A Pale Blue Dot egy a Voyager–1 űrszonda által készített fotó címe, amelyen mintegy 6 milliárd kilométeres távolságból látható a Föld. 

A kép Carl Sagan csillagásznak köszönhetően készült el, aki javasolta, hogy a Naprendszer széléhez érve a szonda készítsen felvételt bolygónkról. Az 1990. február 14-én lőtt fotóhoz Carl Sagan az alábbi kommentárt fűzte:

 

„Nézzenek ismét arra a pontra. Az itt van. Az otthonunk. Azok mi vagyunk. Ott van mindenki, akit szeretnek, mindenki, akit ismernek, mindenki, akiről valaha hallottak, az összes emberi lény, aki létezett. Az összes örömünk és szenvedésünk, vallások, ideológiák és gazdasági dogmák ezreinek magabiztossága, minden vadász és növényevő, minden hős és gyáva, minden civilizáció alkotója és lerombolója, minden király és paraszt, minden szerelmes fiatal, minden apa és anya, reménnyel teli gyermek, feltaláló és felfedező, minden erkölcs oktatója, minden korrupt politikus, minden „szupersztár”, minden „legfőbb vezér”, fajunk történelmének összes szentje és bűnös személye ott élt – azon a porszemcsén a napsugárban függve.”

Screen Shot 2020-05-02 at 10.04.07 AM

Screen Shot 2020-05-02 at 10.04.23 AM

 

Fotó: internet, hvg.hu – illetve lásd a fotón látható jelzéseket