Március 8-án, szerdán Tóth Zoltán is ellátogatott a Fazekas+ Fesztiválra. Előadásának témája a klímaváltozás volt, elsősorban a szénkibocsátás, a szénmegkötés és az energetika, ugyanakkor kitért a klímaváltozás és az emberek kapcsolatára is.

Tóth Zoltán azzal kezdte előadását, hogy elmesélte, hogy jutott el odáig, hogy jelenleg Magyarország legnagyobb energiahatékonyságú tanácsadással foglalkozó cégcsoportjának, az EnergyHUB-nak az ügyvezető igazgatója. A történetében számomra az volt a legmegnyugtatóbb, hogy szinte bármilyen területről érkezve el lehet kezdeni foglalkozni a klímaváltozással, hisz Tóth Zoltán is pénzügyi szakon végzett.

Prezentációjának következő részében azt mutatta be, hogy mennyire fontos az energiahatékonyság. Erre például olyan adatokat hozott, hogy az energia előállítása és felhasználása az üvegházhatású gázok kibocsátásának 73 száalékáért felelős. Felhívta arra is a figyelmünket, hogy „az el nem fogyasztott energia a legzöldebb energia”. Viszont, ha elő kell állítanunk energiát, akkor igyekezzünk a zöldebb megoldásokat, így a megújuló energiaforrásokat választani. Eloszlatta azt a tévhitet is, hogy nem lenne elég hely ahhoz, hogy a globális energiaigényt napelemekkel elégítsük ki. Az előadás további részében az ökoszisztéma pusztulásáról volt szó. Előkerült a talajtól kezdve a tengereken át a városokig minden. Szó volt a szénmegkötő képességéről, a fák és az állatok szerepéről, de az emberek hozzáállásról a témához is.

Összességében nekem nagyon tetszett az előadás, hisz rengeteg információval lettem gazdagabb amellett, hogy nem egy pesszimista világképet vázolt fel előttünk Tóth Zoltán. Legerősebb üzenete szerintem az volt, hogy „a  klímaváltozás valójában az ökoszisztéma pusztulásának a tünete”. Illetve az, hogy van remény, vannak megoldások, hisz, az előadó hasonlatával élve, a Föld olyan, mint egy emberi test, ahol minden egyes szövet és sejt (Föld esetében az ember a sejt) számít. Felhívta rá a figyelmünket, hogy a korábbi generációk által előidézett problémát nekünk kell megoldani, de itt vannak, és segítenek Nekünk, ahogy tudnak.

Szerző: Sándor Zsófia

Fotó: https://smith.queensu.ca/