3 NAP, 237 ESEMÉNY, 56 SEGÍTŐ, 12 FŐS TECHNIKAI STÁB, 6000 FELETT A REGISZTRÁCIÓK SZÁMA 

Kísérlet
(Lénárd Tünde)

Az iskolában egy társadalomtudományi kísérletben vehettek részt. A kísérlet során 8 kis játékot játszhattok laptopokon, amelyekért pénzt (illetve a büfében beváltható utalványokat) kaphattok. Tehát élesben megy a játék! A játékok során hozott döntéseitekkel a különböző attitűdjeiteket, illetve közgazdászul „preferenciáitokat” szeretnénk megismerni.

A játékok közül több hivatott az úgynevezett társas preferenciákat mérni, és lesz döntési szituáció, ami az idővel, kockázattal és a versengéssel kapcsolatos preferenciáitokat vizsgálja. A közgazdászok, mint mi is vagyunk, úgy gondolják, hogy az ember preferenciái befolyásolhatják, ki hogyan dönt. Például aki kockázatvállaló, másban fogja tartani a pénzét, mint aki nem az.

Fontos tudni, hogy a preferenciák nem jók vagy rosszak, azaz a kérdésekre sincs jó vagy rossz válasz. Pontosabban, az a jó válasz, amit Te annak gondolsz, mert mindenkinek más preferenciái vannak.  Március 4-én ezekről a kísérletekről két előadás is lesz.

Az elemi részecskék titkai nyomában a CERN Nagy Hadronütköztetőjével
(Pásztor Gabriella)
Hogyan működik a világ a ma elérhető legkisebb méret- és legnagyobb energiaskálákon? Újra teremthetjük a laboratóriumban az Ősrobbanás utáni néhány milliomod másodpercben az univerzumot betöltő anyagot? Miért gondoljuk, hogy az elemi részecskék tulajdonságait és kölcsönhatásait meglepően jól leíró standard modell nem a végső szó a részecskefizikában? Felfedezhetünk új szimmetriákat, további térbeli dimenziókat, eddig nem tapasztalt erőket a CERN, a részecskefizikai kutatások világvezető európai központja által üzemeltetett Nagy Hadronütköztető (LHC) adataiban? Megfejthetjük vajon a sötét anyag titkát a nagy energiájú proton – proton ütközésekben születő részecskék vizsgálatával?
Az előadásban a \”Nobel-díjas\” Higgs-bozon felfedezésével teljessé vált részecskefizikai standard modell és az ezen túlmutató fizika létezésére utaló jelek áttekintése után, ízelítőt adunk az LHC legfrissebb kutatásaiból, és igyekszünk megválaszolni a fenti kérdéseket is.
Ismerkedj a tanároddal
(Temesvári Eszter)

Tudtad, hogy

– a tanáraid léteznek az iskolán kívül is?

– ők sem tanárként születtek? – nekik is van sikerük, kudarcuk, rossz szokásuk, de még kedvenc színük is?

Ha igen, ha nem, most itt a remek alkalom, hogy megkérdezd azt, amire mindig is kíváncsi voltál egy-egy tanároddal kapcsolatban. Kérdéseidet dobd be mihamarabb a könyvtárban elhelyezett dobozba, majd hallgasd meg a rájuk adott választ egy kötetlen beszélgetés keretében.

A válaszolók között várható: Oláh Tibor, Dezső Ilona, Foki Tamás…

A világ mozgatórugója avagy a varázslat amit meg lehet inni
(Tuboly Fanni)
Mindenki ismeri, szinte mindenki fogyasztja valamilyen formában, de mi ez az ital? Honnan jön? Hogyan lett ismert? Milyen fajtái vannak és mit csinál egy barista? Ezekre a kérdésekre kapunk valaszt az interaktiv előadásból. Kipróbálhatjátok a szenzori tudásotokat, önthettek mintákat a tejes kávékba es megismerkedhettek a különböző elkészítési módokkal.
Csúszó testek dinamikája: rossz kréták és elveszett megoldások
(Várkonyi Péter)
A súrlódás nagyon fontos hatással van a robotok és más mozgó gépek viselkedésére. Súrlódás nélkül nem lehetne stabilan járni, autózni, és teljesen máshogy kellene használnunk a kezünket. Ugyanakkor a súrlódás nehezen modellezhető fizikai folyamat. A középiskolás fizika szokásos feltételezéseivel (merev testek, Coulomb modell) nem az a legnagyobb baj, hogy pontatlanok, hanem, hogy sok esetben nem is képesek hihető és egyértelmű jóslatot adni a mechanikai rendszerek mozgására nézve. A dolgok mögé nézve akár az is kiderülhet, hogy egy egyszerű középiskolás fizikapéldának valójában nincsen megoldása. Ezt a jelenségkört szeretném körbejárni, mellékesen azt is kiderítjük, mitől csikorog a kréta, mitől ragadnak be a fiókok és mekkorát lehet esni, ha tövig húzom a biciklin az első féket.
CPU Evolution
(Hesz Gergely)
Nagy vonalakban átismételjük, hogyan működik a számítógép, mitől melegszik a mobiltelefon és miért „okos” a karkötő. Elmondjuk mit is fed a dolgok internete és mi fogja irányítani a jövőben az ipari folyamatokat. Végül megmutatjuk, hogyan kapcsolódhat be a csúcstechnológia fejlesztésébe egy pályakezdő?
Mindezt egy kötetlen beszélgetés keretében a résztvevők érdeklődésének és kíváncsiságának függvényében.
Gravitációs hullámok az asztrofizikában
(Dr. Frei Zsolt)

