Összeszedtük egy listába, hogy milyen tanácsokat érdemes megfogadniuk a szóbeli felvételire érkezőknek.

(1) Honnan tudható, hogy pontosan mikor kezdődik a szóbeli?

A szóbeli pontos időpontjáról nem kapsz külön értesítést azoktól az iskoláktól, ahová szóbeli felvételi vizsgára hívtak be. Nézd meg az iskola honlapján, hogy mikor kell bejönnöd! Az OM azonosító vagy a választott jeligéd alapján keresd meg, hogy mikor kell megérkezned! Érdemes inkább kb. negyedórával korábban jönni, hogy akkor se kelljen izgulnod, ha nem jön a busz.

 

(2) Változtathatok-e a kapott időponton?

Indokolt esetben ez lehetséges. Ha például egybeesik két intézményből kapott időpont, akkor jelezd minél előbb az egyik vagy mindkét iskolánál a problémát. Nem kell olyan kreatív megoldásokon törnöd a fejed, mint amit a képen is látsz. Az iskolák nagy része rugalmas, és javasol egy másik időpontot a szóbelire.

150739605_116235463766455_990837730539619775_n

(3) Kapok-e igazolást arról, hogy szóbeli felvételin vettem részt?

Előfordulhat, hogy nem délutáni, hanem délelőtti időpontra kapsz meghívót a szóbelire – ilyenkor természetesen kaphatsz igazolást.

 

(4) Mit vegyek fel?

A felvételizők általában a hétköznapinál elegánsabb öltözékben szoktak megjelenni. Lehet ez lányoknál például egy elegáns, szép ruha, szoknya vagy nadrág blúzzal. Fiúknál sötét nadrág, világos, egyszínű ing, akár nyakkendővel, akár anélkül. Így az öltözékeddel is kifejezheted, hogy ez a nap különbözik a többitől.

149610795_116237517099583_7292248582538658879_n

(5) „Úgy érzem, egy falat se megy le a torkomon az izgalomtól…”

Ha úgy érzed, hogy egy falat se menne le a torkodon az izgalom miatt, akkor is igyál valamit reggel – lehetőleg ne cukros üdítőitalt! Tegyél a táskádba szőlőcukrot vagy csokoládét. Reggel talán még nem érzed magad éhesnek, de ha üres a gyomrod, akkor nem csak a teljesítőképességed romlik. Ha alacsony lesz a vércukorszinted, az rosszullétet is okozhat.

 

(6) Amikor Te következel…

Tudtad? Az első benyomás a találkozás során fél percen belül kialakul. A diákról kialakult első benyomás sokat számíthat. Egy kutatás során fontos tényezőnek találták a mosolyt, az udvariasságot és a szemkontaktust. Amikor belépsz a terembe, köszönj, mutatkozz be jól érthetően, és mosolyogj! A mosolygás nem csak a felvételiztető tanárokra tesz jó benyomást, hanem Te is oldottabb és jókedvűbb leszel néhány perc múlva, és a teljesítményed is javulhat tőle.

 

(7) Ki lesz bent a vizsgán?

A szóbeli vizsgákon legalább két szaktanár és a leendő osztályfőnök várja a jelentkezőket. Az iskolába járó diákok közül is bent lesznek néhányan, és segítenek a lebonyolításban. Kérdezz tőlük bátran a várakozás közben: szívesen mesélnek az iskolai életről, és válaszolnak a kíváncsi felvételizők kérdéseire!

 

(8) Miről fognak kérdezni a felvételiztető tanárok?

Az A és a B (négyévfolyamos) osztályokba felvételizők itt találják meg a felvételi vizsga leírását és a felvételi tantárgyak tematikáját:

https://fazekas.hu/negyevfolyamos-gimnaziumi-felveteli/

A C és a D (hatévfolyamos) osztályokba jelentkezők pedig itt:

https://fazekas.hu/hatevfolyamos-gimnaziumi-felveteli/

 

(9) Hogyan zajlik a szóbeli felvételi vizsga?

Talán életedben először fogsz részt venni felvételi vizsgán, de az is lehet, hogy volt már részed hasonló megmérettetésben – voltál valamilyen szóbeli vizsgán, versenyen. Ahány ház, annyi szokás – ahány iskola, ahány tagozat, annyi féle szóbeli felvételi –, de azért sok hasonlóság is van a különböző iskolák között: ilyen a néhány mondatos bemutatkozás, valamilyen szóban kifejtendő téma, megoldandó feladat.

