Habár folyamatban vannak újrahasznosítási eljárások és többen figyelnek arra, hogy kevesebb műanyagot használjanak, tudjuk mindannyian, hogy ez nem lesz elég.

Nemrég egy rendkívül hasznos és értékes találmánnyal váltak ismertté magyar egyetemista hallgatók, akiknek köszönhetően reménytelibben láthatjuk a jövőt. Egyre súlyosabb problémává válik, hogy a műanyagok meglehetősen lassan bomlanak le, így szennyezik a környezetet és az élővilágot. Ahhoz például, hogy egy műanyagszatyor lebomoljon legalább 500-1000 évre van szükség, ami –valljuk be – nem kevés idő.

Madaras Liz és Lévay Krisztina közös erővel kutattak és fejlesztettek, hogy megoldják a lebontással kapcsolatos problémát, ezzel nagyban segítve a környezetvédelmet. A Budapesti Műszaki Egyetem két hallgatója minden szabadidőt felhasználva tervezett és megvalósított, majd megalapították Poliloop nevű biotech startup vállalkozásukat, amelybe az amerikai Techstars cég, illetve a budapesti Vespucci Partners is befektetett. A lányok munkája meghozta a várt eredményt és létrejött a baktériumkoktél, amely közel hét hét alatt tudja lebontani a műanyagokat.

A baktériumok minden polimer alapú anyagot képesek szerves iszappá, komposzttá alakítani. Az alábbi képen látható, ahogyan a mikroorganizmusok 49 nap alatt visszaalakítják és újra a földi ökoszisztéma részévé teszik a műanyagot.

Képernyőfotó 2021-02-16 - 17.50.11

A kifejlesztett baktériumoknak elsődleges szénforrásként szolgálnak a műanyagokban található polimer-láncok szénatomjai, amelyek fontos szerepet töltenek be az anyagcsere folyamatok fenntartásában.

Egyetemistáink 2019-ben rész vehettek a Techstars három hónapos abu-dhabi programján is, ahol lehetőségük nyílt cégindításról valamint üzlet- és termékfejlesztésről egy átfogóbb képet kapni. Az ügyvezetői feladatokat Liz látja el, Krisztina pedig a technológiai fejlesztésekkel foglalkozik.

A Poliloop rendelkezik saját weboldallal is, amelyen még több érdekesség olvasható, illetve fel lehet venni a startup vállalkozás alapítóival a kapcsolatot.

Szerző: Tóth Bogi