Frei Zsolt asztrofizikát, kozmológiát és képfeldolgozást tanít. Az MSc szinten oktatott asztrofizika modul koordinátora. Az Inflációs kozmológia c. egyetemi tankönyv társszerzője (Patkós Andrással közösen). Az “Eötvös Gravity Research Group” (EGRG) vezetőjeként 2007-ben csatlakozott a LIGO gravitációshullám-detektor tudományos programjához. 2015 szeptemberében sikerült gravitációs hullámokat észlelnie a tudósoknak, ezzel a felfedezéssel új fejezetet nyitva a fizika történetében, melyben Frei Zsolt csoportja is nagy szerepet játszott.Az előadásában érdekfeszítő fizikai problémákról lesz szó.

Interaktív beszélgetés a klímaválságról
(Fridays for Future)
Az előadásban  röviden bemutatjuk a budapesti Fridays for Future csapat tevékenységét. Valamint egy interaktív beszélgetést szeretnénk kezdeményezni a klíma és ökológiai válságról. Megvitatjuk a tudományos eredményeket és a problémákra adható megoldási lehetőségeket.
A zikától Darwing – tanmese az evolúcióról
(Dr. Molnár Orsolya)

2015-ben világméretű járvány söpört végig Dél-Amerikán, amely több, mint 3500 mikrokeféliás és 4500 Guillan-Barré szindrómás beteget hagyott hátra maga mögött. A Zika vírus ekkor tett szert nemzetközi hírnévre és került fel az újonnan megjelenő fertőző betegségek listájára. Noha azóta megannyi kutatás zajlott és zajlik a vakcina kifejlesztésére, a vírus molekuláris azonosítására és élettani hatásának vizsgálatára, bizonyos kérdések látszólag háttérbe szorultak. Honnan jött, miért pont ott és akkor tört ki járvány, és hol van most? Okozhat-e újabb kitörést, eljuthat-e Európába, és vannak-e további, hozzá hasonlóak? Előadásomban a Zika esetén keresztül mutatom be a háttérben álló evolúciós folyamatokat, azok széleskörű alkalmazhatóságát és a hasonló járványok prediktálását nehezítő körülményeket.