Amikor bemész a vizsgaterembe, a bizottság egyik tagja el fogja Neked mondani, hogy mi lesz a feladatod, hova tudsz leülni, és mennyi gondolkodási időt kapsz, hogy megoldd a feladatot, felkészülj a feleletedre. Használd ki az időt: ha feladatot kapsz, olvasd el figyelmesen, készíts jegyzetet, rendezd a gondolataidat!

 

(10) Mennyi ideig leszel bent a bizottság előtt?

Egyszerre több diák is tartózkodik általában a felvételi vizsga termében: miközben az egyik felvételiző felkészül a húzott feladatból, jegyzeteket készít egy papírra, leírja a megoldást, addig egy másik felel. Így arra kell számítani, hogy a felvételizők esetleg akár egy órát is bent lesznek a vizsgára kijelölt teremben.

 

(11) Mit mondjak, ha nem tudok valamelyik kérdésre válaszolni?

Ha szükséged van rövid gondolkodási időre egy elhangzott kérdés után, jelezd bátran! Lehet, hogy nem tudsz valamit, úgy érzed, hogy nem vagy biztos a válaszban, esetleg leblokkoltál – mondd el, milyen irányban indulnál. Fontos, hogy legyél kommunikatív, mutasd meg, hogyan gondolkodsz!

150539534_116241667099168_2276071747377086705_n

 

 

(12) Mutasd magad!

Nem kell szerepet játszanod, valaki másnak mutatkoznod, mint aki vagy. (Ez profi színészeknek sem szokott mindig sikerülni.) Belőled csak egy van – add önmagad! Készülj arra, hogy magadról is kell majd beszélned néhány mondatot. Például megkérdezhetik tőled, hogy miért esett a választásod a Fazekasra, mi a kedvenc szabadidős tevékenységed, sportolsz-e, milyen könyvet olvastál legutóbb?

A beszélgetés végén ügyelj újra az elköszönésre és a szemkontaktusra!

 

(13) Amit a felvételiztető tanárok nem kérdezhetnek meg…

Nem más, mint hogy hányadikként jelölted meg az adott iskolát vagy hogy hova jelentkeztél még.

149910521_116244320432236_3179801117286634344_n

 

(14) A vizsga előtti napon már biztosan nagyon izgatott leszel. Ekkor már többet ér, ha kicsit pihensz, lazítasz, mint ha éjszakába nyúlóan magolsz. Egy áttanult éjszaka után a fáradtságtól már figyelni sem tud az ember, ráadásul másnap a koncentrálás is nehezebben fog menni.

Készíts össze mindent előző este, amire a vizsgán szükséged lehet, így reggel nem kell kapkodnod, és nem felejted otthon a fontos dolgokat. A legfontosabbak:

– toll

– zsebkendő

– igazolvány

– enni- és innivaló

– értesítő

150493464_116241127099222_5860098942685136433_n

(15) Mi az, amit kerülj, ha elérkezett a Nagy Nap:

– cukros üdítő, sós ropogtatni valók, édességek, energiaital, kóla.

Ami jöhet:

– tojás, pirítós zöldséggel, egy pohár gyümölcslé, gyümölcs, joghurt, müzli.

Nem baj, ha nem vagy éhes, egyél néhány falat egészséges ételt, igyál eleget! Ha nem megy, akkor csomagolj valami harapni valót! Jól fog jönni, amikor megéhezel.

 

(16) Aki elkésik, sokak dolgát megnehezíti

A vizsgázókat időpontra hívjuk be, és a legjobb, ha legalább 15 perccel korábban megérkezel. Ha elkésel, akkor se ess kétségbe. Szólj a segítőknek a helyszínen, amikor megérkezel, és várd meg, amíg behívnak! Lehet, hogy várnod kell, de mindenképpen sorra kerülsz, mert kíváncsiak vagyunk a tudásodra. Viszont, ha valamilyen okból nem tudsz megjelenni, az iskolát feltétlenül értesítsék a szüleid.

 

Az összeállítást köszönjük Szabó Márta tanárnőnek!