Jótékonykodnál, de úgy érzed, nincs hozzá elég pénzed és időd, hogy belekezdj? Ha rendelkezel mondjuk egy saját laptoppal, akkor van: a Community Gridet neked találták ki!

A Community Grid (talán közösségi hálózatként lehetne fordítani) egy kezdeményezés, ami arról szól, hogy felajánlod a számítógéped/laptopod számítási kapacitását, amikor te nem dolgozol vele. A program az elosztott rendszereknek azt az előnyét használja ki, hogy az összekapcsolt gépek együttes számítási kapacitásával több millió dolláros szuperszámítógépek építését lehet megspórolni külön energia, pénz, idő vagy munka ráfordítása nélkül, pusztán az egyébként kárba vesző számítógépes teljesítmény jobb kihasználásával. Használják az orvosi kutatásoktól kezdve matematikai problémák megoldásán át az idegen életformák utáni kutatásig. Érdekes tény az is, hogy annyira bevált ez a technológia, hogy 2009 márciusáig a World Community Grid több mint 434 000 tagja kb. 1 200 000 számítógépen telepített programmal, az eddigi közreműködése révén összesen kb. 227 000 év gépidőt fordított orvosi kutatásokra (ez egy-egy átlagos napon kb. 137 évnyi számítási munkát jelent).

 

ORVOSI KUTATÁSOK

Rengeteg célra fel lehet ajánlani a gép számítási kapacitását és a leghíresebbek általában az orvostudományi vagy pedig a tudományos fejlesztések/kutatások. Sokszor halljuk a hírekben, hogy előre haladtak a rák kutatásában. Indult itt is egy ilyen program a ,,Help Defeat Cancer”, 2005. november 15-én, és a célja mell, a fej és a nyak rákos megbetegedésének gyógyítása. Nagyszámú szövetmintát dolgoztak fel, majd képszűrő eljárásokkal vizsgálták őket. Sajnos ennek a projektnek 2007 áprilisában végett vetettek, mert nem kaptak elég támogatást az államtól.

Napjainkban rengeteg ember szenved a csontritkulásban, főleg az idősebb emberek. Erre betegségre még nincs tökéletes gyógymód, de rengeteg gyógyszert fejlesztettek ki. Az egyik nagy előrelépést a ,,Help Cure Muscular Dystrophy” (Segíts az izomsorvadás gyógyításában) tette lehetővé – 2006. december 19-én indította a Décrypthon (a Francia Izomsorvadás Elleni Szervezet, a Francia Országos Tudományos Kutatóközpont és az IBM együttműködése). Ez a projekt a fehérje-fehárje kölcsönhatásokat vizsgálja 40 000 ismert szerkezetű fehérjénél, különös tekintettel azokra, amelyek szerepet játszanak a neuromuszkuláris betegségek kialakulásában. Ez még a mai napig működik, de sajnos a világjárvány idejére beszüntették.

 

ŰRKUTATÁS

Manapság az űrkutatás egy nagyon felkapott példa. Erre is létrejött egy program SETI néven (Search for Extra Terrestrial Intelligence). Egyesek szerint ez volt minden hasonló kezdeményezésnek az alapja, mert 20 évig ment ez a program, az adatgyűjtési fázis 2020.03.31-én zárult, jelenleg az önkéntesek gépei által feldolgozott és beküldött adatokat elemzik. A projekt célja az volt, hogy az Arecibo Obszervatórium hatalmas rádiótávcsöve által a világűrből fogott jelek közül kiszűrje a zajt, hogy a kutatók a továbbiakban a „hasznos” tartalmat analizálhassák – azt remélve, hogy így a földönkívüli élet nyomaira bukkanhatnak.

Bevallom őszintén, hogy eddig nem nagyon ismertem ezt a programot, csak hallottam róla, de most, hogy így utána olvastam, nagyon jó ötletnek tartom. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki (az említett példákkal szemben vannak ma is futó projektek!), hiszen ha a számítógépünket amúgy sem használjuk, akkor hadd fusson rajta egy ilyen program, főleg ha ilyen nemes célokat szolgál.

A Community grid weboldala 

 

Szerző: Tóth Dániel (8.b)

Fotó: communitygrid.org