Amikor megkaptuk ezt a feladatot rögtön tudtam, hogy olyan személlyel szeretnék interjút készíteni, akinek a munkásságát érdekesnek találom. Ezért kerestem meg Dr. Jakab Erikát, a gyermekorvosomat azzal a kérdéssel, hogy készíthetnék-e vele egy rövid interjút, amelyben a babaúszással kapcsolatban tennék fel kérdéseket. 

Blanka: A babaúszásról sokaknak először az ugrik be, hogy ez egyfajta gyógymód, valamilyen kezelés. Milyen betegségek gyógyulásában vagy megelőzésében segíthet a babaúszás?

Dr. Jakab Erika: Én a babaúszást egy kedves, aranyos foglalkozásnak tekintem. Három hónapos kor felett, akik izomtónus zavarral rendelkeznek, mindenképpen javasolnám a babaúszást, illetve úgy mondanám, hogy a vízhez való szoktatást, mert számomra az úszás az egy összetett koordinációs folyamat, amit szerintem hároméves korig nem nagyon tudunk létrehozni a gyerekeknél. A vízhez való szoktatást, a vízi közegben való mozgást kifejezetten tudom javasolni a megkésett mozgásfejlődésű gyerekeknek. Alapvetően a babaúszás egy nagyon jó közös program lehet a szülőknek és a babának egyaránt, ezért én úgy gondolom, hogy makkegészséges babával is érdemes elmenni.

B.: Van-e olyan eset, amikor egyáltalán nem ajánlja a babaúszást?

D.J.E.: Természetesen az újszülött kor, ami három hónapos korig tart, tehát amikor a köldökcsonk még nem esett le. Semmiféleképp ne menjünk az első védőoltások beadása előtt sem. Az első három hónapban ki kell derülnie, hogy egy gyerek milyen alkatú, hajlamos-e dolgokra, betegségekre. Nem ajánlanám az ekcémásoknak, a kifejezetten csúnya, száraz bőrű gyermekeknek, ugyanis ha nem is az összes babamedencében, de sok helyen klórral fertőtlenítik a vizeket, ami csak súlyosbítaná az égő, piros foltokat. Végül érthetően fertőző betegséget hordozó babát se vigyünk a babaúszásra.

B.: Hallottam olyanról, hogy valaki azért nem szeretné kipróbálni a babúszást, mert attól tart, hogy a pici baba majd lélegezni próbál a víz alatt. A lélegzet visszatartása ösztönösen jön, vagy meg kell ezt is tanulni?

D.J.E.: Amikor a baba víz alá kerül, egy archaikus reflexnek, a búvárreflexnek köszönhetően azonnal lezárul a glottisz, kifelé fúj a baba az orrával és a szájával. Ez egy védekező reflex a szervezet részéről, hogy rögtön kifelé prüszköljük a vizet. Nem jellemző, hogy a foglalkozás során víz kerülne a baba tüdejébe, amióta babaúszásra küldöm a piciket, egyszer sem volt olyan, hogy egy baba fulladáshoz közeli állapotba került volna – le is kopogom –, de hogyha mégis valami komplikáció lépne fel, akkor is a kicsik nagyon ügyesen védekeznek a vízalatti világ ellen.

B.: Kockázatosabb ebben a téli, megfázásos időben babaúszásra menni?

D.J.E.: Ha egy gyerek egészséges és a mama vagy a papa, akivel megy a programra egészséges, és olyan a környezet, akkor nem tartom egyáltalán kockázatosnak. Természetesen a fürdés után alaposan meg kell száritani a pici haját, mert nyilvánvalóan a hidegben kimenni vizes hajjal kevésbé kellemes, mint egy nyári kánikulába. Véleményem szerint, ha a szülő odafigyel erre a pár apróságra, akkor semmivel nem veszélyesebb télen babaúszásra menni, mint a melegebb évszakokban. Egyszóval aki teheti, mindenféleképpen próbálja ki legalább egyszer a babaúszást, mert rengeteg jótékony hatása van és nem utolsósorban erősíti a szülő-baba kapcsolatot is.

Szerző: Ducsai Blanka (9.d)