Bagossy Bálint 2018-ban végzett fazekasos tanuló április 13-án ellátogatott az iskola filozófia fakultációjára, és bemutatta „STUMP” című kisfilmjét, ami számos tekintetben megragadta a diákok figyelmét, és izgalmas beszélgetéseket eredményezett.

Bálint a Kisképzőben járt fotós tanfolyamra, és első kiállítását az IF Jazz Caféban lehetett megtekinteni. Bebizonyítva fényképészi tehetségét és festői, nonfiguratív látásmódját az elkövetkező évben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, Janisch Attila Balázs Béla-díjas rendező osztályába.

Belekóstolt a színészi életbe, elsajátítva a filmkészítés egyéb komponenseinek fortélyait, megkezdhette rendezői munkásságát, aminek méltán várt gyümölcse lett végül a STUMP (magyarra fordítva „Csonk” lenne, szójáték révén hiányzik a végéről egy betű, ami a film megtekintése után értelmet nyer) című kisfilmje.

A film – dialógusok nélkül – egy korunkbeli erdei törzs életébe és szertartásaiba enged betekintést egy kívülálló szemszögéből. A lassú, jelentést nyomatékosító jelenetek, az átgondolt színkompozíció és a megfelelő, témához illő színészi játék igazi ajándékot a „slow-paced cinema” rajongói számára.

A történethez fűződően nehéz lenne egy konkrét mondanivalóval előállni, viszont Bálint elmondása szerint pontosan ez volt a célja; hogy minden egyes néző a saját értelmezésével álljon elő. A szubjektivitás kulcsfontosságú.

Azoknak, akik gondolkodás nélkül, a szájba rágott jelentést követően megelégedve szeretnek felállni egy film vetítése után, kifejezetten nem ajánlom Bagossy Bálint kisfilmjét.

Izgatottan várjuk az elkövetkező műveket, amik Bálint tarsolyában vannak, és az összes filozófia fakultációs diák nevében köszönöm, hogy eljött, és megnyugtatott bennünket, hogy a modern magyar filmkészítés jó kezekben van.

Szerző: Keleti Milán