A tanévkezdés idén a Fazekasban nem csak a visszatérésről, új tanszerekről és tankönyvekről szól. Hagyományosan kétévente kerül megrendezésre az iskolai Diákönkormányzat elnökének és pártjának megválasztása a diákok körében. 2021-ben a Fazekas Grundnak szavazta meg a diákság a bizalmat, Orbán Gyulával elnökletével.

Pályafutásuk során a már megszokott diákéleti programok mellett, mint például a Valentin-nap, felújították és megnyitották a Pinceklubot és a FAVE napok szervezésében is részt vettek a többi iskolával egyetemben. Mivel az őket követő párt megválasztása október közepéig fog tartani hivatalosan, a Fazekas Grund még előállt egy idei programtervvel, amiben ismertetik, mik a céljaik és teendőik egészen a DÖK átadásáig.

Elsődleges feladatuk idén, hogy a DÖK-választást lebonyolítsák. Idén végül csak egy pártra szavazhatunk, nevezetesen a Progressre, mely elnökjelöltje Desics Lola 10.D osztályos tanuló. Persze ez nem jelenti azt, hogy a jelöltek ne kampányolnának iskolaszerte. A folyosókon plakátokkal hirdetik magukat, instagram oldalukon (@progress_fazekas) pedig még több információt osztanak meg magukról.

A szeptember 18-24-ei hétre jelölte ki a Fazekas Grund a kampányhetüket, ahol számos programmal, mint például kacsakereséssel várták a diákokat. A következő héten szerdán pedig egy extra filmnézést is leszerveztek. A Grund programtervében az egyik legjelentősebb pont az október másodikai választási vita megrendezése. Ezen a hétfői napon 15 órától várják a nagyteremben az érdeklődőket. A beszélgetés alatt a Progress tagjai ismertetik programtervüket, a végén pedig a közönség is kérdezhet majd tőlük.

A vitát rögzítik és egy megvágott, 20 perces videó formájában a következő héten levetítésre kerül a 7-11.-es osztályok osztályfőnöki óráin. Tehát idén azok, akik nem tudnak elmenni a vitára sem fognak lemaradni a lényeges részekről. Ezt követően, október 13-án egy DÖK gyűlés keretein belül a Grund szimbolikusan átadja a DÖK-öt a megválasztott pártnak.

Habár a Grund legfontosabb teendője a DÖK választás levezénylése, emellett bejelentették, hogy számíthatunk a Fazekas merchek megjelenésére októberben, melyeket a hónapban lehet még megrendelni és november folyamán kerülnek kiosztásra.

Szabó Anna