A2-esre zsugorodó beharangozók, változatos színvonalú ötletek és megvalósítás a közönségszavazásra buzdító plakátok esetében, amelyek közül fotózás közben el-eltűnik egy-kettő. Kedden ti is látni fogjátok élőben az idei Lúdavató első versenyszámának kínálatát. Jelen írás nem eredményt közöl, csak vélemény – zsűrizés a szokásos keretek között.

Az A osztály plakátjain többször is felbukkannak a manga stílusjegyei és a szabadkézi rajz. Utóbbi azt jelenti, hogy hajlandóak voltak három kattintásnál több munkát tenni a feladatba.
Átgondolt kompozíciók, hangulat
Ötletes utalás az előadásban megjelenő koncepcióra, ismét jó kompozíció
Beépül az egyik kötelező elem az előadásból, rajz a Pagony Kiadó egyik könyvborítójáról, lehetne igényesebb a rögzítés
Ezt sem a legcivilizáltabb módon sikerült rögzíteni, de betudhatjuk az agresszív üzenetet közvetítő elemek egyikének. A fenyegetés a közösségi médiában állítólag vicces, a humor egyik válfaja – majd egyszer magyarázza el valaki, hogy miért.
B-s plakátot nem láttunk (pénteken, 15 órakor) kirakva, ezért ugrunk is a C-re. Vitaminos poén – ki látta ezt jönni? (Minden évben van legalább kettő.) Nagy Péter tanár úr szerepeltetése jó pont, mínusz viszont, hogy “kissé” pixeles lett a fotó és a szöveg elhelyezése messziről sem nevezhető ideálisnak.
Ez is pixeles, itt sem beszélhetünk kompozícióról. A technológiai poén rendben.
A fényviszonyok itt nem tettek lehetővé jobb fotót, ezért elnézést kérünk. A Google-keresés és szövege okés, a nagyjából 0 találat 0,41 másodperc alatt jó poén.
Egyszerű poén, egyszerű megvalósítás. Pont emiatt működhet is akár.
Pixeles, nem túl kifinomult kidolgozás, “félrehallásos” poénnal. A lefárasztás technikáját alkalmazza.
Nem biztos, hogy szerencsés a 7 zacskó tésztával felhánytorgatni a korábbi szavazások csalási kísérleteit. Kicsit meg kellene élezni az olló eszközt a Photoshopban.
Nyomtatásban kevésbé érvényesülő színek. Vélhetően itt is utalást látunk a koncepcióra, ami majd az előadást szervezi.
Beszivárog a külvilág.
Előre szóltunk. Itt a második.
Pubertáskori poén rengeteg cellux kíséretében, egy létező mém újragondolása.
…és akkor most nézzük az előadások plakátjait! (C, A, B, D) Melyik vonzza a tekintetet?
(C) Egy random DreamWorks moziplakát átalakítása. Sztenderd megoldásnak számít a körbevágott szereplőfigurák alkalmazása, láthatunk utalásokat a beépítendő elemekre. A 70-es IQ a tanulásban akadályozottakra utal – ez nem biztos, hogy polkorrekt, illetve veszélyes, mert visszájára fordulhat: a művészi tevékenységet (pl. színházi előadás) absztrakt, metaforikus gondolkodás segítségével közelítünk meg (hozunk létre és fogadunk be). Az IQ-tesztek meglehetősen szűk szegmensét fedik le az intelligencia-típusoknak. Talán erre utal Ujlaki Tibor tanár úr megjegyzése is. Nem biztos. De lehetséges.
(A) “Rajztanárok fogják értékelni, szóval biztos ez nyer” – ad hangot a közönség soraiból valaki őszinte aggodalmának. “Pedig a szereplők nincsenek is felsorolva.” Egy művet nem úgy elemzünk, hogy belekapaszkodunk egy részletkérdésbe, és aztán nem engedjük el. Szabadkézi rajz, kompozíció, utalások az előadásra, a két női szereplő szemében és kezében látjuk cselekedeteik mozgatórugóját. Nem összecsapott. Furcsa lenne, ha nem ezt tartanánk a legjobb beharangozó plakátnak. A többiek pedig növesszenek ízlést. Nem kedvencünk a manga, de a többi beharangozó zűrzavara mellett jólesik ránézni erre a plakátra.
Egy filmkockát látunk, pixeles alak előhívja a Vissza a jövőbe filmeket (és utalás egy beépítendő elemre). Hivatkozás tanárra, időpont, lakonikus rövidség, a plakát azt sulykolja, hogy a B fogja itt megmutatni magát – erről szól mjad az előadás. Még egy dolog: Hollywood már felfigyelt rá, hogy ha egy film plakátján a szereplő háttal áll, valamiért megbukik.
Vader beépített elem, egyebekben egy abszolút hagyományos színházi plakátot látunk, alul a szereplők felsorolása (szerepek nélkül! – bár a főszerepelők és a szerző kiemelt helyen, “mellszobor” formájában is láthatók). Láttam már hasonlót évek óta bezárt színház bejárata melletti üvegvitrinben, amit ottfelejtettek, mint egy telefonfülkét a mobilok korában.
“It’s the little differences. I mean, they got the same shit over there they got here, but, it’s just, just, there it’s a little different.” (Pulp Fiction)

A végére még egy megjegyzés: jövőre majd ki kell találni egy helyet és egy módszert, hogy méltó módon kerüljenek ki a kis- és nagyméretű plakátok is. Például ideális helyszín lenne az informatika termek melletti rész az aula emeletén, ahol egyébként is kiállításokat lehetne/kellene rendezni.

-fi-