Jelentősen romlott Magyarország helyezése a legfrissebb Éghajlatváltozási Teljesítési Mutatóban, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra Madridban, az ENSZ 25. klímacsúcsán.

A CCPI szerint világszerte vannak javuló tendenciák az országok teljesítményeiben, de számos, éghajlatvédelemben elméletileg élenjáró ország gyengén teljesít, Magyarország pedig a tavalyi 42. helyről a 47. helyre csúszott vissza. Hiába a társadalom mind hangosabb kiállása, a fejlődő energiahatékonysági és a tárolási technológiák, az elektromos közlekedés terén elért haladás, a Párizsi Egyezménynek való megfeleléshez és a Föld ökoszisztémájának túléléséhez sokkal nagyobb erőfeszítésekre van szükség.

A most kiadott mutató szerint az összesített listát Svédország vezeti, Marokkó a harmadik helyre csúszott vissza, míg a második helyezést Dánia érte el. Európa világszinten közepes értékelést kapott, holott vezető szerepre vágyik az éghajlatváltozás elleni harcban.

Magyarország a 47. helyezését az utóbbi évek óta növekvő kibocsátásának és a megújuló energia használatban elért gyenge teljesítményének köszönheti. A tervekben sem szerepel a nemzetközi, közös céloknak megfelelő arányú megújulóenergia-használat 2030-ig.

Az Európai Unión belül Portugália és Ciprus érte el a legrosszabb eredményeket az üvegházgázok kibocsátása terén. A rendkívül gyengén teljesítő országok között szerepel az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és Kína.

(sajtóanyag)