Zöldterület, geológiai ritkaságok, kilátás, kanyargó hegyi ösvények.

Kis-Hárs-hegyi kilátó

 A Kis-Hárs-hegyei kilátóhoz vezető erdei séta egyáltalán nem megterhelő. Az útvonal nagyjából egy kilométer hosszú, a szintemelkedés pedig csak huszonegy méter. A Szépjuhászné büfétől kell követnünk a zöld körsétautat. A Makovecz Imre által tervezett több mint hat méter magas, kettős csavarvonalból álló kilátóból szép körpanoráma nyílik az Észak-budai térségre, de látszik a Belváros a Dunával, a Vár és a Citadella is.

t

Rupp hegy

A XI. kerületben található Rupp-hegyet a legkönnyebben a Rupphegyi út – Barackmag utca – Örkény István utca – Rupp-hegyi tanösvény útvonalon tudjuk megközelíteni. A tanösvény tábláiról részletes információkat kaphattok a hegy történetéről, élővilágáról. A mindössze 8 hektáros területen 38 védett növényfajt tartanak nyilván. Az utat oda-vissza 2-2,5 óra alatt kényelmesen megjárhatjuk, azonban ez a kirándulás babakocsival és kerekesszékkel közlekedőknek nem javasolt a meredek és keskeny útviszonyok miatt. A gyalogosan kirándulókat viszont a panoráma kárpótolja a nehézségekért, szép időben a város túlsó feléig is elláthatunk.

unnamed

 

Apáthy-szikla

Az Apáthy-szikla közkedvelt kirándulóhely. A 11-es busz végállomásától a Nagybányai úton 10 perc sétával érhetjük el, de a területet megközelíthetjük a Csalán utca felől is. Az 5,7 hektáros természetvédelmi terület leglátványosabb része a felső sétaút, ami a Nagybányai utat köti össze a Görgényi úttal. Ezen a sétaúton haladva érhetjük el a Budai-hegység egyik legpompásabb szikláit. Az Apáthy-szikla tetejéről csodálatos kilátás nyílik a városra. Fontos azonban, hogy mindenki csak saját felelősségére mehet fel, mert a szikla igen balesetveszélyes.

apathy-szikla

Ördögorom

A közel 10 hektáros védett terület a Farkasréti temető felől közelíthetitek meg. A kirándulást megkönnyítik a kijelölt, kiépített sétautak, amelyeken végighaladva pár óra alatt az egész területet bejárhatjuk. Több helyen van kialakított pihenő hely, illetve kilátó, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező tájra, városra. A kirándulóhely érdekessége, hogy ezen a viszonylag kis kiterjedésű területen a magyar flóra csaknem egyharmada megtalálható, de a különleges növényvilágon kívül geológiai ritkaságokkal is találkozhatunk.

Farkasr-t-rd-g-orom-4-

 

Szerző: Tóth Dániel (8.b)

Fotók: termeszetjaro.hu, mozgasvilag.hu