Erdély, 2023. október 2-6. A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium valamint a Szent István Gimnázium tanulói és diákjai vehettek részt a KMTA (Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány) által rendezett Határtalan Matematika-programon – tanáraik kíséretében.

A projekt keretében közös programokon találkoztunk kiváló erdélyi iskolák, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium és a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium tanulóival.Út közben rövid pihenőt tartottunk Segesváron, és lehetőségünk volt körbenézni a hangulatos utcákon, a várban – ezt nagyon élveztük. Este barátságos fogadtatásban részesültünk a szállásunkon, Tibódon, ahol kaláccsal és finom vacsorával vártak minket.Kedd reggel Szejkefürdőn folytatódott az utazásunk. A Mini Erdély-parkban két óra alatt egész Erdélyt bebarangolhattuk, megtekinthettük számos erdélyi nevezetesség makettjét: a működő minisiklót, várakat, templomokat, majd idegenvezető kalauzolt minket végig az Orbán Balázs életét bemutató interaktív kiállításon. Ezt követően leróttuk tiszteletünket Orbán Balázs síremléke előtt. Ebéd után közös matekos program (matekverseny) volt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban, majd Szakács István Péter tanár úr, a gimnázium tudós tanára kalauzolt minket végig a város nevezetességein.

A következő napon a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium diákjaival és tanáraival szintén egy izgalmas matekos vetélkedő keretében ismerkedtünk. Délután a Szent Anna-tó felé vettük az irányt. Lesétáltunk a tóhoz, amit a társaság egy része meg is került, majd a hegy túloldalán lévő lápos területen hallgattunk meg egy idegenvezetést. Kirándulásaink során eljutottunk Brassóba, a Kárpát-medencét és a Román-alföldet összekötő szárazföldi híd városába. A főtéren megismerkedtünk a város történetével, majd egy utcányira a fekete templom építészeti és történelmi jelentőségéből okultunk ki. Megtekintettük a Fehér tornyot is. A prázsmári erődtemplom meglátogatása összekapcsolódott az 50 fős, alszik a városhoz hasonló játékunkkal, amely egész napos szórakozást jelentett a történelmi és szabadfoglalkozások mellé, miközben meghódítottuk a 13. századi erődtemplomot is.

A rövid általános bemutatás után a középen elhelyezkedő templomot, majd a középkori gazdag családok vagyonait őrző tároló helyiségek sokaságát és a köréjük épített védelmi folyosókat jártuk be kis csoportokban. Barcarozsnyón körbebarangoltuk a várat, amelynek érdekessége, hogy nem főnemesek építették, hanem a gazdag falu magának védelmi célokból. Természetesen nem teljesen egészében, mivel előtte egy kápolna állt, mely köré az erődítmény épült.

A hazautazás napján, pénteken reggel 4:30-kor csörgött az ébresztőóra, és a buszunk 6-kor indult el Gyulafehérvárra, ahol a püspöki palotában a gyulafehérvári egyházmegye (régebben Erdélyi egyházmegye) segédpüspöke, Kerekes László fogadott bennünket, aki körbevezetett a palotában, majd a székesegyházat jártuk körbe. A román stílusban épült, majd neogótikus stílusban többször átépített egytornyú templomot egy helyi pap mutatta be nekünk. Látogatóktól szigorúan elzárt helyekre is elvitt minket, például az oltár mögé, vagy fel a toronyba. Ezután a buszunkba beszállva, rövid megállókkal, bonyodalmak nélkül, a „menetrendnek megfelelően” érkeztünk vissza Budapestre, ahol szüleink és mi is örültünk a szerencsés hazatérésnek.Köszönjük a KMTA-nak (Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítványnak), Petri Lászlónak, a KMTA kuratórium titkárának, hogy lehetővé tették, hogy részt vegyünk ezen a tartalmas programon.

A beszámolót a 9.c osztály tanulói készítették.