A múlt hétvégén szüleimmel elmentünk Londonba. Már többször jártam Anglia fővárosában, de újra lenyűgözött. Úgyhogy sorba szedtem azt a 10 látványosságot, amit feltétlenül meg kell látogatnod, ha Londonban jársz.

  1. Tower

A londoni Tower egy középkori épületegyüttes a Temze partján, amit használtak már börtönnek, fegyverraktárnak, de még az angol uralkodók is laktak benne. Hódító Vilmos angol király építette, eredetileg városfalnak, de végül sokkal kisebb lett. Ma már nem lakik benne senki, a koronaékszereket tartják itt, illetve egy történelmi fegyvergyűjteménynek ad otthont. Én a falon belül még nem jártam, csak körbesétáltam, de kívülről is szép.

location_img-2708-481099879-148

 

2. Tower Bridge

A Tower Bridge a világ egyik, ha nem a leghíresebb hídja, mely a Temzén ível át. Nevét a mellette lévő Towerről kapta. Ma London és Anglia jelképe. A négy toronnyal rendelkező híd alakja jellegzetes, könnyen megjegyezhető. A két nagy tornya közötti rész felnyitható, hogy a nagyobb hajók is átférjenek alatta. Sok buszútvonal érinti a hidat, egy élmény rajta így áthaladni.

thumb_74608_cover_header

 

  1. Szent Pál székesegyház

Ez Európa 5. legnagyobb keresztény temploma, szerintem a legszebb is egyben. London belvárosában található. Az 1256-ban épült templom az 1666-os nagy londoni tűzvészben majdnem teljesen leégett. Ezután Chrisopher Wren angol építész építette újra, 1675-ben. Kupolájának belső pereméhez egy lépcső vezet fel, ami arról híres, hogy a fokok egymást tartják, nincs semmilyen más támasztóelem. Még a modern építészek sem értik, hogy ez hogyan lehetséges. Ma egy gyönyörű kert van körülötte, kellemes a fák árnyékában ücsörögni.

gevbytrtfntydtq65zn8

 

  1. Westminsteri apátság

Ez a gótikus stílusú építészeti remekmű a 10. században épült, III. Henrik megbízásából. Már az építésétől Anglia legfontosabb templomainak egyike volt, ugyanis a canterburyi érsek itt koronázza meg az uralkodót. Emellett temetkezési hely is. 1760-ig csak a királyi család tagjai lelték meg itt a végső nyughelyüket. Azóta már más, elismert személyeket is temetnek ide, mint például Isaac Newtont, Charles Dickenst, William Shakespeare-t vagy David Livingstone-t. Szerintem felemelő érzés végig járni megannyi híres ember sírját.

15

 

  1. Westminster-palota

A Westminster-palota Westminster városrészben, a Temze partján található. A palotába beletartozik az angol parlament épülete, a korábban már említett Westminsteri apátság és az ikonikus óratorony, a Big Ben. A Big Ben elnevezést igazából tévesen használjuk a toronyra, mert igazából a benne található óriási harangot hívják így. Sajnos eddig nem volt szerencsém ezzel az épülettel. Az elmúlt 3 évben hatszor jártam Londonban, de minden alkalommal fel volt állványozva.

BigBen-584312

 

  1. Buckingham palota

A Buckingham palota a mindenkori brit uralkodócsalád rezidenciája, London egyik legszebb épülete. 1761-től 1837-ig, azaz 76 évig építették. Ma uralkodói rendezvények helyszíne, illetve turistacélpont, évente 50.000 látogatót fogad be különböző események által. Itt található London legnagyobb privát kertje, a mesterséges tó vizét a szomszédos Hyde Parkban található Serpentine-tóból nyerik.

Buckingham-Palace-at-night

 

  1. London Eye

Ezt az óriáskereket bizonyára senkinek sem kell bemutatnom, de azért megteszem. A világ egyik legnagyobb óriáskereke, és minden bizonnyal a leghíresebb is. Másik neve a Milleniumi Kerék, mert 1999-ben épült. 2006-ig ez volt a világ legmagasabb kilátója a maga 135 méterével. Egy teljes kört 30 perc alatt tesz meg, ez alatt van időnk megcsodálni egész Londont. A legszebb kilátás mégis Westminster-palotára nyílik. Mára ez London egyik jelképe (mert sok van).

london-eye-atardecer

 

  1. Hyde Park

A London szívében fekvő Hyde Park területe több mint 1,4 négyzetkilométer, ami a szomszédos Kensington Gardens területével együtt nagyobb, mint a Monacói Hercegségé. A park nyugodt, természetes környezetet nyújt azoknak, akik szeretnének egy kicsit sétálni vagy pihenni. Nagyjából észak-dél irányból a korábban említett Serpetine-tó szeli ketté. A londoni tüntetések kedvelt helyszíne. Rengeteg világhírű koncertet tartottak már itt, például fellépett itt a Queen, a Pink Floyd, a Rolling Stones, az Aerosmith, Bon Jovi és a Daft Punk.

imagen_pagina_principal_1_0

 

  1. British Museum

Az emberi kultúra történetét talán legátfogóbban bemutató múzeum 13 millió műtárggyal büszkélkedhet. 1753-ban Sir Hans Solane gyűjteményéből alapították. Ma a belépés díjtalan, bárki megcsodálhatja a lenyűgöző műtárgyakat. A múzeumban található többek között a híres egyiptomi rosette-i kő, valamint a világ legrégibb üvege, szintén Egyiptomból. Szerintem, ha már ott vagyunk, a szuvenírboltba is érdemes benézni.

museo-britanico

 

  1. The Shard

Ez a felhőkarcoló nem annyira ismert, mint a lista többi épülete, de annál szembetűnőbb. Nevének jelentése Szilánk, amit a formája megmagyaráz. 2012 júniusában adták át. Magassága 309,7 méter, ezzel Európa 5., valamint az Egyesült Királyság 2. legmagasabb épülete. A külső fala teljesen üvegből van, ami azért vicces, mert még a mosdóból is Londont látod! Több étterem is található itt és az étel valami fenséges (tapasztalatból mondom)! Ha egyszer el szeretnél menni valamit megünnepelni, akkor én a Shardot ajánlom.

181718500

 

Szerző: Csitári Dávid (7.d)