Egyelőre nincs magyarázat a közelmúltban felfedezett bolygók sajátosságaira.

A Kepler, a Hubble és az ezekhez hasonló űrtávcsövek folyamatosan vizsgálják az univerzumot, újabb és újabb égitestek felfedezésének reményében. Ennek a pásztázásnak az eredménye, hogy az elmúlt években több olyan titokzatos bolygóra lettek figyelmesek, amelyek különleges tulajdonságaik miatt rengeteg megválaszolatlan kérdést vetnek fel a tudósok előtt. Lássuk egy válogatást, amely a 10 legkülönlegesebbet mutatja be.
Bolygó - 1. kép

A „Búgócsiga” Wobbly bolygó (Kepler-413b): A NASA Kepler űrteleszkópja talált rá erre a teljesen instabil bolygóra, ami nagyon messze, 2300 fényévnyire található a Földtől. A Kepler-413b forgástengelye annyira gyorsan pörög, mint egy búgócsiga, a tengely helyzete pedig 11 év alatt 30 fokot is változhat.

A Wobbly bolygóról azt is tudjuk, hogy a pályája is pörög, ezért úgy néz ki, mintha le és fel mozogna. Ezzel szemben a Föld 26 ezer év alatt tenne meg 23 és fél fokos fordulatot.

 

Bolygó - 2. kép

A párolgó bolygó KELT-9b: Alaposan meglepte a tudósokat az a felfedezés, hogy az univerzumban létezik egy olyan bolygó, ami annyira forró, hogy lassan elpárologtatja saját magát és a csillagát is. A bolygón 4315 fok uralkodik, ami azt jelenti, hogy jóval melegebb, mint a világegyetem többi bolygója.

 

Bolygó - 3. kép

A Víz bolygó GJ1214b: (Az egyik személyes kedvencem.) A világegyetem egyik legkülönösebb bolygója, „vízvilágként” van számontartva. A tudósok feltételezése szerint a GJ1214b egésze vízzel vagy óceánnal borított, de talán még jég is található rajta.

A spekulációk és a kutatások azt gyanítják, hogy a teljesen vízből álló bolygón forró vízgőz és sűrű köd lehet. Mivel tombol a hőség rajta, emiatt a bolygó olyan lehet, mint egy szauna. A GJ1214b tömege és átmérője kisebb, mint a Naprendszerben található óriásbolygóké. A jelenlegi kutatások szerint eddig a GJ1214b hasonlít a leginkább a Földhöz, amitől kb. 40 fényévnyire található.

 

Bolygó - 4. kép

A legsötétebb bolygó TrES-2b: NASA Kepler űrtávcsője fedezte fel a Földtől 750 fényévnyire található, titokzatos, koromfekete, Jupiter nagyságú exobolygót. A jelenleg ismert bolygók közül a TrES-2b a legsötétebb, a napfénynek pedig csak az 1 százalékát veri vissza. A Földön található legsötétebb szénnél is sötétebb bolygó annyira titokzatos, hogy a tudomány sem képes magyarázatot találni arra, hogy mi okozhatja ezt a hatalmas sötétséget. “A TrES-2b kevésbé tükrözi vissza a fényt, mint a fekete akrilfesték” – hangsúlyozta David Kipping, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza, a tanulmány vezető szerzője. David Spiegel, a Princeton Egyetem asztronómusa, a tanulmány társszerzője azonban megjegyzi, hogy a koromfekete bolygó oly forró, hogy a koromfekete égitestet egyfajta halvány vöröses izzás veszi körül.

 

Bolygó - 5. kép

Bolygó retrográd pályával WASP-17b: 2009. augusztus 11-én fedezték fel a Földtől 1000 fényévnyire található óriásbolygót, amely ún. retrográd mozgást végez. A retrográd mozgás lényege, hogy a bolygó az adott rendszerben keringő égitestekkel ellentétes mozgást végez. 2013. december 3-án, a Hubble Űrtávcsővel sikerült kideríteni, hogy a WASP-17b légkörében víz és nátrium található. A bolygó különleges pályájával már több elmélet foglalkozott, de eddig egyik magyarázat sem volt elég kielégítő.

 

Bolygó - 6. kép

A legmagányosabb bolygó J2126: A szoláris rendszerben minden bolygó a „szülőcsillaga” körül kering, ám a 2008-ban felfedezett J2126 különösen messze van a törpe csillagától, a TYC 9486-927-1-től.

A bolygó és a csillag közötti távolság 1 trillió kilométer, ami a valaha felfedezett legnagyobb, tehát a Jupiternél 12-szer nagyobb J2126, jelenleg joggal nevezhető a világegyetem legmagányosabb bolygójának.

 

Bolygó - 7. kép

A Haldokló bolygó Kepler-432b: 2015-ben fedezték fel ezt a rendkívül masszív és ritka bolygót, ami méreteit tekintve hasonlít a Jupiterhez. A Kepler-432b egy haldokló bolygó, a különlegessége pedig az, hogy a hozzátartozó csillaggal vészesen közel keringenek egymáshoz.

Az is problémát okoz, hogy a csillag magja kimerült, ezért a vörös óriás növekedésnek indult és elérte a Nap méretének négyszeresét. Az űrkutatók becslése szerint a csillag nagyjából 200 millió év múlva fel fog robbanni, a sírba pedig magával rántja a Kepler-432b-t is.

Bolygó - 8. kép

A Láva-bolygó 55 Cancri e: A NASA fedezte fel ezt a titokzatos bolygót, amit eleinte vízi világnak, majd gyémánt/grafit bolygónak véltek a tudósok, akik most azt gyanítják, hogy láva borítja az idegen égitestet.

A pokoli légkörű 55 Cancri e 40 fényévnyire található a Földtől, túl közel van a „szülőcsillagához” és 100-szor közelebb esik a Naphoz, a Földhöz képest. A 55 Cancri e egyik oldalán 2500 °C, a másikon 1100 °C a hőmérséklet. Nem laknék ott szívesen…

 

Bolygó - 9. kép

 

„A Harcoló testvérek” Kepler-36b és 36c: Az űrkutatók harcoló testvéreknek nevezik a Kepler-36b és Kepler-36c bolygókat, amelyek közül az előbbi kőbolygó, az utóbbi gázóriás. Az égitestek különlegessé az, hogy a Kepler-36b minden 97. napon nagyon közel kerül a Kepler-36c-hez.

A majdnem azonos pályán mozgó bolygók alig ötszörös Föld-Hold távolságra helyezkednek el egymástól. A csillagászok azon a véleményen vannak, hogy nem valószínű, hogy a két bolygó egyszer össze fog ütközni, de a közelség elég rossz hatással van rájuk…

 

Bolygó - 10.kép

Esőbolygó (HD 189773b): Habár külsőre hasonlít a Földhöz, a HD 189773b mégsem hasonlítható össze a bolygónkkal. A HD 189773b rendkívül gyilkos és halálos légköre gáz-halmazállapotú. A bolygó mély kék színe ellenére rettenetesen forró, 1093 fokos hőség tombol. Az égitest egyik oldalán állandóan szakad az eső, a másikon eső és szélvihar tombol.

Ebből a pár égitestből is látszik, hogy mennyire különleges és sokféle dolog vesz minket körül, ami csak a mi felfedezésünkre vár.

 

Szerző: Trinter Patrik (8.d)

Illusztrációk: internet