Hibakeresés és hibaelhárítás sokmillió felhasználós szoftverekben
(Szabó Péter)
Az előadás első felében bemutatom, hogy a Google-ben hogyan működnek együtt a szoftverfejlsztők és a szolgáltatásokért felelős rendszergazdák (SRE), hogy a szoftver a nap 24 órájában helyesen és gyorsan működjön a sokmillió felhasználónak; hogyan érzékeljük a hibás működéseket, milyen gyorsan reagálunk, hogyan szervezzük meg az éjjel-nappali felügyeletet, és milyen eszközeink vannak a gyors javításra és a hibakeresésre. Az előadás második felében elmesélem, hogyan jutottam a Fazekasból a Google-be, és adok néhány tippet, milyen szakmai tevékenységeket érdemes a gimnáziumi és egyetemi évekbe besűríteni, hogy már friss diplomásként is érdekes állásokból lehessen válogatni, a világ bármely pontján. Az előadásra minden tagozatról várom az érdeklődőket.
Projektvezető: hadvezér vagy ágyútöltelék?
(Nedeczky László)
Sokszor eszembe jut, hogy “ha ezt anno nekem valaki elmondja, akkor mi mindent csináltam volna (meg vagy másképp)”. Tulajdonképpen nem is volt itthon ilyen szakma, amikor gimibe jártam. Senki sem tudta, mi az a projekt. Az egyetemen is csak választható érdekesség volt (leadtam, nem érdekelt – más tészta). Nem én is választottam a pályám, hanem az engem. Ma viszont már mindenki projekteken dolgozik, az ovisok is. Van létjogosultsága a PM-et szakmának nevezni egyáltalán? Mit csinál ő igazából? Kalandos történetként mesélem el, hogyan lett belőlem IT projektvezető (avagy pályaválasztás retrospektív / tapasztalatok), és ha már itt kötöttem ki, akkor megmutatom, mit csinál egy olyan ember, akinek projektvezető a munkaköre.
A Mesterséges Intelligencia szerepe az életünkben
(Dr. Charaf Hassan)
A Mesterséges Intelligencia fontos szerepet tölt be az életünkben. Az előadás áttekintést ad a Mesterséges Intelligencia alapjairól és alkalmazásairól. Példákon keresztül mutatja meg a lényeges elemeket. Miben tudnak a mérnökinformatikusok és villamosmérnökök hozzájárulni a fejlődéshez.
Az iszlám: a háború vagy a béke vallása?
(Sayfo Omar)
A világon 1,7 milliárd, Európában pedig 25 millió muszlim él. A migráció és az Európát is sújtó terrorizmus kapcsán számos tény és tévképzet terjed a nyilvánosságban a Föld második legtöbb hívet számláló vallásáról. Az előadás objektivitásásra törekedve , tabuk nélkül járja körbe az iszlám, az európai muszlimok itegrációjának és a terrorizmusnak a témáját.
Ferenc pápa szemével
(Beer Miklós)
Beer Miklós, a váci egyházmegye nyugalmazott püspöke, beszél a környezetvédelem fontosságáról, világunkról, a szegénységről. Szó esik majd a párbeszéd kultúrájáról, arról, mit jelent a hit és hogy miért kezdett el vloggerkedni.
Carson Coma akusztik & vidám beszélgetés a Fazekas+Fesztiválon
(Carson Coma)
Eredetileg koncertezni hívtak minket, de régóta szerettünk volna már egy olyan eseményt, ahol az emberek meghallgathatják a gondolatainkat a nagyvilágról, a rokkzenéről, gimnazista éveink legszebb pillanatairól, a múltról, a jelenről és a jövőről, illetve minden diákokban felmerülő kérdésről – ennek szellemében érkezünk tehát a Fazekas gimnáziumba, ahova természetesen hangszereket is viszünk magunkkal, hogy a beszélgetések mellett Carson Coma dalok is felcsendüljenek.
A párizsi Notre-Dame
(Keglevich Kristóf)
Sokan gondolják, a történelem unalmas tantárgy, maximum a világháborúk eseményei lehetnek izgalmas. Ebben a 45 perces előadásban a nácikról nem esik szó, ellenben sok képet elemzünk majd, és sokféle, a kultúrtörténethez kapcsolódó kérdést boncolgatunk majd, mint például: mérnöki teljesítmény-e egy gótikus épület; miért “selejtezték le” a párizsiak korábbi védőszentjeiket — Szent Dénest, Szent István protomártírt stb. –, és miért Szűz Mária a katedrális védőszentje; miféle esküvő az, amely esetén a menyasszony a templomban van, a vőlegény a templomon kívül, és a lagzi tízezrek életét követelő vérfürdőbe torkollik; miért táncolt egy alkalommal egy hófehér ruhát öltött kurtizán a bazilika oltárán; miért a Notre-Dame-ban koronázta magát császárrá Napóleon, amikor jakobinus elvbarátaihoz hasonlóan gyűlölte a középkort és a gótikát, mit tett a csúcsíves stílus ellen; hogyan használta ehhez biodíszletnek VII. Pius pápát, és mit szólt mindehhez a mama; milyen kilátásai vannak az épületnek a 2019-i tűzvész után? Természetesen Victor Hugoról és Eugène Viollet-le-Ducről is szó esik majd.
Szabadulószoba
(Nyelvtanárok)

https://www.youtube.com/watch?v=145WIpqdCxI&feature=youtu.be

Minden csapattag más nyelvet beszéljen. Az angol egy átfogó nyelv.

Tai Chi
(Visontai Miklós)

A tai chi chuan rendszere a chi zavartalan áramlására épül, gyakorlása jó egészséghez vezet, stresszoldó hatása kiemelkedően jó. Segíti a test helyes tartását és lazítását, a koordináció javítását, a koncentráció fenntartását, valamint szabad utat nyit az energiának. Megismerkedsz a filozófiával, a helyes testtartással (10 alapelvvel), az alaplégzéssel. A tai chi alaplépéseit fogjuk megtanulni.

