A NASA TESS (teljes nevén Transiting Exoplanet Survey Satellite) nevezetű űrszondája jelentős felfedezésen van túl. Megtalálta az első olyan exobolygót, amely a Földdel azonos méretű, ráadásul az úgynevezett lakható zónán belül található, a Dorado csillagképben és úgy tűnik, hogy víz van rajta.

Az új, eddig ismeretlen planétát TOI 700 d-nek keresztelte el a NASA. Az, hogy a bolygó a lakható zónán belül van, azt jelenti: a hőmérséklet (elméletileg) lehetővé teszi, hogy a víz folyékony halmazállapotúként maradjon meg a felszínén. A bolygó a TOI 700 jelzésű, kis méretű csillag körül kering, melynek mérete nagyjából 40 százaléka a Napnak, és nagyjából fele olyan forró, mint központi csillagunk.

A TOI 700 d “mindössze” 100 fényévre található tőlünk, ami a NASA szerint nem túl nagy távolság – mondhatni, egész közel van hozzánk. Ez a gyakorlatban viszont akkora távolságot jelent, hogy élő ember valószínűleg soha nem jut el oda. A felfedezést a NASA Spitzer űrtávcsöve is megerősítette. A rendszerben korábban két másik bolygót is talált a TESS, de ezek közül csak a TOI 700 d fekszik az úgynevezett lakható zónában. A planéta nagyjából 20 százalékkal nagyobb a Földnél és 37 nap alatt kerüli meg a csillagját.

Szerző: Tóth Dániel (8.b)

Fotó: nasa.gov