Révész Ildikó klinikai pszichológus javaslatai arra vonatkozóan, hogy a kialakult járványügyi helyzetben hogyan csökkenthetjük a stressz-reakciókat (az európai (EMDR) és amerikai (APA) pszichológiai szövetségek ajánlásai alapján).

A koronavírus rákényszerít minket, hogy szembenézzünk a sebezhetőségünkkel. Fontos, hogy észben tartsuk, hogy bár sebezhetőek vagyunk, de nem teljesen tehetetlenek, befolyásolhatjuk a stresszre adott reakcióinkat, valamint a félelmet és a krízissel kapcsolatos érzelmeinket is. 

Példák hatékony viselkedési mechanizmusokra:

1) Informálódáshoz részesítsétek előnyben a hivatalos forrásokat, a tényekre figyeljetek:  vészhelyzet esetén elkerülhetetlenül feltörhetnek irracionális félelmek, éppen ezért kiemelten fontos, hogy ne üljünk fel a klikkvadász álhíreknek, és nagyon kritikusan értékeljük a jóhiszeműen összevissza szétküldözgetett, olykor értelmetlen, vagy egyenesen káros, a szorongást csak fokozó tanácsokat. Ne hagyjuk, hogy ide-oda rángassák hangulatunkat! A hivatalos forrásokat és a komoly médiumok ellenőrzött információit viszont vegyük komolyan.

2) Ne tévesszetek arányt: a média alapvető jellegzetessége, hogy a negatív események sokkal nagyobb súllyal jelennek meg benne, mint a valóságban. Ez most is így van, amikor nap mint nap értesülünk a járvány pusztításáról. Ne feledjük azonban, hogy az emberek döntő többsége – több mint 95 százaléka – ha elkapja is a koronavírust, tökéletesen kigyógyul a betegségből. Az irreális eshetőségeken való rágódás helyett inkább foglalkozzunk a leginkább veszélyeztetettek, az idősek és a krónikus betegek védelmével.

3) Válasszatok ki naponta egy vagy két alkalmat, amikor híreket olvastok/néztek, és kellő kritikával válasszatok csatornát is, amelyen keresztül informálódtok: az interneten, rádióban vagy TV-ben található fokozódó mennyiségű hírek folyamatos félelemben tartanak bennünket. Éppen ezért javasolt naponta csak egy vagy két alkalommal informálódni – nem folyamatosan a híreken lógni!

4) Tartsátok be az egészségügyi intézmények által javasolt higiéniai előírásokat.

5) Amennyire csak lehet, ragaszkodj a napi rutinodhoz: vészhelyzetben különösen fontos hogy olyan dolgokba tudjunk kapaszkodni, amik ismertek és kiszámíthatóak. Amennyire csak lehet, tartsd meg a szokásaidat.

6) A testmozgás és a séta nagyon fontos tevékenységek, a stressz ilyen módon történő levezetése a pihentető éjszakai alvást is elősegíti. Számos on-line torna, jóga stb. elérhető.

7) Pihenj eleget.

8) Amennyire csak lehetőségeid engedik, étkezz rendszeresen.

9) Tölts minél több időt a családdal és maradj kapcsolatban a barátaiddal (telefonon, skype-on, chat programokon stb.)

10) Beszélj a kétségeidről, problémáidról és érzéseidről valaki olyannak, akiben megbízol – ne maradj egyedül a félelmeiddel, rossz érzéseiddel. Ha beszélünk félelmeinkről, negatív érzelmeinkről, máris megkönnyebbülünk egy kicsit – ezt a jól ismert jelenséget a pszichológia ventillációnak nevezi. De ne csak beszéljünk, hanem hallgassuk meg azt is, amit nekünk mondanak. Az ilyen beszélgetésekkel önmagunk és mások szorongását is enyhíthetjük.

11) Csinálj olyasmit, ami segít ellazulni: jóga, autogén tréning, tánc, olvasás, kertészkedés, kézimunka, barkácsolás stb.

 

Szöveg: Révész Ildikó

Illusztráció: Leszkivszki Helga