Mi közöm hozzá? A jogállam alapjai
(Beöthy Ádám, Karácson Zita)
A foglalkozás célja, hogy a jogállam összetett fogalmát közelebb hozza a diákokhoz. Az óra résztvevői egyszerű példákon keresztül ismerhetik meg, miért fontos, hogy a szabályok mindenkire egyformán vonatkozzanak és legyenek olyan független intézmények, amelyek a hatalom korlátját jelentik. Az előadás a Fesztivál érzékenyítő programjának része.
GLAMOUR, a divatmagazin- Maróy Krisztina, az alapító főszerkesztő beszél a márkáról
(Maróy Krisztina)
Beszélgetés Maróy Krisztinával, a Glamour újság főszerkesztőjével. Milyen egy újságot vezetni? Betekintést nyerhettek egy újság működésébe és egy újságíró mindennapjaiba.
Külföldi továbbtanulás: a legjobb brit, holland, dán, amerikai és ír egyetemek & motivációs levél workshop
(Nádas Rita és dr. Végh Veronika)
A go2uni program több éve sikerrel készít fel 5 ország legjobb egyetemeire. Mit kell tudni a felvételiről? Milyen tandíjra számíts, hol találsz ösztöndíjat? Oxford vs Cambridge: hogyan válassz, mire készülj? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk, majd együtt nekiállunk a brit Personal Statement / holland motivációs levél megírásának.
A menopauza szerepe az emberi evolúcióban
(Dr. Scheuring István)
Azt, hogy a nők úgy ötven éves korukra elveszítik a termékenységüket mindenki tudja. Ám, ha összehasonlítjuk az embert ilyen szempontból a többi emlőssel és általában az állatvilág többi fajával, akkor kiderül, hogy egy rendkívűl ritka jelenségről van szó. Egy kezünkön meg tudjuk számolni az ismert menopauzával rendelkező fajokat. Vajon mi a közös bennük? Milyen evolúciós folyamatokkal magyarázható ez a különleges életmenet? Vannak-e bizonyítékaink a hipotézisekre? Az előadás során ezekre a kérdésekre keressük a választ, ám közben feltárul egy nagyon meglepő elképzelés: lehetséges, hogy az ember különleges társas és szellemi képességei szoros kapcsolatban vannak azzal, hogy a nők úgy ötven éves korukra elvesztik a termékenységüket.
A szabadságharc alulnézetből – Kossuth Zsuzsa sorsán keresztül
(Berényi Anna)
Berényi Anna a szabadságharc, a reformkor és a megtorlás korából vett jelenetekkel emberközelivé, átélhetővé teszi a történelmet. (Az előadás Berényi Anna: Kossuth Zsuzsanna regényes életrajza című könyve alapján épül fel.)
Megúszhatatlan helyzetek
(Jakupcsek Gabriella)

29 éve vagyok a televíziós pályán s mindig napi műsort készítettem. Sok stábbal dolgozom és rengetek ember életébe kapok bepillantást. Ez bátorított fel arra, hogy a történeteket és tanulságokat továbbgondolva a könyveimben közös gondolkozásra hívjam az olvasókat. Mindenkinek vannak megúszhatatlan helyzetei az életben, amikre jobb felkészülni.  De mik lehetnek ezek?

Kvantummechanika, a láthatatlan forradalom
(Polonyi János)
Jelenlegi ismereteink alapján minden fizikai elméletnek behatárolt az alkalmazhatósági tartománya, kivéve a kvantummechanikát. Ugyanakkor a kvantummechanika megalkotásával a fizika elvesztette legfontosabb alapelvét, a determinizmust. Ezzel az objektív realitás és az alkalmazott matematikai fogalmak közti kapcsolat is odaveszett. Eközben a mindennapi életünk alapját jelentő világkép egyáltalán nem változott, sőt az anyagtudományok soha nem látott biztonsággal és pontossággal haladnak előre a maguk útján. Minderről pedig alig hallhatunk valamit a szakemberek szűk körén kívül. E helyzet kialakulásáról és tanulságairól szól az előadás. Szerencsésnek tartom, hogy ezekről a kérdésekről a Fazekas Mihály Gimnáziumban lesz szó mert a megoldás minden bizonnyal az elkövetkező generációktól jön, akik friss szemmel tekintenek majd a lassan több, mint egy évszázados problémákra.
Tesztek is, vagy csak nézitek?
(Molnár Áron)
Interaktív beszélgetés Molnár Áronnal, a noÁr projekt alapítójával a környezetvédelemről, illetve a Levegőt! című daláról. Kérdéseiteket,véleményeiteket az alábbi űrlapon tudjátok nekünk elküldeni: Kérdések, vélemények Molnár Áronhoz
Robotok égen és földön – Honnan indult és merre tart a robottechnika?
(Dr. Galambos Péter, Orbán Szabolcs)
Honnan indult és merre tart a robottechnika? Az előadást és bemutatót tartják: Dr. Galambos Péter (Óbudai Egyetem, Bejczy Antal iRobottechnikai Központ), Orbán Szabolcs (MZX Robotics- MuzixGroup ügyvezető igazgató).
Green wedding
(Madarász Zsuzsanna)
Az öko-stílus nagy divat már Nyugat-Európában, és nálunk is, de a green wedding ennél sokkal mélyebb, összetettebb dolog. De mi is ez pontosan? Először is nem szabad ezt azonosítani olyan kifejezésekkel, mint bio esküvő, vagy öko esküvő, amik azt hirdetik, hogy használjunk az esküvőn energiatakarékos izzókat, a buli végén pedig szelektíven gyűjtsük a hulladékot. A zöld esküvő tulajdonképpen egy környezettudatos és szociálisan érzékeny esküvőt takar.
Hol élsz te, édes fiam?!? Jelenben, múltban vagy a jövőben?
(Izsák Hajnalka)
A stanfordi börtönkísérletéről elhíresült szociálpszichológus, Philip Zimbardo időperspektíváin keresztül megvizsgáljuk az időhöz való viszonyunkat, majd olyan gyakorlati eszközöket járunk körbe, amelyek a a jövőbeli terveink mindennapi feladatokká való lebontásában jó szolgálatot tehetnek. Közben kiderítjük, mit takar a pomodoro módszer, a béka- és elefántevés, és mi is az a test-elme hurok. A foglalkozást Izsák Hajnalka coach vezeti, aki a PTF Coach és vezetés szakán időgazdálkodást oktat.
Egyszerűen és nagyszerűen -Mit együnk, hogy jól (l)együnk?
(Antal Emese)
Számoljam a kalóriát? Nem ehetek este 6 után? Felszedtem pár kilót -a citromos víz segíthet? A kókuszzsír, a gránátalma a szuperélelmiszer, ezek meggyógyítanak?
Interaktív előadással várlak Benneteket, ahol kiderül, ahhoz, hogy jól (l)együnk, nem kell varázslónak lenni! Előadó: Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője
Örök tél, Trezor: filmek a málenkij robotról és 1956-ról
(Köbli Norbert)
Hogyan lesz egy ötletből forgatókönyv? Mitől lesz jó egy film? Vannak-e biztos alkotóelemek vagy minden filmnél egyéni receptre van szükség? Köbli Nórbert, a forgatókönyvíró áll a 9 és fél randi, az S.O.S. szerelem! és a Made in Hungaria, A berni követ mögött. És nem utolsósorban Az örök tél forgatókönyvírója, mely filmet 2018-ban a legjobb európai filmnek választottak, főszereplője, Gera Marina pedig – elsőként Magyarországon – elnyerte a Nemzetközi Emmy-díjat legjobb színésznő kategóriában.
Hip Hop tánc oktatás
(Hanzély Dániel)

