Petró Eszter (ELHK Természettudományi Kutatóközpont) a természetes állati viselkedés tudományának, a tréneri tevékenységnek és az emberekkel foglalkozó pszichológiának a határterületein járva segített nekünk jobban megérteni házi kedvenceinket.

Még általános iskolás voltam, amikor belecsöppentem az ELTE Etológia Tanszék munkásságába. Egyik gyakorlatunkon egy pláza gyorséttermében ülő vendégeket figyeltük meg. Azt vizsgáltuk, hogy vajon tényleg többszőr néznek-e körbe azok az emberek, akik az étterem közepén, mint azok, akik eldugottabb helyen ülnek. Ennek evolúciós oka van. Nagyon izgalmas dolog megérteni a saját, emberi viselkedésünket és annak evolúciós gyökereit. Ezzel foglalkozik az etológia, ott van a mindennapjainkban. A kutya viselkedésének kutatása pedig egy fantasztikus terület az etológián belül, Csányi Vilmosnak köszönhetjük a kutyaetológia megszületését. A kutya az emberrel való együttélés során számos olyan tulajdonságra tett szert, ami az emberi képességekhez igen hasonló. A kutyák tanítása során olyan dolgokra jöhetünk rá, ami a mindennapi életünkben is hasznos tudást ad, például, hogy hogyan tudunk motiválni másokat, vagy hogyan tudunk egyértelműen kommunikálni.

Az előadáson csúnyán megdőlt a városi legenda, miszerint a farkasok (de más állatok is az emberszabásúaktól a tyúkokig) egy lineáris erősorrendbe fejlődve “kitermelik” maguk közül az alfahímet – ha jól értettük, ez csak zárt és/vagy véges erőforrásokkal rendelkező közösségekben kialakuló torzulása a közösségnek. Megtudtuk, hogy miért képesek összedolgozni a farkasok egymással és miért választanak más módszert a kutyák (ők az emberrel kooperálnak szívesebben), valamint hogy az ember és a kutya koevolúciójának köszönhetően mindkét faj együtt változik ebben a kapcsolatban – a kutyáknál például már megjelentek bizonyos neurológiai problémák, illetve az autizmus spektrumban is érintett némelyikük. Végezetül kaptunk egy kis ízelítőt a “Do as I do” módszerről, amellyel rávehető a kutya, hogy utánzásos tanulási kísérletekben vegyen részt velünk. Egyébként itt tudsz kutyáddal küölönféle tesztekre jelentkezni.

Akit bővebben érdekel a téma, az az előadó szerint keresse Karen Pryor, dr. Miklósi Ádám, Dan Allielly, Petró Eszter és Brian Hare könyveit.

image-56

Fotó: akutyaujsag.hu