Új halálos vírust fedeztek fel a kínai Wuhan városában, és a felállított karanténokról szóló híradások bejárták a világsajtót. Mit tudunk a vírusról? Kell-e félnünk a betegségtől?

 Mi is az a koronavírus?

Az új vírus a koronavírusok családjába tartozik, csakúgy, mint a SARS és a MERS. Hivatalos neve 2019-nCoV lett. A betegség lázat, náthát okoz, rosszabb esetben tüdőgyulladást. Minden ember egyszer az életében biztos, hogy elkapott legalább egy fajta koronavírust, melyből ki lehet gyógyulni, de sajnos ez az új koronavírus már veszélyesebb.

Honnan és hogyan terjed?

Az első híradások szerint a kínai Wuhan városából indult a vírus terjedése, egy halpiacról, ahol vadállatokat is árulnak – például kígyókat, patkányokat, denevéreket és kutyákat. (Későbbi tudósítások ezt kétségbe vonták.) A vírus állatról emberre és emberről emberre is terjedhet, de akár a levegőből is bekerülhet a szervezetbe. A 2019-nCoV csak élő sejtben marad életben huzamosabb ideig, de kibír pár órát az ideálistól eltérő körülményektől között is.

Coronaviruses_004_loresA Kínából rendelt csomagoktól nem kell félni, hisz a szállítás nem csak pár óra. A vírussal kapcsolatban az egyik legfélelmetesebb tudnivaló az, hogy egy hét a lappangási idő, vagyis míg az első tünetek mutatkoznak, addig úgy hordozza az ember a vírust és adja át másoknak, hogy nem is tud róla. Épp ezért a karantén elrendelése előtt egy wuhani embert, akiben már benne volt a vírus, de még nem lázasodott be, a reptéren nem volt oka feltartóztatni a hatóságoknak.

Mennyi az áldozatok száma?

Az aktuális hivatalos adatok szerint 105 halálos áldozata van a vírusnak és körülbelül 3000 ember fertőződött meg a betegséggel. Néhány napja egy kínai ápolónő vagy doktornő (mindenesetre a felvétel tanúsága szerint kórházi dolgozó), arcát maszkban eltakarva ennél sokkal nagyobb számot szellőztetett meg. Szerinte 90000 embert sújthat jelenleg a fertőzés, ami elképzelhető, hisz Wuhanból 5 millió ember utazott el még a repülőterek lezárása előtt. A pontos adatokkal kapcsolatban sajnos érdemes figyelemmel kísérni a legfrissebb híreket.

Screen Shot 2020-01-28 at 14.08.40

A Johns Hopkins Egyetem online térképe a fertőzés terjedéséről itt tekinthető meg

Van ellenszer?

Az influenza elleni oltás már meg van, de nem hat a 2019-nCoV vírus ellen. Egy új védőoltás általában egy évtizedbe is beletelik, mire kifejlesztik, de a járványügyi felkészüléssel kapcsolatos újításokkal foglalkozó szövetség 3 programot is finanszíroz. Becslések szerint így már csak egy év kell a megvalósításhoz.

Szerző: Phung Vo Minh Tam (8. a)