Hanzély Dániel táncos, tánctanár, koreográfus. 12 éve táncol. A Jamland Hip Hop Tánciskola tanára, Kállay Saunders András táncosa, és számos hazai klip szereplője. Láthattátok már a Csillag Születikben megismert BeatLoverz csapatban, valamint rengeteg fellépésen ismert hazai előadók mögött. Most megoszja a fazekasosokkal a tudását. Hasznos tanácsokkal és tippekkel látja el az érdeklődőket.

Űrkutatás és klímavédelem
(dr. Ferencz Orsolya)
Dr. Ferencz Orsolya űrkutató beszél magáról az űrkutatásról, a mi életünkre gyakorolt hatásairól, illetve a klímavédelemről és a kettő összefüggéséről és kapcsolatáról.
A kutatói életpálya kihívásai és szépségei
(Dr. Ligeti Erzsébet)
Gondolkodtál már azon, hogy felnőttként egy laborban, vagy hasonló helyen szeretnél dolgozni? Hogy esetleg érdekel az, amit még nem fedeztek fel? Ebben az előadásban a kutatói életpályát fogjuk elemezni, az egyetemválasztástól, a labormunkán keresztül, a PhD-ig. Gyere el a Semmelweis igazgatóhelyettes, és egyetemi tanár, Prof. Dr. Ligeti Erzsébet előadására. 
LAN PARTY: Minecraft Bedwars
(Fazekas Studio)
Idén is megrendezésre kerül a Fazekas+Fesztivál keretein belül a LAN Party. Idén a CS:GO és a COD4 mellett Minecraft minigame is választható. Ez a minigame pedig nem más mint a bedwars, melynek lényege, hogy 4, 5 fős csapat küzd egymással, ki kell ütniük egymás ágyát. Amíg egy adott csapat ágya megvan addig újra tud éledni, ezután pedig kiesik a játékos a játékból. Ha barátokkal szeretnétek együtt lenni, akkor ezt a helyszínen kell jelezni, különben random lesztek beosztva. HOZZATOK SAJÁT PERIFÉRIÁT! Egeret, billentyűzetet, és esetleg fej/fülhallgatót! Ezek nélkül nem játszhattok!
A XXI. század fizikája
(Krasznahorkay Attila)
2012-ben a világ legnagyobb laboratóriumában a CERN Nagy Hadronütköztetőjével felfedezték a Standard modell utolsó részecskéjét, az isteni részecskének is nevezett Higgs-bozont, ezzel megkoronázva a körülöttünk lévő teljes anyagi világ leírását hivatott Standard modellt. Ezzel párhuzamosan azonban a csillagászok kiderítették, hogy ez az elmélet közel sem lehet teljes, mivel az Univerzum tömegének csak mintegy 5 %-át tudja értelmezni. A kutatások egyik fő célja jelenleg a maradék 95 % megismerése, amit sötét anyagnak illetve sötét energiának neveztek el. Fantasztikus korban élünk, amikor a természet új alkotórészeit és kölcsönhatásait kutathatjuk, ráadásul ezeknek az eseményeknek nemcsak szemlélői, de részesei is lehetünk itt Magyarországon. Ezen legújabb kutatásokról szeretnék ízelítőt adni az előadásomban.
Ötösöm volt kémiából
(Mátyus Edit)

Az előadásban a pályámról és a kutatásaimról fogok beszélni. Szó lesz arról, hogy milyen utat jártam be az iskolai kémiai tanulmányi versenyektől egy kutatócsoport alapításáig és vezetéséig. A kutatásaimmal kapcsolatban pedig beszélni fogok molekulaspektroszkópiáról és a kvantummechanika molekuláris alkalmazásairól, valamint olyan nyitott kérdésekről, amelyek a legjobban érdekelnek mostanában.

