Az emberek megfigyelése

Mára már köztudott ténnyé vált, hogy az interneten működő óriáscégek, mint a Google és a Facebook rengeteg adatot szereznek és tárolnak minden felhasználóról. Ezeket az adatokat sokféleképpen fel tudják használni anélkül, hogy mi bármit tudnánk róla. Sokszor ártalmatlan, a felhasználó számára olykor előnyös funkciókra használják ezeket, mint a személyes reklámok ajánlása. Ugyanakkor ezeket az adatokat öncélúan is fel lehet használni. A kormányok megfigyelhetik az emberek, a cégek kereskedhetnek az információval vagy akár közvetlenül ellenünk is alkalmazhatják ezeket.

Politikai befolyás

A nagy online felületeken könnyedén lehet valótlan dolgokat reklámozni. Ennek a lehetőségnek egyik kihasználási módja a politikai álhírek terjesztése. Az internet böngészése közben rengeteg politikával kapcsolatos hírrel találkozunk, amiből nehéz kiszűrni azokat, amik függetlenek és az igazságot mutatják. A közösségi oldalak könnyedén megtehetnék, hogy olyan bejegyzéseket osztanak meg velünk, amik a cég politikai érdekeit támogatják és jó színben tüntetik fel, ezzel beleavatkozva az országok választásaiba. Ezzel azonban nem csak a politikába szólhatnak bele, de akár a teljes gondolkodásmódunkat is megváltoztathatják. Ez a módszer kiváló lehetőséget biztosít a nagy országoknak is, hogy befolyásolhassanak más nagyhatalmakat. Az óriáscégek hatalmas vagyonuk miatt a háttérben maradva is beleszólhatnak egy ország politikájába, anélkül, hogy arról a világ tudomást szerezne.

Gazdasági befolyás

A technológiai világcégek nem tartoznak egy ország alá, így sok helyen vannak gyáraik és termékeik a világ minden táján megtalálhatóak. Emiatt a cégek próbálnak minél több országgal együttműködni és a lehető legkedvezőbb helyen, a legolcsóbb munkaerővel üzemeltetni nagyobb központjaikat. Erre a legalkalmasabb hely jelenleg Kína mivel itt rengeteg olcsó munkaerő van és hatalmas a piac a termékeknek. A legtöbb technológiai vállalat Kínában gyártja termékeit, ezzel megerősítve az ország gazdaságát és hatalmát. Ez ellen a többi nagyhatalom semmit sem tud tenni.

Egy másik probléma, hogy a nagyvállalatoknak sokszor nincs vetélytársa, monopóliumot élveznek a piacon. Emiatt nincsenek rákényszerítve a fejlődésre és ezzel lassul a technológia előrehaladása az adott terméknél. Az árakban sem kell arra törekedniük, hogy az övék legyen a legolcsóbb termék, így azok magasabbak maradnak. Az országok emiatt próbálják szabályozni a nagyvállalatokat és elkerülni a monopólium okozta hátrányokat. Próbálják a kisebb vállalatokat is segíteni, hogy versenyképessé válhassanak.

A technológiai világcégek feldarabolása

A technológiai óriások feldarabolásának ötlete a piaci monopólium megtörésének érdekében merült fel. Ennek segítségével a kisebb vállalatok is teret nyerhetnének és újra verseny lenne a piacon. Az országok gazdasága nem néhány ember kezében lenne, így csökkenne a befolyásuk.

A feldarabolás csökkenthetné a cégek politikába való beleszólását is, mivel kisebb lenne a jelentőségük. Az Egyesült Államokban azért is fontosnak tartják ezt, mert így a nagyrészt Kínában gyártó és fejlesztő amerikai cégek nem növelnék tovább Kína gazdasági hatalmát. Sokak szerint a feldarabolásra kényszerítés a legjobb megoldás a technológiai világcégek hatalmának megfékezésére.

Pap Tamás (9.a)

Források:

Részben a témakörhöz előre összegyűjtött anyagokat próbáltam összefoglalni és ehhez kerestem még saját forrásokat.

Előre meglévő:

Saját források: