A kölcsönadás és -kérés jelentőségét a fogyasztói társadalmakban egyszerűen minimálisra csökkentik, holott ennek a fenntartható fejlődésben hatalmas szerepe lenne. Különösen igaz ez a sűrűn lakott városokra, ahol egészen elképesztő ki nem használt kapacitás halmozódik fel.

A motorosfűrésztől a tetőcsomagtartón át a sífelszerelésig számos olyan terméket megveszünk, ami egyszeri használat utána akár évekig porosodik a tárolóban. Egy-egy készülék, például egy elektromos fúrógép egész életében csupán 6-20 percet van működésben. Ha csak azokat a lehetőségeket kihasználjuk, amelyek a közvetlen közelünkben vannak, akkor számottevően mérsékelhetjük a környezeti terhelésünket, s rövidtávon nem mellékesen a kiadásainkat is. Kis körültekintéssel, ismeretségünk adta lehetőségeket kihasználva akár jelentősen csökkenthetjük kiadásainkat, hiszen számos eszközt kérhetünk, s adhatunk kölcsön.

Az, hogy ilyen módon segítsék ki a környezetünkben élőket vagy barátainkat, nem áll távol az emberektől. A Miutcánk közel 400 felhasználó bevonásával készített kutatásából kiderül, a megkérdezettek több mint 80%-a minden további nélkül ad kölcsön eszközöket, tárgyakat – fontos tehát, hogy nem pénzről van szó! – rokonainak vagy barátainak. A válaszadók kétharmada pedig nem zárkózik el az elől sem, hogy szomszédjaira is rábízza értékeit.

tools-1380134_1920

A leggyakrabban könyveket, újságokat adnak és kérnek kölcsön az emberek, a szerszámok, kerti szerszámok állnak a második helyen, amit az élelmiszerek követnek. Miközben alig 9% nem ad kölcsön soha semmit, addig közel 23% mondta azt, hogy soha nem kérne kölcsön. A válaszadók 40% viszonylag gyakorta, havi rendszerességgel ad kölcsön, míg harmada körülbelül évente adja erre a fejét. A többiek jellemzően alkalmi esetekről számoltak be.

A magyar startup alkalmazásán belül pedig bőven akad hasonló. A platform használói mostanra 80 ezer olyan eszközt osztottak meg egymás között, amelyeket hajlandóak kölcsönadni másoknak. Ezek között a létra, a porszívó, a fúró és a botmixer a legnépszerűbb, de egyebek között szép számmal akad láncfűrész vagy fűnyíró is.

Ráadásul az sem lehet mondani, hogy az emberek csak apróságokat hajlandóak átadni ismerőseiknek, bár azért ez a leginkább jellemző. Amíg a kutatásban résztvevők harmada pár ezer forintos érték alatti eszközt hajlandó kölcsön adni, addig a válaszadók 36%-a 10 ezer forintos, 22 százaléka pedig akár 100 ezer forintos eszközt is kész rábízni ismerősére.

(Miutcánk.hu sajtóanyag)