A klímaváltozás hatására a Föld egyes régiói teljesen lakhatatlanná válhatnak, Szibéria azonban éppen ellenkezőleg. Bár jelenleg a rettentő fagyokról és a nyáron elviselhetetlen szúnyoginváziójáról híres, az IFLScience szerint mindez megváltozhat!

Elena Parfenova, az Orosz Tudományos Akadémia munkatársaival arra jutott, hogy az éghajlat változásával a barátságtalan Szibéria 2080-ra alkalmassá válhat a gabonatermesztésre, s akár 500%-kal is nőhet és fenntarthatóvá is válhat a populáció. Oroszország ázsiai része 13 millió négyzetkilométerrel az ország mintegy 77%-át teszi ki. Ez a hatalmas régió a klímaváltozás miatt ma jóformán lakhatatlan, a népesség alig 27%-a él ezen a területen. Szélsőséges klímaváltozás esetén az egész területet beborító permafroszt (tartósan fagyott talaj) aránya 65%-ról 40%-ra csökkenhet, igaz, már enyhébb felmelegedés következtében is lakhatóbbá válik a környezet.

szögletesfogú gőte

Ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy az átalakulásnak örülnünk kellene. Egyrészt azok az állatok, akik jól alkalmazkodtak a jelenlegi körülményekhez, például a hideghez, elpusztulnának – a rénszarvasoktól kezdve egészen a szögletesfogú gőtéig. Ez hatalmas veszteség lenne. Másrészt sok más régió válna lakhatatlanná, Szibéria talajából pedig irdatlan mennyiségű metán szabadulna fel, ami tovább melegítené bolygónkat.

Szerző: Trinter Patrik (7.d)