A Fazekas mindkét színjátszó csoportja arany minősítést érdemelt ki előadásával a Magyar Drámapedagógiai Társaság által szervezett XXXIII. Weöres Sándor Országos Gyerekszínjátszó Találkozón. A Kőbányai Szabadidő Központ színpadán a zsűri két nap alatt 19 előadást tekinthetett meg, és az aranyat korántsem osztogatták bőkezűen.

A KicsiFazék (4-6. évfolyamosok) Tizenkettő című előadása egy mesét dolgozott át (melyet Eltáncolt papucsok vagy Széttáncolt cipellők, esetleg Tizenkét királykisasszony címmel ismerhetünk). Ebben a királykisasszonyok elszöknek éjszakánként, kijátszva ezzel egy túlszabályozó apa szigorúságát. A szabályok betartásáról, illetve be nem tartásáról elmélkedő történetben a zsűri értékelte, hogy a mondanivalóval szemmel láthatóan azonosulni tudtak a gyerekek.

A KisFazék (6-7. évfolyam) Gertheis Veronika: Csendszoba című ifjúsági novelláját alkalmazta színpadra, az alaptörténetet egy hamarosan megjelenő antológiában olvashatjuk majd. Fontos kérdéseket tesz fel: milyen, amikor valaki más, mint a többi, illetve a közösen megszerzett javakat felajánlhatjuk-e jótékony célra. Az értékelés és a közönségben helyet foglaló tanárok szerint megható, de nem szentimentális, kamaszosan humoros előadással álltak elő, amelynek erőssége volt a természetes színészi játék. (Ez utóbbi megállapítás egyébként a KicsiFazék előadását követően is elhangzott.)

A próbafolyamattal kapcsolatban Csörgei Andrea tanárnő elmondta, hogy arra mindig kevés az idő, nagylétszámú csoportokkal kell megszervezni a próbákat, heti egy tanóra keretében – ezért előfordult, hogy a diákokkal szombaton is készültek. Ez az elkötelezettség látszott a végeredményen.

A társulatok köszönet szeretnének mondani Sásdi Mariann-nak (aki a KicsiFazék tagjainak tanított be egy moldvai táncbetétet), valamint Radácsi Eszter asszisztensnek, aki egész nap kísérte és segítette a csapatokat.

A darabok hagyományosan bemutatásra kerülnek a Fazekasban is, valamikor az év vége felé – a konkrét időpont még szervezés alatt. Mi már nagyon várjuk!

– szerk. –