A levegőszennyezés sokkal súlyosabb annál, mint amit a hivatalos adatok mutatnak. Erről számolt be a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace képviselője az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának ülésén. A zöld szervezetek szerint azonnali lépésekre van szükség: korlátozni kell a szennyező gépjármű-forgalmat, támogatásokkal kell ösztönözni a fenntartható fűtési szokások elterjedését, határozottan fel kell lépni a lakossági hulladékégetés ellen, továbbá be kell tiltani a lignit árusítását a háztartásoknak, valamint az avarégetést.

A mérésekhez egy újfajta, a rendkívül apró részecskék számát és átlagos méretét meghatározó műszert használtak. Az ilyen típusú mérés azért rendkívül fontos, mert minél kisebbek azok a részecskék, amelyek a fűtésből, a gépjármű-közlekedésből és más emberi tevékenységekből kerülnek a levegőbe, annál nagyobb az egészségkárosodás veszélye. Ezek a részecskék ugyanis behatolnak az emberi szervezet legeldugottabb zugaiba is (például az agyba), és ott idézhetnek elő visszafordíthatatlan elváltozásokat.

A mérések azt mutatták, hogy éppen a rendkívül apró részecskék találhatók meg döntő mértékben a levegőben a forgalmas utak mentén. Az itt mért részecskék átlagos átmérője 20-40 nanométer, a tömegük így annyira elenyésző, hogy a hivatalos mérőállomások – amelyek az egy köbméterben található részecskék tömegét mérik – mérési eredményeiben elhanyagolható szerepet játszanak még akkor is, ha hatalmas mennyiségben vannak jelen. Márpedig Budapest forgalmas útjai mentén egy köbcentiméterben (vagyis egy kockacukor méretű térfogatban) általában több mint 30 ezer részecske található, de helyenként a részecskék száma elérte a 470 ezret is, miközben egy viszonylag tiszta levegőjű helyen ez a szám mindössze 2000 körüli.

(Levegő Munkacsoport sajtóanyag)