Rejtő Jenő a XX. század magyar szórakoztató irodalmának egyik legjelentősebb alakja. 1905-ben született Reich Jenő néven egy zsidó családba Budapesten. Gyerekkorában többször költöztek, ez a mozgalmasság egész későbbi életére is jellemző volt.

Iskoláit sem tudta befejezni, a Kereskedelmi Iskolából eltanácsolták. Művészi pályafutása a színészettel kezdődött, de hamar az irodalom felé fordult. Tizennyolc éves korában írt először verseket, de ezeket még nem adták ki. Ezután külföldi utazgatásba kezdett, bejárta egész Európát és Afrikában is megfordult. Ez idő alatt alkalmi munkákból élt. Hazatérése után sikeres kabarészerző lett. A 30-as években már elismert és termékeny íróvá vált, ekkor már a Rejtő, és a P. Howard álneveket használta. A rengeteg munka megviselte egészségét, hiszen néha napokig írt folyamatosan. 1939-ben idegszanatóriumba került, így tudta elkerülni egy ideig a katonai behívót. 1942-ben munkaszolgálatra hívták be itt vesztette el az életét 1943-ban.
Rejtő egész életét jellemzi, hogy sosem foglalkozott sokáig egy dologgal, de mindent kipróbált. Ezt a tulajdonságot fedezhetjük fel sok regényének főhősében is.

Gorcsev Iván, a Rangoon teherhajó matróza még huszonegy éves sem volt, midőn elnyerte a fizikai Nobel-díjat. Ilyen nagy jelentőségű tudományos jutalmat e poétikusan ifjú korban megszerezni példátlan nagyszerű teljesítmény, még akkor is, ha egyesek előtt szépséghibának tűnik majd, hogy Gorcsev Iván a fizikai Nobel-díjat a makao nevű kártyajátékon nyerte el, Noah Bertinus professzortól, akinek ezt a kitüntetést Stockholmban, néhány nappal előbb a svéd király nyújtotta át, de végre is a kákán csomót keresők nem számítanak; a lényeg a fő: hogy Gorcsev Iván igenis huszonegy éves korában elnyerte a Nobel-díjat.

Ezekkel a sorokkal indítja Rejtő A tizennégy karátos autó című regényt. A regény főhőse Gorcsev Iván, a furcsa, Franciaországban utazgató orosz, aki mindenbe belekeveredik, de semmit sem vesz komolyan. Gorcsev beleszeret egy Anette nevű lányba, de Anette apja, Laboux miniszter, nem akarja hozzáadni. Tréfából azt mondja, hogy ha Gorcsev jelentkezik az idegenlégióba, összeházasodhat Anette-el. Gorcsev a rá jellemző hevességgel azonnal felveteti magát a hadseregbe. Laboux-nak eközben gondja támad egy titkos akcióban, amelyben kulcsfontosságú szerepet tölt be egy acélkék Alfa-Romeo…

A tizennégy karátos autó Rejtő egyik legismertebb regénye. Valószínűleg a Franciaországban töltött évek során inspirálódott a regény megírásához. A regényben tökéletes arányban jelenik meg a humor, a nyomozás, a szerelem, és az akció, de az igazi élményt a szereplők jellemének ábrázolása nyújtja.

Nagyon szórakoztató regény, 12 éven felül mindenkinek ajánlom.

 

Szerző: Detrich Márton 8. d

Illusztráció: internet

Feladat, korrektúra: Ujlaki Tibor