Woven City egy japán autógyártó víziója, amelyet az idei CES-en (Consumer Electronics Show), Las Vegasban vázoltak fel a látogatók számára. Egymásra kapcsolt, emissziómentes, autonóm és megosztott mobilitási lehetőségeket nyújtó megoldásokban bízva rakták össze a városi élet megreformálásának tervét. Aha, jól hangzik. Mit is jelent?

A Toyota élen jár a mesterséges intelligencia, a robotika, az autonóm járművek technológiája terén, és rájöttek, hogy ha ezt a tudást együtt, egy rendszerben – ami ráadásul nem szimulált, hanem valóságos – működtetik, abból megfizethetetlen tapasztalatokra tehetnek szert. Apró felvillanása ez a jövőnek: a hasonló megoldások akkor lesznek életképesek, ha a környezetvédők, a jövőtervezők és a technológiai cégek érdekei közös nevezőre hozhatók. Csupán ennyi kell, és rögtön lehet megoldásokat is találni.

A nyolc hónaposra tervezett építkezési fázis 2021-ben indul, és az elkészülő városba a cég 2000 dolgozója költözhet majd be. Woven City egy futurisztikus közösség lesz, amelynek 71 hektáros területén csökkentik az autók és az épületek klímaváltozást befolyásoló károsanyag-kibocsátását, nem lesznek közlekedési dugók, az emberek mindennapi életét pedig a legmodernebb internet alapú technológiák tmogatják majd.

A projekt bemutató filmje:

Videó: Youtube (2020. 04. 24.)

Fotó: Internet