Antal Évivel Deim Vera és Tóth Dani készített interjút

Dani: Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen hamar össze tudtuk hozni ezt az interjút!

Évi: Igazán nincs mit, bármi, ami oktatással van kapcsolatban, azt szívesen elvállalom.

Dani: Te voltál már Fazekas napokon is ha jól emlékszem.

Évi: Igen, ott is voltam, illetve most voltam nemrég az Eötvös Gimnáziumban.

Vera: Tudnál mesélni az életstílusodról?

É: Antal Évi vagyok, becsületes nevem Antal Éva Ráhel, de azt nagyon nem szeretem használni. Online tartalomkészítőként tevékenykedem, ami egy Youtube csatornát, egy Instagram oldalt, egy Facebook oldalt, egy Patreon oldalt, és most már egy TikTok oldalt is tartalmaz, és ezeken a helyeken osztok meg napi, napi többszöri, illetve heti rendszerességgel tartalmakat a környezettudatos életmódról. Számomra a környezettudatos életmód nem egyvalamit takar, én nem gondolom azt, hogy létezik egy megoldás a környezet megóvásának problémájára. Ez nagyon sokrétű feladat, szól a hulladék mennyiségének csökkentéséről, szól a karbonlábnyomunk lekicsinyítéséről, minél kevesebb üvegházhatású gáz termeléséről – ez egy nagyon tág dolog. Én négy különálló szektort szoktam megkülönböztetni, de természetesen ezen belül is vannak kisebb ágazatok.

Az első, hogy mivel állítunk elő energiát, és mennyit fogyasztunk. Többféle energiaelőállítási mód létezik, az egyik legrosszabb talán a fosszilis anyagok égetése. Az sem környezetkímélő, ha szemetet égetünk, és az abból keletkező energiát hasznosítjuk arra, hogy áramot termeljünk. Létezik atomenergia, és megújuló energia is. A különböző régióknak, az éghajlati adottságaihoz mérten a legfenntarthatóbb megoldásra kell vagy kellene törekedniük. Illetve ez arról is szól, hogy a különböző háztartási eszközeinkkel mennyi energiát fogyasztunk, például mivel fűtünk, hogyan próbáljuk minél inkább energiatakarékossá tenni a háztartásunkat.

A következő téma a közlekedési és szállítási szektor, tehát az, hogy mit, mivel szállítunk. Repülővel, hajóval, vonattal, autóval, kamionnal stb. Az is beletartozik, hogy mi mivel közlekedünk. Azzal, hogy ha igyekszünk tömegközlekedni vagy biciklizni, vagy gyalogolni, vonatozni, az nyilván fenntarthatóbb, mintha mindennap egyedül autóznánk, vagy repülővel közlekednénk. Azt is fontos megemlíteni, hogy mit honnan vásárlunk, mi honnan érkezik. Itt érdemes törekedni arra, hogy helyi kisvállalkozókat támogassunk, helyi termelőtől vásároljunk, amennyiben ez lehetséges/kivitelezhető. Én igyekszem minél inkább a helyi termelőket támogatni, de nagyon szeretem az avokádót, ezért találtam egy olyan weboldalt, ahol kistermelőtől lehet avokádót venni, ami nem Mexikóból érkezik, a világ másik feléről, hanem Spanyolországból, ami kicsit közelebb van. Fontos kérdés, hogy honnan érkeznek a különböző háztartási eszközeink, ruháink, bármi ilyesmi.

A következő szektort nem is tudom, hogy nevezzem nevén, de minden terméknek van egy ökológiai lábnyoma. Minden termék előállítása üvegházhatású gázok keletkezésével jár, tehát ha megpróbálunk nem pazarolni, feleslegesen nem vásárolni, azzal is hozzájárulunk ahhoz, hogy ezeknek az üvegházhatású gázoknak a kibocsájtását csökkentsük.

Van egy rész, amit nem szeretnek az emberek, hogyha megemlítek: az élelmiszerek, mivel az eltérő élelmiszereknek különbözik az ökológiai lábnyomuk. Az állati eredetű élelmiszereknek sokkal nagyobb az ökológiai lábnyomuk, mint a növényieknek. A növényi alapú étrend fenntarthatóbb. Persze nem azért folytatok növényi alapú étrendet csak és kizárólag, mert ez fenntarthatóbb, hanem azért is, mert etikusabb. Ezekről szól nagyjából az életvitelem, igyekszem minél fenntarthatóbb megoldásokat találni, és ezekről posztolni a social medián, és inspirálni az embereket arra, hogy ők is fenntarthatóbban éljenek, hiszen sok kicsi sokra megy.

