Mostanában mindenhonnan csak a koronavírusról lehet hallani. Teljesen különböző véleményeket hallottam róla, ezért megkérdeztem Dr. Simon Dávid orvost az ügyről.

– Mennyire veszélyes tulajdonképpen ez a vírus?

– Először is érdemes leszögezni, hogy most, 2020 február elején Magyarországon kevéssé kell tartani az nCoV-2019-től, ami nem jelenti azt, hogy nem érhet el Magyarországra is a fertőzés a jövőben. Az eddigi adatok alapján ez egy közepes sebességgel terjedő vírus, ami azt jelenti, hogy minden védekezés nélkül egy beteg 2-3 embert fertőzhet meg (sajnos úgy tűnik, a vírus már a tünetek megjelenése előtt, az 5-14 napos lappangási időszakban is átadható). A vírus elsősorban légúti tüneteket okoz, azt azonban ma még nem tudjuk, hogy milyen arányban enyhébb, illetve súlyosabb a betegség lefolyása. Tudjuk, hogy az esetek kis százalékában (jelenlegi becslés 2% körüli) akár halálos is lehet a betegség, azonban elsősorban azoknál, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, főként a tüdőbetegek körében.

– Hogy tudjuk megelőzni a megbetegedést?

– Mint minden fertőző betegség esetén, a legfontosabb itt is a higiéniai előírások betartása – ez a most Magyarországon is terjedőben lévő influenza járvány ellen is hatásos. Úgy tudjuk, hogy cseppfertőzéssel és széklet útján is terjedhet a vírus. A legfontosabb eszköz a rendszeres kézmosás, legalább 20 másodpercig, a kéz minden felületét alaposan letisztítva. Mindenképpen érdemes kezet mosni, mielőtt az arcunkhoz nyúlunk, eszünk, miután köhögtünk, tüsszentettünk, WC-n jártunk, illetve használtuk a tömegközlekedési eszközöket. A kézfertőtlenítőt a nemzetközi szervezetek nem ajánlják az egészségügyön kívül, csak ha látható kosz nincs a kézen, ha az alkalmazott szer legalább 60% alkoholt tartalmaz és legalább 4 percig a kézen hagyják. Megelőzhetjük bármilyen cseppfertőzéssel terjedő betegség átadását, ha köhögéskor, illetve tüsszentéskor zsebkendőt használunk vagy a könyökhajlatunkkal takarjuk el az arcunk (a tenyerünket erre ne használjuk, mert könnyen különféle tárgyakra, például kilincsre, kapaszkodóra kenhetjük vele a kórokozókat).

A maszk viselésről megoszlanak a vélemények. Valószínűleg leginkább azt képesek megakadályozni, hogy egy beteg tovább adja a betegséget. Ha maszkot használ valaki, fontos tudni, hogy egyszer használatos eszközről van szó, így rendszeresen cserélni kell és oda kell figyelni a használati utasítás betartására.

Amennyiben a vírus Magyarországon is megjelenik, fontos lesz, hogy amennyiben valaki lázas, ne menjen közösségbe, ha pedig bármilyen légúti tünetet (köhögés, légszomj) tapasztal, menjen orvoshoz.

– Igaz az, hogy a gyerekek kevésbé vannak veszélyben, mint az idősebbek?

– Eddig úgy tűnik, hogy bár gyerekek is elkaphatják a betegséget, sokkal kisebb valószínűséggel történik meg, és a betegség lefolyása is kevésbé tűnik súlyosnak. Ez azonban nem zárja, hogy akár tünetmentes vírushordozók legyenek, ezért a higiénia a gyerekek esetén is nagyon fontos!

Szerző: Simon Zsófia (7.d)