórol is vele. Előadásában megosztotta velünk azt is, hogy hogyan tudjuk helyettesíteni a hétköznapi tárgyainkat környezettudatosabb eszközökre.

Folpack helyett helyett használjunk textil szatyrot!

A hagyományos mosogatószivacsot cseréljük le luffa szivacsra. Ez tulajdonképpen egy kiszárított töknek a belseje, ami teljes mértékben környezetbarát, lebomló anyag.

Ne használjunk folyékony szappant! Egyrészt műanyag csomagolása nagyon környezetszennyező, másrészt sokkal hamarabb elfogy, mint a szilárd szappan. Ha mégis úgy érezzük, ez elengedhetetlen számunkra, akkor lehetőleg kimérve vásároljuk.

Tusfürdő helyett hajmosáshoz használjunk szilárd sampont! Hasonló, mint a szilárd szappan, csak ez kifejezetten hajmosásra való.

Mosószerek tekintetében is van lehetőség fejlődni! A mosószóda teljes mértékben környezetbarát.

„Mivel nem veszünk meg felesleges dolgokat, csak azt, amire valóban szükségünk van, ezért rengeteget spórolunk is. Nagyjából 30-40%-kal kevesebbet költünk havonta a háztartási dolgokra.”

zero waste 2

Az 5R

Az előadáson az 5R-ről is esett szó, ami a zero waste életmód öt aranyszabálya

1. Refuse – Köszönöm, nem kérem!

A hulladékkeletkezés megelőzésének legegyszerűbb módja, ha elutasítjuk azokat a termékeket, melyekből később hulladék válik. Kezdjük el használni a „NEM” szót! Utasítsuk el a reklámanyagokat, a szórólapokat, a műanyag zacskókat és bevásárló táskákat.

„A legjobb szemét az, amelyik nem jön létre.”

2. Reduce – Kevesebbel is beérem!

Még bevásárlás előtt gondoljuk végig: valóban szükségünk van arra a dolgora? Esetleg nem tudjuk-e valahonnan kölcsönkérni a szükséges tárgyat, legyen az ruha vagy akár elektronikai cikk?

„A mai vásárlásunk holnapi szemetünk.”

3.Reuse – Kijajítás, újrahasználás

Attól, hogy valami elromlik, még nem kell, hogy egyből a kukában landoljon! Helyette próbáljuk inkább megjavítani és tovább használniMinden egyes új termék gyártása rengeteg energia, víz és nem megújuló erőforrás igénybevételével jár. Ne pazaroljuk el őket! Vásároljunk olyan dolgokat, melyek kialakításuknak köszönhetően könnyen javíthatók, valamint ha lehetőségünk van rá, vásároljunk használtruha üzletekben (és ne csak ruhákat).

4.Recycle – Külön gyűjtés szelektálás

Tanuljuk meg helyesen osztályozni a hulladékot! Emellett tartsuk azt is észben, hogy sok szempontból igényes folyamat, ráadásul sok olyan anyag van, amit nem lehet új dolgokat létrehozni. Az újrahasznosítás ezért jó esetben csupán a negyedik lehetőség legyen, ha nem tudunk csökkenteni, visszautasítani vagy újra felhasználni.

5.Rot – Komposztálás

Egy átlagos háztartásban felhalmozott hulladék közel 40%-át biológiailag lebomló anyagok teszik ki. Ha ezeket komposztáljuk, egy humuszszerű anyagot hozunk létre, melyet felhasználhatunk kertünkben vagy az erkélyünkön. Sokan azért nem komposztálnak, mert nem kertes házban laknak. Mára azonban erre is van megoldás!

„Mindenkinek érdemes elgondolkodni azon, hogy mi az, amit megtehet, és képes-e megtenni, hogy ezzel óvni tudja a környezetet és mi az, amiről nem tud vagy nem hajlandó lemondani.”

Véleményem szerint ez egy fantasztikus előadás volt: a fenti felsorolásból is látszik, hogy mennyi mindent tehetünk a környezetünkért, egy hulladékmentes jövő érdekében.

Szerző: Trinter Patrik (7.d)