El tudnád képzelni az életed Télapó és karácsony nélkül? Számunkra ezek az ünnepek annyira természetesek, hogy bele sem tudunk gondolni, milyen lenne, ha nem léteznének. Néhol ezek az ünnepek teljesen mást jelentenek, egyes helyeken nem is ünneplik őket – vagy nem úgy, mint nálunk. 

Egyesült államok

Nekünk természetes, hogy december 6-án érkezik a Mikulás. Kipucoljuk a csizmánkat, hogy az reggelre megteljen mindenféle jóval. A tengerentúlon, Amerikában ez az ünnep egyáltalán nem létezik. December 6. számukra ugyanolyan nap, mint a többi. Nem jár se ajándék, se virgács. A piros ruhás, nagy pocakos Télapó december 25-én érkezik. A kéményen át mászik be, hogy a „Christmas Stocking”-ba, azaz a karácsonyi zokniba belecsempéssze az ajándékokat. Tulajdonképpen ő olyan a gyerekeknek, mint nekünk a Jézuska.

Spanyolország

Spanyolországban nem a Télapó, nem a Jézuska, de még nem is az angyalok hozzák az ajándékot, hanem az általunk jól ismert három királyok. Lényegében nem is létezik náluk szó szoros értelmében karácsony, mert Gáspár, Menyhért, Boldizsár ünnepét január 5-én tartják meg. Ilyenkor óriási felvonulást rendeznek, ahol a zsibongó gyermektömeget a hajón, hintón vagy éppen tevén érkező három királyok rengeteg édességgel ajándékozzák meg. Sevilla városában például évenként közel 90 millió édesség kerül szétosztásra. Ezt a hangulatot december 6-án vízkereszt napján a családi ünneplés váltja fel. Ilyenkor a jó gyerekek ajándékot, a rosszak viszont carbónt, azaz szén kinézetű édességet kapnak.

Anglia

A hagyomány szerint karácsony másnapján, december 26-án a Boxing day ünnepét tartják. Régen ez a dolgozók és munkaadóik ünnepe volt. Ilyenkor a gazdagabb munkáltatók pénzt, élelmiszert, ruhákat vagy más értékes árut osztogattak alkalmazottaiknak. Egyesek szerint a Boxing day eredete arra utal, hogy régen a jobbágyok fadobozban ajándékot vittek földesuruknak karácsony alkalmából. Mások azt vallják, hogy ez a templomi perselyt jelenti, melynek tartalmát régen szétosztották a szegények között. Manapság ez az ünnep inkább a sportok napja. Ilyenkor a család együtt néz focit a tévében. Ezen a napon a királynő hagyományos karácsonyi beszédet mond, amelyet a köztévé közvetít. Az angolok szerint ez rettentő unalmas, ennek ellenére sokan megnézik, így mutatva ki tiszteletüket a királynő felé.

 

Szerző: Trinter Patrik (7.d)