1994 óta minden évben megrendezik a Közép-európai Informatikai Diákolimpiát, ami a 20 év alatti diákok körében joggal tekinthető a régió legrangosabb informatikai versenyének.

Évről évre más résztvevő ország vállalja a verseny lebonyolítását, idén hazánk volt a házigazda. Nagykanizsán a Batthyány Lajos Gimnáziumban került sor a versenyre augusztus 23-29. között, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az ELTE Informatikai Karának szervezésében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az eredetileg tervezett rendezvényt alaposan át kellett szervezni, hogy a vírushelyzet miatt elrendelt biztonsági intézkedéseknek mindenben sikerüljön megfelelni. Augusztus végén hibrid módon bonyolították le a megmérettetést. Nyolc csapat fizikailag is jelen tudott lenni a verseny helyszínén, míg a többiek online kapcsolódtak be az egyes fordulókba. A CEOI 2020 során 13 ország csapatai mérkőztek egymással (és a feladatokkal): Olaszország, Románia, Hollandia, Ausztria, Horvátország, Cseh Köztársaság, Németország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Svájc, és Magyarország. Büszkék vagyunk rá, hogy a Magyarországot képviselő nyolc diák közé iskolánk két tanulója is bekerült, így ők is elutazhattak Nagykanizsára, és részt vehettek az egy hetes versenyen.

A 8 fős magyar küldöttség tagjai:

Bukva Dávid, Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest

Horcsin Bálint, Németh László Gimnázium, Budapest

Németh Márton Tamás, Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa

Varga Péter, Óbudai Árpád Gimnázium

Szabó Kornél, Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest

Szente Péter, Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa

Székely Milán, Békásmegyeri Veres Péter, Gimnázium

Tóth Gellért, Óbudai Árpád Gimnázium

A verseny két fordulóból állt, mindkét fordulóban öt-öt óra állt rendelkezésre a feladatok megoldására. A fennmaradó időben gazdag szabadidős program várta a CEOI 2020 versenyzőit. Volt lehetőségük nagykanizsai városnézésre, a keszthelyi Festetics-kastély meglátogatására, a zobori élménypark kipróbálására, szárazföldi és vízisport-programokra, a Tungsram-gyárral való ismerkedésre és a zalaegerszegi Technológiai Centrum megtekintésére is. Jutott idő pihenésre, és a többi csapat tagjaival való közös játékra és ismerkedésre is. Az eredményhirdetésre augusztus 28-án délután került sor. A magyar indulók közül hárman kerültek a djazottak közé, akik az érmeken felül az OTP különdíját is elnyerték:

Tóth Gellért ezüstérem (a nyitóképen középen)

Szabó Kornél bronzérem (a kép bal oldalán)

Szente Péter bronzérem (a kép jobb oldalán)

Gratulálunk a résztvevőknek, a díjazottaknak, és felkészítő tanáraiknak!

 

Kapcsolódó oldalak:

A teljes eredménylista itt olvasható: http://ceoi2020.inf.elte.hu/contest/results/

Az esemény honlapja: http://ceoi2020.inf.elte.hu/

A versenyről szóló további cikkek és tudósítások:

CEOI 2020 – Közép-Európai Informatikai Diákolimpia Nagykanizsán

https://njszt.hu/hu/news/2020-08-31/egy-magyar-ezust-es-ket-bronzerem-szuletett-kozep-europai-informatikaidiakolimpian https://www.origo.hu/tudomany/20200831-egy-magyar-ezust-es-ket-bronzerem-szuletett-a-kozepeuropai-informatikaidiakolimpian.html

https://markamonitor.hu/2020/07/24/ceoi-2020-kozep-europai-informatikai-diakolimpia-nagykanizsan/ https://ridikul.hu/cikk/2020/08/02/nagykanizsan-rendezik-az-idei-kozep-europai-informatikai-diakolimpiat/ https://168ora.hu/tudas/diakolimpia-nagykanizsa-informatika-ermek-190127

Interjú a CEOI2020-ról Kossuth Rádióban (10:3

 

Fotó:

https://njszt.hu/hu/news/2020-08-31/egy-magyar-ezust-es-ket-bronzerem-szuletett-kozep-europai-informatikai-diakolimpian

A bejegyzés eredetije:

https://fazekas.hu/wp-content/uploads/2020/09/Informatikai_Diakolimpian_CEOI_2020.pdf