Az előző évihez képest 85%-kal nagyobb területen irtották ki az esőerdőt Amazónia észak-brazíliai részén 2019-ben.

*

1994 és 2016 között 76%-kal csökkent a rovarok biomasszája Németroszág 63 védett területén.

*

Az első Föld napját 1970-ben tartották. „Csaknem az egész Atlanti-óceánt megkeményedett olajbuborékok borítják.” (Thor Heyerdahl-idézet, Dunántúli Napló, 1970. december 20.)

*

A világ népességének 14%-a írástudatlan.

*

Egy 1 MB-os e-mail elküldése közel 20g széndioxid kibocsátásával jár.

*

A közösségi hálók, az okostelefonok és a gépi intelligencia segítségével nemcsak, hogy pár perc alatt mindent megtudhatunk a világról, hanem egyúttal az ismerőseink uralma alá is kerültünk, állítja Sinan Aral hálózatkutató (MIT).

*

A klímaváltozás lehet a 21, század legnagyobb egésszégügyi fenyegetése. A WHO becslése szerint például 7 millió ember hal meg évente a légszennyezettség miatt.

*

Az ENSZ tanulmánya szerint avilág jelenleg 7,6 milliárd főből álló lakossága 2030-ra 8,8 milliárdra, 2050-re pedig 9,8 milliárdra nő, erős kihívások elé állítva például az élelmiszeripart.

*

A RAND Europe Kutatóintézet tanulmánya szerint évente 30 ezer milliárd forintnyi összeggel nőne a világgazdaság, az emberek élete pedig nagyjából 3 évvel lenne hosszabb, ha napi 20 percet testmozgással, például futással töltenének.

*

Harmadszor is figyelmeztette az emberiséget a világ tudományos közössége. 1992-ben 1700 tudós, 2017-ben már 15 ezer kutató, idén november elején pedig 11 ezer tudományos szakember hívta fel a figyelmet arra, hogy a világ kormányai és nagyvállalatai nem tesznek eleget a klímaváltozás ellen, és a témáról rendezett konferenciákat is feleslegesnek tartva cselekvésre szólítanak fel.

*

2050-ig 300 millió embert fog érinteni a tengerszint emelkedése, négyszer annyit, mint korábban gondolták – közölte a Climate Central civil szervezet a kutatóik által kifejlesztett, 10 centiméteres hibahatárt megengedő számítógépes modell eredményei alapján.

*

Az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO legutóbbi jelentése szerint a világon előállított élelmiszerek 14%-a már a boltokba kerülés előtt tönkremegy.