A hagyományokhoz híven 2022 novemberében is sor került az iskola hagyományosan egyik legemlékezetesebb rendezvényére, a szalagavató bálra, és legutóbb is a Pestszentimrei Sportkastély épületében rendezték.

11. osztályos diákként először volt alkalmam betekintést nyerni a bál előkészületeibe, s az ezt megelőző hetek próbáiba egyaránt. A végzős évfolyam tanulói elképesztően sok energiát és időt áldoztak a keringő és az osztálytáncok betanulására és gyakorlására, s bátran ki lehet jelenteni, hogy ez a sok készülődés meghozta a gyümölcsét. 

A vendégek megérkezése előtt még rengeteg idejük volt az osztályoknak a próbákra: már a reggeli óráktól kezdve egymás után mentek a műsorszámok, természetesen még nem élesben. Mivel mi, az alsóbb évfolyamos (10-11. osztályos) lányok csak a keringőben vettünk részt, ezért megleshettük a különleges és ügyesen összeállított koreográfiákat, illetve ahol tudtunk, segítettünk a 12. osztályos lányoknak az elkészületekben. Minden végzősnek három különböző ruhája volt: a szalagtűzéshez, az osztálytánchoz és a keringőhöz szükséges öltözet, s emiatt sokszor láttuk, hogy a fellépők szinte versenyt futnak az idővel annak érdekében, hogy ne késsenek el. Az öltözőket ellepte a hajsütővasak és a sminkestáskák tornya, a szünetekben és a rövid szabadidős periódusokban pedig a felkért sminkesek és a fodrászok keze le sem állt, hiszen kulcsfontosságú volt az, hogy kivétel nélkül mindenkit tökéletessé varázsoljanak.

Háromnegyed ötkor a vendégek alkotta tömeg beözönlött az ajtón, majd pedig a családtagok elfoglalták üléseiket, s a nézőtér elcsendesült. Az előadás kezdetétől a végéig a nézők és a diákok arcán különböző érzelmek voltak fellelhetők, s néha az öröm, olykor pedig a meghatottság csalta elő a könnyeket a szülők és tanárok szeméből. Ezek azok a pillanatok, amik miatt az eddigi gyakorlások, ruhapróbák, feláldozott tanórák értelmet nyertek, hiszen ez az este egy olyan örök emlék, amely egy gyönyörű lezárással készíti fel a diákokat egy új életszakasz kezdetére. Hálás vagyok, hogy belső szemlélőként közvetlenül részese lehettem ennek a csodaszép és mesés eseménynek.

Írta: Lazányi Lili

Fotók: azok nincsenek – még mindig “nem készültek el”, de most már nem várunk rájuk tovább, pedig igazán hangulatos cikk lehetett volna, igazából így építettük fel, szinte csupa képaláírás, na mindegy (a szerk.)

Frissítés: a szalagavató képei elérhetők ezen a linken: https://studio.fazekas.hu/2023/01/30/szalagavato-2022-11-19/