Szerinted érdemes a tankönyveket és a füzeteket műanyag- vagy papír csomagolás mögé rejteni?

Tankönyveink manapság színesek és tele vannak képekkel, ábrákkal – nemcsak belülről. A tankönyvek borításán is hónapokat dolgoznak a grafikusok, hogy ezek minél érdekesebbek legyenek és felkeltsék a figyelmet, ám ennek ellenére is sokan papír- vagy műanyag csomagolás mögé rejtik ezt a több hónapnyi munkát. Nemcsak ez az egyetlen baj a csomagolással: a füzetek és könyvek bekötése sok csomagolóeszközt (nagyon sokat!) vesz igénybe. Ezt a következő néhány sor tudja a legjobban alátámasztani.

Vegyük a papír esetét.

Ha egy diák 10 db A4-es könyvét köti be, akkor 1500 cm²-nyi papírt használ fel, ami egy 1000 fős iskola esetében 15 000 000 cm²- nyi papír. Ez pont 100 kg papírhulladék avagy 299 kg fa évente.

Nem egy eszméletlenül nagy szám!? Ez nem környezetkímélő, inkább környezetszennyező.

Ahhoz, hogy ez a felesleges pazarlás abbamaradjon, mi is tehetünk: méghozzá elég egyszerűen. Nem kell hozzá semmi különleges és nem is kell rá pénzt költeni, sőt, pénzt spórolhatunk vele. Ez nem más, minthogy nem veszünk ilyen csomagolást. Egyrészt mivel nem vesszük meg, nem termelünk felesleges hulladékot, másrészt nem csinálunk magunknak plusz kiadásokat.

Egyszerű, de nagyszerű taktika.

Egy kis érdekesség: ide kattintva olvashatsz a fehér papír fekete oldaláról, és megtudhatod, hogy pl. hány kg fa kell egy A4-es lap, vagy egy egész iskolányi csomagolópapír elkészítéséhez.

Most, hogy mindezt elolvastad újra felteszem a kérdést: szerinted érdemes a tankönyveket és a füzeteket műanyag- vagy papír csomagolás mögé rejteni?

 

Szerző: Desics Lola (7.d)

Kép forrása: Pixabay