A téli időszak érkeztével az évszaknak és a beköszöntő ünnepi szezonnak köszönhetően formálódik és alakul át az egész főváros, melynek ekkor egyik leglátogatottabb látványossága a nagy karácsonyi piac a Vörösmarty téren.

A berendezett és fényekkel díszített utcák pompája varázslatos és a hideg időjárás ellenére melengető hangulatot teremt, s mindenképpen egy kellemes kikapcsolódási és persze költekezési lehetőséget biztosít számunkra. Mindenképpen érdemes családdal vagy barátokkal ellátogatni a térre, hiszen a leendő ajándékok megtalálása mellett forrón illatozó ételeket és italokat is fogyaszthatunk itt, s minőségi időt tölthetünk szeretteinkkel a hatalmas égőkkel körbe ölelt karácsonyfa előtt.

A budapesti karácsonyi vásár kialakulásának története évszázadokra visszanyúlik a múltba: a 19. század közepe táján, a régi Pest szívében, a Városháza előtti téren sorakoztak fel az áruikat kínáló eladók bódéikkal, hogy szebbnél szebb portékáik elnyerjék a járókelők tetszését. A kínálat leginkább a gyerekek számára kiállított játékokból állt: babák, játékedények, kisméretű hangszerek, csákók, játékkardok és mókás figurák vártak arra, hogy valaki hazavigye és a fa alá helyezze őket.

Természetesen édességek nélkül sosem volt teljes az ünnep, így krumpli- és medvecukrot, illetve puha és omlós, kézműves cukormázzal díszített mézeskalácsot is beszerezhettek a vevők. Régi szokások szerint ekkor vették meg a háziasszonyok a szenteste vacsorájához szükséges alapanyagokat, illetve a fadíszként használt diót és almát. Az évek múlásával már nem csak a gyerekeket, de a felnőtteket célzó ajándékozás is elterjedt, így a vásár kínálata is bővült.

Mai szemmel nézve az ünnepi szezon azért tartotta meg különlegességét, mert a megszokott, boltokban árult és tömegesen legyártott áruk mellett itt mégis a kézműves termékek dominálnak, s a fényben fürdő utcák lágy zenével vonzzák be az emberek tömegeit. 

Szerző: Lazányi Lili