A 9.a osztály ma délelőtt részt vett a Pesti Magyar Színház színházi nevelési előadásán az Árt-járóban. Az ilyesmi jó móka, az első felvonás egy színházi előadás, a másodikban a diákoké a főszerep, akik a színészek által moderált vitában értelmezik a látottakat.

“Az előadásban három gimnazista utolsó középiskolai tanévét láthatjuk. Ahogy haladunk előre az időben, egyre kevésbé tudják, hogy mit is akarnak kezdeni az életükkel. Természetesen elérkezik a pillanat, amikor kénytelenek döntést hozni. Ezen a ponton kezdődik a nézőkkel a közös játék. A szereplők dilemmáit együtt dolgozzuk fel, így a résztvevő diákoknak lehetőséget teremtünk arra, hogy a szereplők sorsán keresztül, önmagukról, jövőképükről, saját félelmeikről beszélhessenek, gondolkodjanak” – írja az előadás ismertetője.

Lábbal kellett szavazni.
Egy kis önismeret: ideát a koránkelők, odaát a későnkelők.
Néha nehéz volt dönteni.
A vitában muszáj volt mindig oldalt választani, de egy-egy jó érv elfogadása után át lehetett ülni a másik táborba.

Sok minden szóba kerül a pályaválasztástól az osztálytársak közötti kapcsolaton át egészen addig, hogy mit gondolunk: itthon vagy külföldön képzeljük-e el a jövőnket, vagy hogy jó szándékkal ugyan, de beleavatkozhatunk-e valaki más életébe. Volt kérdés, amire többnyire már kész válaszunk volt, de akadt, amin most kezdünk majd csak el igazán gondolkodni. Hasznos másfél óra volt, köszönjük az alkotóknak!

Az előadás honlapja:

https://pestimagyarszinhaz.hu/ko-papir-ollo/

– szerk. –