Az eddig már ismert TOI-1233 nevű csillag körül négy, ún. exobolygót (vagyis naprendszeren kívüli planétát) fedezett fel két középiskolás. Különlegesség, hogy az egyik égitest egy igazi szuperföld.

Jasmin Wright és a 16 éves Kartik Pinglé a Naprendszertől mintegy 200 fényévre keringő bolygókra akadtak. Mindketten a Harvard Egyetem mentorprogramjában vettek részt, amely során igazi kutatókkal együttműködve végezhetnek tudományos munkát.

A páros az egyik legérdekesebb csillagot, a TOI-1233-at és környékét tanulmányozta. A kutatók szerint azért nagyon különleges, mert a csillag ugyanakkora méretű és hőmérsékletű, mint a mi Napunk. Egyébként A TOI-1233 a Kentaur csillagképben helyezkedik el.

A diákok a NASA híres bolygóvadász szondájának, a TESS-nek (Exoplanet Survey Satellite) az adatait elemezve bukkantak rá négy, eddig ismeretlen bolygóra. Hogy felfedezésüket megerősítsék, a fiatalok földi távcsökkel is ellenőrizték számításaikat.

A négy bolygó legbecsesebb tagja a szuperföld, amely az exobolygók egyik alkategóriája. Ezek azért nagyon egyediek, mert felépítésük, kőzeteik nagyon hasonlítanak a Földhöz. A másik három égitest egy gázóriás, amely leginkább a Neptunuszra hasonlít. Ők körülbelül két hát alatt kerülik meg a központi csillagukat.

A kutatók szerint a felfedezés legmeglepőbb része, hogy a diákok nem is egy, hanem rögtön négy exobolygót azonosítottak.

 

Szerző: Trinter Patrik

Illusztráció: Internet