Élet a zeneiparban
(Tóth Csaba)
Zenélni jó… Nem is olyan bonyolult megtanulni egy hangszeren játszani… Milyen híres zenészekkel dolgozni? Kreatív zenei appok
Az ELTE-ről a Szilicum-völgybe és vissza
(Horváth Gábor)
Milyenek a mindennapjai a Google, Apple és Microsoft mérnökeinek? Hogyan juthatsz ki hozzájuk, milyen tudást keresnek ezek a cégek? Kinek jó választás ez a pálya? Személyes tapasztalataim bemutatásával válaszolom meg ezeket a kérdéseket és remélhetőleg megcáfolom a gyakori sztereotípiákat.
Tanár-diák kosár
(-)
A tanárok és diákok összemérik kosárlabdatudásukat.
Hit és természettudomány: barátok vagy ellenségek? – Az élet eredetének kérdése egy vegyész-teológus szemével
(Pálfy Gyula)
A természettudományok és a hit jól ismert módon ütköznek vagy kiegészítik egymást – attól függ, hogyan állunk hozzájuk. Különösen a világnézetünket meghatározó kérdesek esetében élesedik ki a mai modern természettudomány és a bibliai alapú keresztény hit összehangolásának kérdése. Ez egy tudománnyal foglalkozó hívő szakember számára alapvető és rendszeresen előkerülő kérdést is jelent. Előadásomban röviden összefoglalom a tudomány és a hit által szerzett ismeretek különbségeit, a két megközelítés eszköztárát, és elmondom, hogy jómagam vegyész kutatóként és egyben gyakorló hívő emberként és teológusként hogyan tudom ezt a kettőt magamban helyrerakni. Mindehhez egy aktuális példát is bemutatok: az élet eredetének kérdését, azaz hogy hogyan jött létre az élettelen természetből az élővilág a természettudomány mai állása szerint, és mit állít ugyanerről a bibliai alapú keresztény hit, illetve a kettő ellentmondásával mit lehet kezdeni? Az előadás második felében kérdések feltevésére is lesz lehetőség.
Motiváció vagy manipuláció? – Vigyél Haza Alalpítvány
(Óvári András)

Lehet az állatvédelemről, az árva kutyák érdekében derűsen is kommunikálni? Óvári András a Vigyél Haza Alalpítvány alapítója, infokommunikációs szakember. Vigyél Haza alapítvány az elmúlt évek során, hazánk egyik meghatározó állatvédő szervezetévé vált. Nem csupán a közel ezer megmentett kutya érdekében dolgoznak, de kreatív kampányaikkal az felelős állattartásra és az örökbefogadás fontosságára irányítják a figyelmet. Innovatív megoldásaikkal – mint például az országosan működő, ingyenes mikrochip leolvasó hálózat, a Vigyél Haza kutyakereső mobil applikáció vagy a kezdeményezésükre készült Kutyakötelesség kézikönyv – valamennyi, gazdátlan, vagy elkóborolt kutyán segítenek.

Hogyan robbant föl az internet egy IKEA komment hatására? A húsgolyó-gate, és a máskák kommunikációja a social médiában
(Ölveczky Tamás)

A Be Social egy digitális ügynökség, nagy márkák social media csatornáit üzemeltetjük. Írunk posztokat, kitalálunk kampányokat, moderáljuk az oldalakat és dolgozunk influencerekkel. Akarjátok tudni, hogy ki válaszol, vagy hogy ki írja a MediaMarkt posztokat és kommenteket? Hogy ki Timi a Tesco Facebook oldalán? Tudom, ti is már többet vagytok Instán, Tiktokon vagy Snapchaten, de a márkáknak még mindig a Facebook a legfontosabb social platform, ahol elérhetik a célcsoportjaikat. Elmesélem azt is, mi van egy ilyen Lidl-IKEA sztori hátterében, hogy lett ez az egész, és mi miért történhetett.Aki még nem tudja, hogy mi lesz, ha nagy lesz, annak szeretnék kedvet csinálni a kommunikációs szakmához.