Dani: Már most is low waste életmódot élsz. Meddig szeretnél ezzel eljutni?

Évi: Én nem gondolom azt, hogy ennek van vége valahol. Szerintem ez egy út, folyamat, és mindig találunk valamit, amin tudunk változtatni. Például biciklivel közlekedni nem olyan régen kezdtünk el, két hónappal ezelőtt vettem a biciklimet. Most váltottunk erre a közlekedési formára, hogy próbáljuk csökkenteni a tömegközlekedést, és inkább a kerékpárt részesítjük előnyben, de biztos lesznek olyan dolgok, amiket megváltoztatunk az életvitelünkkel kapcsolatban. Például nem olyan régen hagytam abba a dohányzást, nekem ez is egy nagy lépés volt, mert a fenntarthatóbb jövőért tettem le a cigit, úgyhogy mindig van valami, nem gondolom, hogy ennek van vége. Szoktak tőlem kérdezni elég buta kérdéseket, hogy: Gyógyszert sem szedtek? Hiszen az is be van csomagolva. Vagy: És a wc papírt mivel helyettesíted? Olyan dolgokat nyilván nem csinálok, amik kivitelezhetetlenek. Olyat vállalunk be, amik fenntarthatóak az életünk szempontjából. Ha valami kényelmetlen, akkor azt nem csináljuk, nem vagyunk mazochisták. A kérdésedre a válaszom, hogy ameddig lehetséges, és kivitelezhető. Nagyon szeretem a veganizmus definícióját, ami úgy szól hogy: Ez egy filozófia, ami elutasítja az állatok árucikk státuszát, tárgyiasítását, amennyiben lehetséges és kivitelezhető. Ez a két szó a fontos, amennyiben lehetséges, és kivitelezhető. Hogyha nem lehetséges valami, akkor nyilvánvalóan nem csináljuk.

Vera: Lehet egy kicsit személyes lesz a kérdésem, ezért elnézést, de Te a jövőben tervezel gyermeket vállalni? Ha igen, akkor ez nem befolyásolná ezt az életmódot?

Évi: Jaj, mi ahelyzet azzal, hogy „túlnépesedik a Föld”, ez a kérdés?

Vera: Nem ezért kérdezem. Amikor tavaly voltál a Fazekas + Fesztiválon előadni, akkor én elmentem az előadásodra, és utána megpróbáltam rávenni a szüleimet, hogy mi is éljünk zero waste életmódot, legalábbis próbálkozzunk meg vele, ők azt mondták, hogy nem, mert gyerekek is élnek itt, és velük sokkal nehezebb.

Évi: Értem. Hát nem tudom, ez is az „amennyiben lehetséges és kivitelezhető” kategória. Nem muszáj megfeszülni, én sem feszülök meg, olyan dolgokat csinálok, amiket meg tudok csinálni. Ha lenne egy gyerekem, akkor is olyan dolgot csinálnék, amik kivitelezhetőek. Van ismerősünk, akiken látom, hogy a mosható pelenkázás abszolút kivitelezhető dolog. Nem mellesleg, nagyon sokat lehet ezzel spórolni, hogy nem kell újra és újra pelenkát venni. De az is egy opció, ha az ember nem veszi a bébiételt, hanem otthon készíti el. Megpárolja a zöldségeket, lepépesíti, ez kivitelezhető, megoldható. Úgyhogy nem gondolom, hogy ha lenne gyerekem, akkor abbahagynám ezt az életmódot. Illetve ezzel kapcsolatban, azt szokták tőlem kérdezni, hogy mi a véleményem arról, hogy túlnépesedik a Föld, és ez okozza ezt a klímakrízist, illetve műanyag túltermelést. Ez egyáltalán nem igaz. Hiszen a keleti régiókban nő nagyon a népesség, tehát: Indiában, Kínában, harmadik világbeli országokban. Magyarországon és a Nyugaton általában csökken. Ha megnézzük azt, hogy kik a gyártók, kik termelik a legtöbb üvegházhatású gázt, ezek a keleti országok. De itt jön a csavar! Kik a megrendelők? Kiknek gyártják a sok terméket? Nyugati országoknak. Magyarán, az egy dolog, hogy Európa mennyire zöld. Valójában csak áttettünk egy csomó mindent más országokba, hogy ne nálunk történjen a gyártás. Említetted, hogy zero waste életmódot akartál élni. Szerintem ez nem megvalósítható. Én sem élek zero waste életmódot, maximum low waste életmódot. Nulla hulladékot kivitelezhetetlen termelni, és nincs is értelme.

