Zágoni Balázs: A Gömb

Már az első pár mondat is nagyon érdekes volt. A szerző egyből egy veszélyes kalandba “csöppentett” bele, így rögtön az elején elkezdtem kicsit izgulni. A történet végig nagyon lekötött, ahogy vége volt egy fejezetnek, máris belekezdtem a következőbe, mert érdekelt, hogy mi fog történni azután. Szinte már letehetetlen volt. (Emiatt elég gyorsan ki is olvastam.)

Zágoni Balázs három évig írta a kamasz gyerekeinek ezt az olvasmányt. A regény 43 éves korában került a könyvesboltokba (2018), de már öt évvel korábban elkezdte írni. Előtte már számos könyvet megírt, de ez lett az első ifjúsági regénye. A cím magába foglalja a történet fő kiindulási pontját, hiszen minden a Gömb miatt történik. Minden a Gömb körül forog, mégsem tudja senki mi az, és honnan jött. A történetet jelen időben és egyes szám első személyben meséli el az elbeszélő, de néha felhoz gyerekkori emlékeket, azokat pedig múlt időben meséli el nekünk, így Viknek, a főszereplőnek minden gondolatát és érzését nyomon tudjuk követni. Ezekből a gondolatokból és a cselekményekből kiderül, hogy Vik és a főhősök okosak, intelligensek, sokoldalúak, bátrak.

Az elbeszélő stílusa, illetve a regény nyelvezete egy 13 éves srácé, hiszen Vik ennyi éves.   A történet Közép-Kelet-Európában játszódik egy városban és a városfalon kívüli kolóniákban. Elképzelhető, hogy tényleg ilyen lesz majd a jövő. Az eladómentes boltok, az okosszemüveg, a drónok mind olyan megoldások, amiket még csak most kezdünk beépíteni a hétköznapjainkba, a regényben pedig mindenki teljesen természetesnek tekinti és használja őket.

A cselekmény kiindulópontja, hogy megjelenik a Gömb és onnantól kezdve sorra jönnek a jó és a rossz történések. Például jó, hogy Vik bekerül a városba és nem kell aggódnia az adósságok miatt vagy az, hogy megismeri Alját, a rossz pedig, hogy az apja nem fog beköltözni a városba, és megsemmisítik a kolóniákat. Bár az is igaz, hogy már a Gömb megjelenése előtt is történik rossz, mivel Galyt lelövi egy drón.

Érdekes és számomra és a mai világban elképzelhetetlen, hogy miközben a háttérben háborúra készülnek a városok, addig ebből a lakosság szintjén gyakorlatilag semmi sem érzékelhető. Vannak mindenféle híradások, de igazából a nép nem ezzel, hanem a hétvégi szórakozással foglalkozik, mindenki a pénztárcájának megfelelően.

Rod és Vik apja között szerintem van egy ellentét, mivel Rod a városban lakik, az államnak dolgozik, sokat keres a munkájával, így teljes luxusban élhet. Vik apja viszont a városon kívül egy gombászkolóniában éli az életét, önellátó, saját magát kell megvédenie és gondoskodnia kell magáról. Később belőle ellenálló vezér is lett, úgyhogy szerintem ők ellentétes karakterek.

Feltűnt, hogy rengeteg érzelmekre és érzékekre ható rész van a szövegben, például pörgés, fények villódzása, félelem és féltés, izgalom és izgatottság, szerelem és szeretet, barátság és ellenség, harc és küzdelem, tanulás és tanítás, tanulság és okulás, bizalom és csalódás.

Volt egy számomra nagyon érdekes és elgondolkodtató története Viknek, ami szerintem egy költői eszköz lehet. Még nyolcéves korában mesélt egy hazugságot Bokinak egy repülő farkasról, amit egy ketyerészős fiú talált az erdőben, aztán megszelídítette, és éjszakánként oda repült vele ahová akart, a farkas pedig szót fogadott neki, de másnak nem. Szóval ez szerintem pont olyan, mint Vik és a Gömb.

A történet mondanivalója, ha csak „sablonosan” nézzük, akkor az, hogy milyen menő kiválasztottnak lenni, de ha már jobban belelátunk az életükbe, akkor rájövünk, hogy milyen nagy a felelősségük és milyen fontos a tetteik következménye. Ez az igazi mondanivaló, valamint az emberi kapcsolatok kiemelt fontosságára is felhívja a könyv a figyelmet. Képtelenség eldönteni, kiben lehet megbízni, és hogy mi történik valójában a falakon túl.

Spoiler!

A csattanó a végén számomra az volt, hogy Bokiról kiderült, hogy ő is megfigyelés alatt volt. Viknek a legjobb barátját használták megfigyelő „kamerának” és „mikrofonnak” is, ami igazából érthető, mert így tényleg nyomon tudták követni a fiút. Persze Vik apja már az elejétől kezdve mondta fiának, hogy ne bízzon meg Rodban, végül ez a gyanakvás nem is volt alaptalan.

Talán az egyetlen dolog, ami nem tetszett a regényben, az volt, hogy az üzenete kicsit kiábrándító volt a jövőre nézve. Ugyanakkor ez nagyon érdekes is volt egyben. Véleményem szerint ez a könyv inkább fiúknak való, de lányoknak is nagyon érdekes lehet, sőt, felnőtteknek is tetszhet. Ajánlani tudom azért is, mert nem kell átrágnia magát az embernek egy esetleg unalmasabb vagy vontatottabb bevezető fejezeten, hanem rögtön izgalmas olvasmányra találhat.

Nem gondoltam volna, hogy az egyik kedvenc könyvem műfaja a sci-fi lesz.

 

Nemes Kamilla (9.d)