Az axion, mint sötét anyag
(Katz Sándor)
Az erős kölcsönhatás meglepően szimmetrikus a tértükrözésre. Ennek megmagyarázására vezették be még a 70-es évek végén az axiont, egy hipotetikus új részecskét. Ez a részecske, ha tömege épp megfelelő, akár a sötét anyagot is megmagyarázhatja. Az előadás bemutatja, hogyan keletkeznek a korai világegyetemben az axionok és milyen feltételek esetén tudnak megfelelő mennyiségű sötét anyagot adni.
Beszélgetés Surányi Lászlóval
(Surányi László)
Mit jelent ígérni önmagunknak? Mit jelent az az Ady-sor hogy “Sors, Élet és Idő szabad”? Miért fontosak ezek a kérdések? Azokat várjuk, akik szívesen vitatkoznak minderről. Kiindulópontul a mellékelt Ady- és Nietzsche-szöveget választottuk, de örülünk, ha valaki olyan szöveget is hoz, ami neki “rímel” a szövegekben talált gondolatok valamelyikére.

Az alábbi kettő idézetet olvassák el az előadás témájához kapcsolódóan: Surányi László előadás

Mesterséges és valós intelligencia
(Szabó Gergely)

A mesterséges intelligenciák egyre több területen kapnak fontos szerepet akár mindennapos életünkben is (nem tudom, tudjátok-e, hogy a Facebook és a Google rendszerei is szinte mind használnak már ilyen technológiát), viszont sok tévhit is kialakult velük kapcsolatban. Egyesek azt hiszik, hogy rendkívül veszélyesek, mások azt gondolják, hogy minden problémát meg tudnának oldani a segítségükkel. Előadásomban ezen hitek vagy tévhitek igazságtartalmát szeretném bemutatni mindamellett, hogy kis betekintést adnék a mesterséges intelligenciák működési elvébe. Valamint megmutatnám az emberi agy és a számítógép közti hasonlóságokat és különbségeket.

Elsősorban akkor ajánlanám ezt az előadást, ha érdekel az informatika és a matematika, vagy ha érdeklődsz az agy biológiája iránt.

Hogyan alakul át az világ az önvezető járművekkel?
(Dr. Rechnitzer János)
Az önvezető járművek alapvetően átalakítják az autókkal, a járművekkel kapcsolatos korábbi képleteinket, de új termelési eljárásokat alakítanak. Átformálják a hétköznapjainkat, s ennek a szerkezeti, szemléleti, fogyasztási változásnak az összefüggéseit, belső tartalmait mutatja be az előadás. Nem a technikai részleteket és irányokat elemezzük, hanem mindazokat a gazdasági-társadalmi változásokat, amiket ez a világfordító jelenség, termék, tevékenységi mód kivált, vagy pontosabban napjainkban előre jelezhető. 

Rechnitzer János egyetemi tanár, Széchenyi István Egyetem, Győr

Első Kézből a Hajléktalanságról
(Balog Gyula)
Biztosan láttál már hajléktalan embert, de beszélgettél már velük? Ha nem, most megteheted. Elmondhatod tapasztalataidat, mi pedig beszélünk a hajléktalan emberek helyzetéről hazánkban és a világban. Két élettörténetet is meghallgathatsz. Az utolsó harmadban Te is lehetsz egy-két percre hajléktalan egy szituációs játék keretében. Az előadás a Fesztivál érzékenyítő programjának része.
Rigó Jancsi cigányprímás és egy amerikai milliomoslányházassága, avagy a 19. század végének legnagyobb botránya
(Katona Csaba)
A 19. század végén Rigó Jancsi, a magyar cigányprímás Párizsban megismerte Joseph de Chimay-Caraman belga herceg feleségét, Clara Ward-ot, egy detroiti milliomos amerikai lányát. A Rigónál 15 évvel fiatalabb kétgyermekes anya rövidesen elvált férjétől és hozzáment a zenészhez. Mindez Amerikától Ausztráliáig keltett óriási visszhangot, a polgári társadalom döbbenettel vegyes rajongással tekintett a normaszegő „celebpárra”. Jancsi és Clara színpadokon léptek fel Párizstól Berlinig, kihasználva népszerűségüket, ennek során a férfi hegedült, a nő, aki viszont semmi színpadi tevékenységben nem volt jártas, testhez álló, lényegében átlátszó fehér ruhába ún. élőképeket adott elő. A nagy boldogságnak viszont válás lett a vége, Clara 1916-ban Padovába halt meg, miután még két olasz férfihez hozzáment, Jancsi élette pedig 1927-ben New Yorkban ért véget. A botrányok sorát okozó pár története tanulságos példája annak, mennyire nem igaz az állítás, hogy régen minden jobb volt.
Szalagok és egyéb felületek – bevezetés a topológiába
(Markó Zoltán)
A topológia a modern matematika egyik legizgalmasabb ága, a geometria, az analízis és az algebra eszközeit egyaránt használó tudomány. Az előadás során bepillantást nyerünk a topológia alapfogalmaiba, tisztázzuk, mit is értünk folytonosság alatt, mi fán terem a Möbius-szalag vagy éppen a Klein-kancsó. Megnézzük a térbeli felületek egyik lehetséges algebrai jellemzését, ezáltal példát látunk olyan topológiailag azonos felületekre, melyek “első ránézésre” teljesen másoknak tűnnek.
Foci kupa
Ha szeretnéd kipróbálni magad diáktársaid ellen a betonon, jelentkezz!
Molnár-Sáska Zsófia
Dumaszínház: Mogács Dániel
(Mogács Dániel)

