– A hivatalos indoklás szerint miért kapta a díjat?

– A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek a történelemtanításért. Nemrég részt vettem egy konferencián, mert nagyon érdekelt a témája, jó előadók voltak. Egyszer csak kiállt a Történelemtanárok Egyletének elnöke és közölte velünk, hogy most át fognak adni egy díjat valakinek. Néhány mondattal később világossá vált, hogy ez a valaki én vagyok. Egyáltalán nem számítottam rá, hogy én kapom ezt a kitüntetést.

– Milyen érzés a díj tulajdonosának lenni?  Változtat ez valamit azon, ahogy készül, vagy ahogyan az óráit tartja?

– Nagyon jó érzés a díj tulajdonosának lenni, de egyben nyomasztó is, ugyanis nagyon nehéz megfelelni annak a színvonalnak, amit egy ilyen díj birtokosától elvárnak. Semmit nem változtat azonban azon, ahogyan tanítani szoktam.

– A díjak Ön szerint lezárnak egy korszakot vagy inkább motiválnak?

– Egyik sem. Ez egy ünnep volt számomra, mert arra volt lehetőségem, hogy átgondoljam, hogy mi az, amit a környezetem értékesnek tart a munkámban. Nem tartom mérföldkőnek, sokkal inkább egy fontos visszajelzésnek.

– Melyek voltak a szakmai életútja legemlékezetesebb pillanatai?

– Rengeteg ilyen pillanatot fel tudnék idézni. Talán a legemlékezetesebb az volt, amikor érettségi előtt egy évvel kaptam meg egy osztályt. Kevés időm volt arra, hogy felkészítsem őket. Számomra nagyon emlékezetes pillanat volt, amikor kiderült, hogy remekül sikerült nekik az érettségi.

– Hogyan lett tanár? Mindig is tanár szeretett volna lenni?

– Nagyon fiatalon, már 14 évesen úgy döntöttem, hogy tanár leszek.

– Azt is rögtön eldöntötte, hogy történelemmel szeretne foglalkozni?

– Rengeteg tantárgy iránt érdeklődtem. Nagyon szerettem az irodalmat, a nyelvtant, a nyelveket, a matematikát, a kémiát és a fizikát is. Nagyjából 18 éves koromban döntöttem a történelem mellett.

– Mit gondol, nehéz a Fazekasban történelmet tanítani?

– Könnyű is, nehéz is. Könnyű azért, mert engem nagyon motivál, hogy a gyerekek jókat, érdekeseket tudnak kérdezni. Szeretem, hogy bátran vitatkoznak velem a legkülönbözőbb témákról. Könnyű olyanokkal foglalkozni, akik érdeklődnek a történelem iránt. Ugyanezért nehéz is, mert néhány kérdésük nagyon el tud gondolkodtatni, utána kell néznem, hogy pontos választ tudjak rájuk adni.

Trinter Patrik (7.d)