November 5-én látogatott el a Fazekasba Molnár T. Eszter kortárs írónő. A beszélgetést Dr. Oláh Tibor, iskolánk egyik magyartanára moderálta. Az írónő készségesen válaszolt minden kérdésre, mesélt eseménydús és korántsem szokványos karrierjéről.A szerző beszámolt nemrég megjelent novelláiról, a Present perfectről és a Szakítós című novellagyűjteményben megjelent A turnéról, melyek közül az utóbbi az Arany János irodalmi verseny egyik kötelező olvasmánya.

Nyilván sokan elgondolkodtak már, mi tesz valakit íróvá. Már a kezdetektől tudják, hogy ezt a hivatást választják? Esetleg valaki más ajánlja nekik? Az írónő elmesélte saját tapasztalatát. Mint ma a diákok nagy része, ő sem tudta, mivel foglalkozik majd felnőttkorában, minden érdekelte. Sokáig matematikus akart lenni, ám mikor jelentkezett gimnáziumunk matematika tagozatára, nem vették fel, csak a d-be, így az Apáczaiba ment. Csak évekkel később, a deriválásnál értette meg, hogy tényleg nem a matematika volt számára a megfelelő út.

Bár az irodalom lappangó szálkénz egész életét végig kísérte, csak kutatóbiológus pályafutása derekán ötlött fel benne, hogy talán író is lehetne. Elmondása szerint, bár élvezte a kutatást és a biológiát, nem volt elég türelme kivárni a kísérletek végét, már előre megírta róla cikkeit. Majd a kutatások helyett a „fejében zajló beszélgetéseket” jegyezte le. Sok munka és olvasás után pedig kiadta első művét. Azóta is nagy sikereknek örvend az irodalmi világban a Hubby-díjas szerző. Története szerintem azt üzeni mindannyiunknak, hogy akarhat eredetileg bohóc, apáca vagy matematikus lenni, érdekelheti minden vagy éppen semmi, a végén úgyis megtalálja majd az álomhivatását.

Molnár T. Eszter egy kérdésre válaszolva azt is kifejtette, miben segítette írói pályáját biológus karrierje: leginkább a logikus történetépítésben, és a kritikát is remekül bírja emiatt, mivel a „munkája nem ő”. Véleménye szerint el kell fogadni, hogy nem minden embernek fog tetszeni az, amit csinálunk.

Beszélt kedvenc témáiról is, gyakran megjelenő motívumairól, mint például az erkölcsi kérdésekről, zenéről, a bűnről, a kivándorlásról, a beilleszkedésről, melyek köré remekül és élvezhetően építi regényeit és novelláit, megfelelő tanácsokkal és tanulságokkal fűszerezve azokat. Így van ez A turné című novellájában is például, ahol a főszereplő elszökik a szentpétervári zeneiskolai koncertjéről, hogy meglátogassa barátnőjét Londonban. A barátnő ott rögtön szakít vele, a fiú pedig szállás és pénz nélkül marad a városban, ráadásul merülő telefonnal. Végül egy sültkrumpli árus szánja meg, ad neki ételt és áramot. Látva hangszerét, elhívja a fiút egy pubba zenélni, aki el is fogadja a meghívást. Saját magát és érdeklődését megtalálva rájön ki és mi az igazán fontos számára, és„turnéra” indul.

Molnár T. Eszter írónő egyedi rálátása a világra, hasznos tanácsai ismét igazolták, miért éri meg hasonló találkozókat tartani vagy egyáltalán csak olvasni: mert inspirál.

Szerző: Koós Panni