Interjú dr. Háda Viktorral, a Magyar Tömegspektrometriai Társaság elnökségi tagjával

Miért választotta a vegyészmérnöki hivatást?

Általános iskolai éveim végén úgy döntöttem, hogy a Pécsi Nagy Lajos Gimnázium kémia tagozatán tanulok tovább, ahová sikeres felvételi vizsgát tettem. A középiskolai éveim alatt számtalan kiváló tanár oktatott. Az itt szerzett tudás és élmények miatt döntöttem úgy, hogy a BME Vegyészmérnöki Karán végzem el felsőfokú tanulmányaimat, és a vegyészmérnöki hivatást választom. Az egyetem után még néhány évig itt maradtam és ledoktoráltam.

Most mivel foglalkozik?

Jelenlegi munkahelyem a nagymúltú Richter Gedeon Gyógyszergyár. Itt a cég szerkezetkutatási csoportját vezetem. Jelenlegi szakterületünk a biológia gyógyszerek tömegspektrometriai kutatása, vizsgálata.

Mi a tömegspektrometria?

A tömegspektrométer egy roppant érdekes gép. A készülék képes a molekulákat vákuumos térben ionjaikra bontani, ezeket pedig elválasztani egymástól. Ha a visszamaradó komponenseket megvizsgáljuk, fontos molekulaszerkezeti információkhoz juthatunk. A kapott adatok elemzésével foglalkozik a tömegspektrometria.

Hogyan került kapcsolatba a Tömegspektrometriai Társasággal?

A közös szakterületünk miatt gyakran vettem részt a Társaság konferenciáin, és fokozatosan megismertem a tevékenységét. Tagja lettem, majd később a tagok szavazata alapján beválasztottak az elnökségbe.

Milyen feladatokat lát el a Társaság?

A szervezet évi két szakmai napot tart. A bizottsági tagok emellett minden évben szakmai díjakat osztanak ki a szakterületen kiemelkedő kutatók között. Ösztöndíjprogramunk is van, mely a fiatal tehetséges egyetemi hallgatókat hivatott támogatni.

Tagja-e még más társaságnak, vállal-e hasonló feladatokat?

Alapító tagja és titkára vagyok a Biologikum Analitikai munkabizottságnak. 2019-ben már az ötödik konferenciánkat szervezhettük meg Balatonszemesen. A Budapesti Műszaki Egyetem rendszeres előadója vagyok. Meghívásos alapon pedig már több egyetemen is tartottam előadásokat, például a Szegedi Tudományegyetemen, a Debreceni Tudományegyetemen és a Semmelweis Egyetemen.

 

Szerző: Háda Gergely 8.d

Illusztráció: Pixabay