Gyakran halljuk azt a véleményt, hogy a manapság kapható LEGO-készletek nemhogy fejlesztik, hanem éppen kiölik a kreativitást a gyerekekből, mivel “csupán egy dolgot lehet belőlük építeni”. Ennek a megállapításnak az alapja az szokott lenni, hogy ma már inkább tematikus megközelítést használ a dán játékgyártó, így a vásárlók egyszer megépítik a segédletből az adott járművet, mondjuk, aztán utána nem tudják az elemeit felhasználni saját ötleteik megvalósítására. Mutatjuk, miért gondolja rosszul, akinek ez a véleménye.

Vélemény: “Általános elgondolás, megítélés, amely lehet, hogy tényeken vagy tapasztalaton alapszik, de lehet hogy csak másoktól átvett hasonló gondolatokon. Így ez az elképzelés lehet igaz is, de lehet, hogy semmi köze a valósághoz.” (wikiszotar.hu)

Az interneten több olyan oldal is létezik, amelyik segít egy-egy készlet elemeinek alternatív felhasználásában. Mi ezek közül most a rebickable.com-ot választottuk, és próbaként az Ideas sorozat egyik gyöngyszemét, a Saturn V-ös rakéta 1:110 arányú modelljét.

Lássuk, mi mást lehet építeni a 21309-es készletből!

A 21309-es dobozból az útmutató szerint az impozáns méretű rakétán kívül a holdraszálló és a visszatérő egységet is meg lehet építeni. A rakéta fokozatai szétszedhetők és a rakéta belső szerkezete elég komplex ahhoz, hogy rutintől függően 9-12 órányi időtöltés legyen az építési folyamat.

A rebickable.com oldalán – amely egy MOC (My Own Creation) közösség weboldala – listázni lehet a megépítéshez szükséges alkatrészeket (így az esetleg elvesző részeket könnyedén pótolhatjuk) – természetesen ezeket rögtön meg is lehet rendelni. Vagy akár az egész szettet beszerezhetjük darabonként – igaz, ezt jóval olcsóbban megtehetjük, ha egészben vásároljuk meg a dobozt, szóval ez nem igazán ajánlott. Megtalálhatók az oldalon az építési instrukciók, valamint az alternatív lehetőségek, amelyek LEGO-rajongók által kitalált témák megvalósulásai. Íme néhány:

Skispeader egy tpetya nevű építőtől
Hoth diorama ugyancsak tőle.
Krugaar egy mikroszkópot álmodott és épített meg a készletlből
X-szárnyú koncepció rybrickstertől
És végül a Hubble-teleszkóp egy verziója, ahogy PL MOCs elgondolta a 21309-es elemeiből.

A MOC közösségek szinte bármiből szinte bármit meg tudnak építeni, rácáfolva az ezek szerint fantáziátlanságról árulkodó véleményre arról, hogy a LEGO tekinthető-e még a kreativitást fejlesztő játéknak.

– szerk. –