A cím hallatán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mégis miként tudnánk múzeumba menni a karantén idején. A válasz egyszerű: az internet segítségével. A világhálón manapság mindent meg lehet oldani, beleértve a múzeumi túrákat is. Az alábbiakban 7 múzeumot fogok bemutatni és egyben röviden “körbe is vezetlek” titeket.

Louvre

Biztos mindenki hallott már arról a híres párizsi múzeumról, ahol ki van állítva a Mona Lisa. Emellett rengeteg további érdekes alkotást lehet találni mint pl.: Michelangelótól a Haldokló Gallus. Egy érdekesség a Louvre-ról: A Da Vinci-kód című film nagy része itt játszódik.

Screen Shot 2020-05-25 at 8.46.12 AM

 

Metropolitan Művészeti Múzeum

Ha esetleg New Yorkban járunk, mindenképpen menjünk be a Metropolitan múzeumba, higgyétek el, nem éri meg kihagyni. Eddig is híres volt, de a 2018-ban egy film miatt duplájára nőtt a látogatók száma. Ugyanis itt forgatták az Ocean’s 8 vígjáték-akciófilmet. A múzeumban egyébként olyan csodás alkotóktól vannak festmények, mint Vincent van Gogh vagy Giotto di Bondone.

 

Salvador Dali múzeum

Nem fogok meglepetést okozni: ez a múzeum Spanyolországban található. A különböző szobák a művész életének a különböző szakaszait mutatja be, egészen a haláláig, ugyanis itt lett eltemetve. A Money Heist című sorozatnak a festő vált a jelképévé, mert a szereplők Dalí maszkban jártak bankot rabolni.

 

NASA

Szerintem senkinek nem kell bemutatnom az Amerikai Űrkutatási Hivatalt. Ez a múzeum az űrkutatási fejlődését mutatja be, ahol a legnagyobb fejlődést a szovjetekkel való verseny idején tapasztalhatunk. Itt található az első amerikai űrhajó prototípusa és tervrajza.

 Screen Shot 2020-05-25 at 8.50.43 AM

 

Az Amerikai Egyesült Államok Légierejének Múzeuma

Ohio államban található. Itt van kiállítva Franklin D. Roosevelt, Harry Truman, Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy és Richard Nixon elnöki repülője.

 

Solomon R. Guggenheim múzeum

Ha kimondják ennek a múzeumnak a nevét, akkor két ország juthat az eszünkbe: Spanyolország és az Egyesült Államok (New York). Most, az utóbbiról lesz szó. Ez a múzeum főként Picasso absztrakt festményeiről híres. Rajzórákon már biztos, hogy kellett hasonló dolgokat rajzolnunk, akár lemásolni az egyik festményét, és itt a legjobb alkalom, hogy megtekintsük őket.

 

Smithsonian National Museum of Natural History

Ez a világ egyik legtöbbször látogatott múzeuma, amit meg tudok érteni, mert szerintem ez az egyik legérdekesebb is. Itt dínótól elkezdve egészen mamutig minden csontváz megtalálható, még egy bálna is ki van állítva.

Smithsonian-Tour-History-Natural-Washington-DC-Museum

 

Tárlatvezetés:

Louvre: The Body in Movement

Ahogy belépünk a kiállítóterembe, a szemünk elé tárul egy festmény és egy szobor:

1

 

A festmény címe: La Fête de village amit Peter Paul Rubens festett 1635-1638-ig. Ez egy olajfestmény. A festmény egy falusi esküvőt mutat be, egy fogadó közelében, a domb jobb oldalán. A vendégek táncolnak és esznek.
A szobrot Jean de Bologne dit Giambologna készítette bronzból. 180 centiméter magas, 1574-ben készítették és egy fiút ábrázol, aki az ég felé mutat.

 

2

 

Szobor: Christ en Croix, magyarul: Jézus a kereszten. A készítője ismeretlen, de kb.: 1150 körül készülhetett bronzból, arany bevonással.

 

3

 

A képen egy fotósorozat látható egy lóról. A kép alkotója: Eadweard Muybridge. Az érdekesség erről a képről, hogy ez az első fotó a világon. Egyébként, ez csak egy fogadás miatt készült el, mert Eadweard fogadott egy barátjával, hogy van olyan pillanat, amikor a ló mind a 4 lába a levegőben van.

 

4

 

A fesményt Filippino Lippi festette 1470-1480-ig. Vízfestékkel készült és egy templomot ábrázol, ahol verekedés folyik a menyasszonyért.

 

TOVÁBBI MÚZEUMI TÚRÁK MEGTEKINTHETŐK ITT.

 

Szerző: Tóth DÁniel (8.b)

Fotók: hivatkozott oldalak. A borítóképen a Smithsonian Intézet épülete látható.