A Dumaszínház társulatának tagja. Színésznek készült, és ennek ellenére az is lett. Gyerekként talán ő volt az egyetlen, aki szerette volna E.T.-t valóban a Földön kívül tudni. A művészet nem csak szívügye, de genetikailag kódolt öröksége is. Paranormális állatbarát, vagyis magyar származású mentalisták és látványos természetfilmek főhőseinek hiteles megformálója, aki sokáig távolságtartóan méregette a duma-színpadot, mielőtt magáévá tette. Örül, hogy van társadalom, mert tudja kritizálni. A magyar színházi kabaré újraélesztésén munkálkodó színész, humorista, rendező, mester-bábos. Brendon, a susogós mackó rendezője, mozgatója, hangja, a Kétfarkú Kutyapárt ex-polgármesterjelöltje, Dr. Mogács, a frissen megválasztott Köztársasági Elnök valóságos alteregója. A Munkaügyek Jóbejtje. Az önálló estjének szereplője. A fiának az apja. Az anyjának a gyermeke. A kutyájának gazdája.

Hogyan használjuk az internetet és hogyan lopja a Facebook az adatainkat?
(Kiri Gyula)
A mai világban az emberek nagyon kevés százaléka tudja rendesen használni az internetet.  Sokan egyáltalán nem tudják, hogy mit tartalmaznak az oldalak általános szerződési feltételei. Hasznos tippek és tanácsok, hogy mindenki biztonságosan internetezhessen.
Az angol parlament furcsaságai
(Bódiné dr. Beliznai Kinga)
  • Hogyan történhetett, hogy egy kormánypárti képviselő kalapban és fürdőlepedőben szavazott?
  • Miért nem léphet be az uralkodó a House of Commons üléstermébe?
  • Miért vonszolják a székéhez szinte erőszakkal képviselőtársai a House of Commons újonnan megválasztott elnökét?
  • A House of Lords üléstermében miért a vörös, a House of Commons üléstermében miért a zöld szín dominál?
  • Miért tartottak egészen 1998-ig két összecsukható cilindert a House of Commons üléstermében?

Mindezekre válaszol az előadó egy 45 perces előadás keretében.

A szürke ezer árnyalata. A történelem tankönyveken túli világa
(Rácz Árpád)
Az előadásban a történelem összetettségében és bonyolultságában izgalmas világába nyerünk betekintést, ahol semmi sem (teljesen) olyan, mint amilyennek látszik.
Oroszország: “Egy titok belsejében rejtőző találós kérdés”
(Bihari Péter)
Jogos az a vélekedés, hogy a 20. századi szovjet történelem hullámzásainál megfigyelhető, hogy kemény-konzervatív és puhább-reformer politikai vezetők követik egymást (bár a valóság azért bonyolultabb). De vajon nem igaz-e ugyanez – másként – a korábbi, a cári időszakra, vagyis reformer és konzervatív cárok követték egymást? Ez a sajátos orosz hullámmozgás lenne az előadás tárgya.
Szegénység – mélyszegénység a mai Magyarországon – szociális munka
(Kovács Pállfy Anna)

Előadásomban egy közös beszélgetés során, egy olyan hivatást mutatok be, ami az iskolapadban ülők számára, -ugyanúgy, mint a többségi társadalom számára, – szinte teljesen láthatatlan. A szociális munka egy rendkívül sokoldalú szakterület, amit a többi tudományhoz hasonlóan akár akadémiai szintig is lehet művelni, multidiszciplináris volta miatt fontos, hogy a művelője képben legyen a szociológiával, pszichológiával, egészségüggyel, jogi alapokkal, gazdálkodással, közigazgatással, statisztikával, marketinggel és menedzsmenttel egyaránt. Személyes példámon keresztül mesélek arról, hogy a hivatás keresése egy igencsak hosszú folyamat, ami nem áll meg az egyetemi tanulmányok megkezdésével, sőt, az igazi útkeresés csak akkor kezdődik! Mivel én is egy elitgimnáziumban végeztem, pontosan látom és átérzem a mostani diákok dilemmáit. Előadásomban egy kevésbé ismert, ám gyönyörű tudományterületet mutatok be, ami túlmutat a „halad adj, vagy halászni taníts” művészetén, mesélek majd a manapság igencsak kulcsfontosságú társadalmi problémákról, megoldási lehetőségeikről, az egyik legnagyobb hazai adománygyűjtés kulisszatitkairól (#nemluxustaska) és az alázatról amellyel kollégáimmal nap mint nap a szegénység szolgálatáért teszünk – hol a porban térdelve, hol elképesztő magasságokat és mindennapi csodákat megélve, hol a szociális média felületein kampányolva.