Víz alatti világ. Mennyi mindent tud róla az ember, még akkor is, ha sosem járt tengerben vagy óceánban! Ez többek között a természetfotósok munkásságának köszönhető.

Ennek a hivatásnak szentelte életét Selmeczi Dániel, aki a Fazekas+Fesztivál harmadik napján érkezett meg iskolánkba, ahol egy saját felvételekből összevágott videóval kísérve mutatta be húszévnyi tapasztalatait.

Selmeczi Dániel elmesélte, hogy a víz iránt érzett szeretete és csodálata vezette el őt karrierjéhez, s indította el ezen az úton. A különleges és hihetetlenül gazdag tengeri állatvilág élőlényei közül kiemelt párat, többek között a véres fenevadként számontartott cápákat.

A beszélgetésből megtudtuk, hogy a víz alatti fotózásnál a képet legalább egy méteres közelségből érdemes elkészíteni annak érdekében, hogy a formák, a színek jól kirajzolódjanak és ne mosódjanak el. Ennek köszönhetően Selmeczi Dániel testközelből találkozhatott a sós vizek rettegett szörnyével, a cápával. Merülései folyamán nagyon sok mindent megtanult az állatról, annak a viselkedéséről és így egy fontos, és sokak számára megdöbbentő következtetést vont le: a cápák nem a világ legveszélyesebb, hanem csupán a legfélreismertebb állatai. Az élőlények ismertetése mellett felhívta a figyelmet a vizek hatalmas mértékű szennyezésére, illetve az emberi tevékenységekkel felgyorsított pusztító hatások jövőbeli jelentőségére is. 

Számomra nagyon tanulságos élmény volt ez a bemutató, hiszen a gyönyörű felvételek és képek mellett számos új információt tudtam meg a tengeri világról, kincseiről és azok veszélyeztetettségéről is.

Szerző: Lazányi Lili

Fotó: National Ocean’s Service