Az előadáson a TOP10 Magyar kortárs című programon készült felvételek szerkesztett változatát tekinthettük meg.

 

Képernyőfotó 2021-03-03 - 11.05.54

Válogatás az elhangzott írásokból. Elsőként Esterházy Pál: Kerti virágokról való versek című művére válaszolt saját versével Varró Dániel (közben többször megidézve például Petőfit). Valahogy így:

„Jártamban-keltemben szétnézek kertemben, / eltekintek balra, / s lám, egy mittudomén milyen nevű növény / kúszik ott a falra. // Itt, ahol épp állok, dús hogyishívjákok / díszítik a kertet, / Ott illatos izé és szép nemtudommi / nyílnak egymás mellett. // Mind a kertben nőnek, gyanítanám őket / kerti virágoknak, / bár hát azok nőni, azt írta Petőfi, / hogy a völgyben szoktak.”

A műsor közben vissza-vissza tértünk arra a kérdésre, hogyan írta volna meg a Boci-boci tarka című gyermekverset például Kovács András Ferenc, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Térey János, Várady Szabolcs, Géher István, Kassák Lajos, Szilágyi Ákos?

Egy bús férfi panaszai a kávéházban: „s amint a papírpohár oldalához / odakoppant tompán a halk kanál, / eszébe ötlött, hogy az ő korában / egy rendes költő meg van halva már”

Elhangzott Szép Ernőtől a Kuplé a gyermek nemi felvilágosításáról c. szösszenet, illetve a Recept (mindkettő megzenésítve).

Amint a nyitóképből sejthető, egyébként is gyakran megszólaltak megzenésített versek, pl. Varró Dániel: Egy fácska c. költeménye, az összművészeti fesztivál “díszletéül” pedig a galériában kiállított képek szolgáltak.