Az iszlám a háború vagy a béke vallása? – a sokakat érdeklő, szinte már hétköznapi, de leegyszerűsíthető válasz nélküli kérdést Sayfo Omar boncolgatta a Fazekas+Fesztivál első napján.

A jelentkezésnél villámgyorsan elfogytak a helyek az előadásra, nagy volt az érdekődés, nem is alaptalanul, hiszen ez a háromnegyed óra igazán mellbevágóra sikeredett. A téma szakértője, Sayfo Omar összeszedett, részletesen kifejtett, több háttérinformációra is rávilágító prezentációjában több oldalról mutatta be a hallgatóságnak a muszlimok, és maga az iszlám vallás helyzetét.

Sayfo elbeszélésével a témával kapcsolatos rengeteg tévhitet, ködös részeket igyekezett tisztázni. Először röviden bemutatta az iszlám eredetét, a Mohamed korabeli közel-keleti világot. Elmagyarázta az akkori arab törzsek „szerepét”, valamint azt, hogy Mohamed hogyan és miért alapította meg a vallást, hogyan csatlakoztak hozzá az első hívek. Ezeket a bonyolult történelmi szálakat Omar tömören és világosan elmondta, úgy, hogy a hallgatóság számára is érthető legyen.

A továbbiakban az iszlám vallás jogforrásairól, alapjairól, felépítéséről, tulajdonságairól beszélt, amivel kissé közelebb kerültünk a címben felvetett kérdéshez. Akiknek ismeretlen lenne a kifejezés, a jogforrás egy olyan dolog (dokumentum, cselekedet, mondat, tárgy stb.) ami alapján él és ítélkezik egy adott embercsoport. Ilyen például a keresztényeknek a Biblia, Jézus élete és a Tízparancsolat, vagy – jelen esetben – a muszlimoknak a Korán, Mohamed cselekedetei és a vallástudók tanácsai.

A jogforrások leírásával Sayfo vissza is kanyarodott az első kérdéshez, mégpedig oly módon, hogy kifejtette, az iszlám vallás kétoldalúsága a jogforrások különböző értelmezéseiből fakad. Példákkal, hasonlatokkal megtoldva elmagyarázta, hogy az, hogy a világon élő 1,7 milliárd muszlim közül kik hirdetik a békét és kik a háborút, csak attól függ, hogy ki hogyan értelmezi – példának okáért – Mohamed tanításait.

Mielőtt lezárta volna előadását, Omar a bevándorlással és a muszlimok integrálásával kapcsolatos problémákról is szót ejtett, például a terrorizmusról, valamint a beilleszkedni nem akaró bevándorlókról. Elmondta, hogy nem minden hívő, sőt, a többség nem ért egyet a tömegpusztító erőszakkal, majd bemutatta, hogy nem csak az iszlám térített – illetve térít néhol erőszakosan. Ez utóbbi állításra felhozott példák közül a legmegdöbbentőbb a buddhizmus volt. A buddhizmus szinte teljes mértékben a békét és az elfogadást hirdeti, mégis vannak olyan hívei, akik „tűzzel és vassal” „népszerűsítik” a hitüket.

Sayfo végezetül azzal zárta előadását, hogy véleménye szerint az iszlám a béke és a háború vallása is egyben, konkrét választ a felvetett kérdésre nem lehet adni. Valamint ő természetesen a nyugalmas, erőszakmentes hitéletet támogatja és jó jelnek tekinti, hogy egyre több olyan muszlim van, aki ezt a nézetet vallja.

A program fantasztikus volt, s azok, akik érdeklődnek a történelem vagy a különböző vallások iránt, de nem erre az előadásra jelentkeztek, kétségkívül rendkívüli élményről maradtak le. Ha valakit esetleg érdekel ez a téma, az iszlámmal kapcsolatos kérdések, problémák, Omar több cikket és könyvet is írt a dologról, érdemes kicsit utánanézni.

Sayfo Omarnak pedig ez úton is köszönjük, hogy eljött a mi “kis” Fesztiválunkra és ilyen érdekes előadással örvendeztette meg iskolánkat!

Szerző: Kelemen Kinga

Fotó: Pixabay