A 2000-es évek legsikeresebb labdarúgója volt a 97-szeres magyar válogatott játékos, aki itthoni sikerei után Angliában is kivételes pályafutást tudhatott magáénak. A Fulham csapatával Európa-liga döntőt játszott, 2005-ben pedig beválasztották Angliában az év csapatába. A válogatottal kijutott a 2016-os Európa bajnokságra, ahol a portugáloknak lőtt gólját választották meg az EB legszebb találatának. Az U21- es válogatott volt szövetségi kapitánya. Egy igazi példakép, aki készséggel válaszolt kérdéseimre.

 – Mi szeretett volna lenni gyerekkorában?

– Természetesen focista. Abban az időszakban én is egyfolytában a labdát rúgtam a gyerekekkel, és mindig elképzeltem, hogy én vagyok Maradona, vagyis a legjobb a focista. De persze mint minden más gyereknek, nekem is voltak gyerekkori álmaim, mint például, hogy tűzoltó vagy rendőr leszek.

– Ki volt a gyerekkori példaképe ?

– Détári Lajos. A 80-as években ő volt a legjobb focista a magyar válogatottban, és őt szerettem volna utánozni. Később pedig Kaká volt a példaképem, aki az életében is példa volt előttem, nem csak a fociban. Mint minden gyerek, mindig felnéztem édesapámra, aki mellettem állt, bármit is csináltam, és ez nagyban meghatározta a gyerekkoromat.

– Mikor döntötte el, hogy focista akar lenni?

– 16 évesen édesapám elvitt egy focimérkőzésre iskola után. A játékosokat nézve akkor tudatosult bennem, hogy komolyabban szeretnék ezzel a sporttal foglalkozni és válogatott focista akarok lenni. Ezt az elhatározásomat később sem bántam meg.

– Mik voltak a kedvenc tantárgyai a középiskolában?

– Természetesen a testnevelés, de később a matek is. Ennek oka, hogy nagyon jó matektanárt kaptam középiskolában, akire máig jó visszaemlékezi. A humán tantárgyakkal sosem voltam jóban, de a tanáraim se voltak a legjobbak. Felnőttként a történelmet is megkedveltem.

– Ha lehetne egy kívánsága, akkor mi lenne az?

– A családom és minden más ember legyen egészséges, és minden gyerek meg tudja valósítani a gyerekkori álmait, mert ha nem követtem volna a gyerekkori álmomat, akkor most nem lennék itt. Valamint mindenkinek legyen kellemes húsvétja a szerettei körében.

 

Szerző: Horváth Zsombor (8.d)

Köszönjük Ujlaki Tibor tanár úr segítségét (feladat és a szöveg korrektúrázása)!

Fotó: internet