A Fazekas+Fesztivál első napján megannyi más különleges vendég mellett Korok Fatima, szabadtüdős mélymerülő világbajnok is részt vett az iskola által megszervezett programsorozatban. A sportolónő online előadásában elmesélte élettörténetét és azt, hogy hogyan találta meg az egyensúlyt és a boldogságot több évnyi keresés után.

A többszörös nemzeti és nemzetközi rekorder Korok Fatima először felvázolta régi életét: elmondta, hogy nyolc évnyi dohányzás és alkoholfogyasztás mellett testtömege drasztikusan változott, és érezte, hogy már egészsége volt a tét. Boldogtalansággal és szorongással küzdött, nem találta helyét a világban. A kilátástalannak tűnő helyzet mélypontja egy bokatörés volt: ekkor határozta el, hogy változtatni kell életmódján. Ezután találta meg újra a számára legbiztonságosabbnak tűnő helyet: a víz alatti világot. Babaként úszott, fiatalabb korában pedig a szinkronúszást űzte több évig, így a víz ismét egy újabb fejezetet nyitott számára.

Hihetetlen erős akarattal és önfegyelemmel egy vadonatúj életstílust alakított ki magának, önkárosító magatartását lecserélte új, jótékony hatású szokások gyakorlására. Egészségtelen és szélsőségesen változó étrendjét átformálta egy hosszú távon is fenntartható, színes étkezésre, amihez a mai napig tartja magát. Aktívabb életbe kezdett, így a mindennapos testmozgás számára szinte létszükségletté vált. Négy év alatt sikerült eljutnia mostani eredményeihez: legutóbbi merülése folyamán 100 méteres mélységig úszott le, egyetlen levegővétellel.  

Korok Fatima 5 percnél is tovább képes levegő nélkül maradni a víz alatt, amit különböző légzőgyakorlatokkal és testének, szervezetének pontos tanulmányozásával tudott elérni. Ebben a sportágban a víz alatti gyakorlatoknál gyakran előfordul az ájulás, ami a sportolónő elmondása szerint olyan súlyosságú baleset, mintha egy sportoló rosszul lép és kimegy a bokája. Persze, attól még, hogy nem tulajdonítanak nagy jelentőséget ezeknek az eseteknek, komolyan kell venni őket, hiszen víz alatti eszméletlen állapot fulladáshoz vezethet. Ezekben a helyzetekben a “vízi angyalok”, azaz a mentésre kijelölt búvárok segítenek a sportolóknak.

Előadásában hasznos tanácsokkal is ellátott minket, amelyek az élet bármely területén segíthetnek a fejlődésben és a boldogság, az önmagunkkal való elégedettség meglelésében. Kiemelte a mentális egészség, az alázatosság és az önmagunk felé irányuló szeretet fontosságát. Elárulta, hogy a nagy változással a szüleivel ápolt kapcsolata is megjavult, így a családjától kapott támogatás az, ami lelkileg erősíti őt.

Szerintem nagyon jó motivációs üzenet volt a bemutató és a sportolónő pozitív kisugárzása és vidám, mosolygós előadásmódja közvetlenebbé varázsolta a beszélgetést.

Szerző: Lazányi Lili

Fotó: 24.hu