Dani: Szerinted a low waste életmóddal mennyit sikerült spórolnod?

Évi: Valószínűleg ezzel nagyon sokat spóroltunk, de nehéz megmondani, mert imádunk enni, és az ételre nagyon sok pénzt költünk. A ruhatáram, biztos vagyok benne, hogy nagyon olcsó. Az újrahasználható menstruációs eszközök is sokkal jobb befektetések, mint az eldobható tisztasági szerek. Most, hogy abbahagytam a dohányzást, ezzel is rengeteget spórolok. Bicikli. 34 ezer forintba került a bicikli, de adjunk hozzá még 10 ezret, mert kb. annyiba került a szerviz. A felnőtt bérlet 10 ezer forint, ez havi kiadás. Tehát 4,5 hónap alatt a 44 ezer forint visszajött, és utána sokkal olcsóbb a közlekedésünk, még akkor is, ha a szervizt is beleszámoljuk. Hogyha az autós közlekedéssel hasonlítjuk össze, akkor még inkább olcsóbb. A benzin költsége havonta kb. 20 ezer forint, az kétszer annyi, mint a felnőtt BKV bérlet. Úgyhogy nagyon sokat lehet ezzel spórolni. A növényi alapú étkezésre szokták azt mondani, hogy drága, de egyáltalán nem drága. Abból is meg lehet venni a legdrágább dolgokat, mint mondjuk a húspótlók, sajtpótlók. Ha ezeket eszi az ember, akkor az drága. De a mindenevő étrend is lehet drága, ha valaki minőségi sajtokat, vagy minőségi steakeket eszik. De ha a teljes értékű növényi étrendet vesszük példának, akkor az a következőkből áll: zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, olajos magvak, gombák. A legolcsóbb élelmiszerek a vegánok. Rizs, krumpli, bab, ezek mind vegán élelmiszerek, és ezekből is lehet főzni finomat.

Vera: Van amikor bánod, hogy ilyen életmódot élsz? Vagy ilyenkor megengedsz magadnak egy kis csalást?:

Évi: Jaj, csalások… Beleférnek. Egyébként ez érdekes, mert a vegán filozófiámmal soha nem tudnék csalni, de nem is akarok. De olyan, hogy a piacon csak úgy lehetett spenótot kapni, hogy be volt zacskózva előre, ilyen volt, de természetesen ilyenkor megveszem, mert nem sanyargatom magam. Ez is az „amennyiben lehetséges és kivitelezhető” kategória. Van olyan, hogy veszünk magunknak egy müzliszeletet, ami vegán, de be van csomagolva, ez van, belefér. Nem mindennap történik. De olyan, hogy bánom, hogy környezettudatos vagyok, olyan nincs. Olyan van, hogy bánom, hogy tartalomkészítő vagyok, olyan sokszor van. Olyan kommenteket kapok, hogy elképesztő. Vagy buta kérdéseket tesznek fel, és nem akarok csúnyán beszélni, de megkaptam már minden jelzőt: sötét, zöld, balliberális, szocialista, kommunista, tehát konkrétan minden. Azt is sokszor megkapom, hogy minek ezt csinálni, felesleges, és a hibákat keresik az egészben. De kaptam már halálos fenyegetést is… A vegánokba általában mindenki beleköt. Általában van úgy 50 kérdés, amit az antivegánok tesznek fel. Vagyis nem is kérdések ezek, inkább kifogások. Például: ,,az oroszlán is eszik húst”, ,,az állatok amúgy is meghalnak”, ,,ez nem ér semmit, ha egyedül csinálod”. De szerencsére 95%-ban pozitív reakciót kapok, ezek mindig nagyon megerősítenek.