A konyha különleges világ, ahol minden mozdulat, minden alapanyag és minden döntés számít. A vendégek tányérján megjelenő ételek mögött nem csupán a főzés áll, hanem egy sokkal összetettebb folyamat, mely gondos tervezésből, kreativitásból és a folyamatos fejlődésből áll. Erről a világról mesélt nekünk Zátrok Gábor, egy forgalmas étterem séfhelyettese, aki betekintést engedett a szakácsmesterség mindennapjaiba.

– Milyen érzés a konyhában dolgozni? Milyen egy szakács mindennapja?

– Tudod, egy étel elkészítése nem csak annyi, hogy megfőzzük. Ez egy teljes folyamat, amiben minden apróság számít. Az ötlettől kezdve a megvalósításig minden lépést alaposan át kell gondolni. Ráadásul nemcsak az íznek kell stimmelnie, hanem a megjelenésnek is, hiszen először a szemünkkel eszünk, nem igaz?

– Abszolút! És mi a helyzet a kihívásokkal? Volt már olyan, ami igazán nehéz helyzetbe hozott?

– Persze, minden nap egy kicsit kihívás, de talán a legnagyobb mindig az, hogy új ötletekkel álljak elő. Valami olyasmit kell alkotni, ami egyszerre különleges és mégis megfelel a vendégek elvárásainak. Ez néha nagyon nehéz, de közben inspiráló is. Szerencsére a gasztronómia folyamatosan fejlődik, így mindig van honnan ötleteket meríteni.

– Ez biztosan rengeteg kreativitást igényel! Van olyan étel, amit különösen szeretsz elkészíteni?

– Igen, a tésztaételek a nagy kedvenceim. Tudod, szinte végtelen a lehetőség bennük. Bármilyen alapanyaggal variálhatók, és mindig lehet valami újat alkotni. Ráadásul a tésztát szinte mindenki szereti, ami külön öröm, mert így mindig pozitív visszajelzéseket kapok.

– Tényleg sokoldalú alapanyag. Ha valaki most gondolkodik azon, hogy szakács legyen, mit tanácsolnál neki?

– Először is: ne féljen tanulni! A mi szakmánkban mindig van mit fejleszteni. Fontos, hogy alaposan ismerjük az alapanyagokat és azok felhasználási módjait. De legalább ennyire lényeges az ízek harmóniája is – tudni kell, mit mivel érdemes kombinálni. És azt is tanácsolnám, hogy kövesse a technológiai újításokat, mert ezekkel sokszor rengeteg időt és energiát lehet megspórolni.

– Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban?

– Egyértelműen az alkotás szabadsága. Nagyszerű érzés, hogy szabadon kísérletezhetek az ízekkel, textúrákkal, és új dolgokat hozhatok létre. Persze néha ez egyben teher is, hiszen óriási a felelősség, de éppen ez teszi izgalmassá is a munkát.

– Mi a véleményed a modern gasztronómiai trendekről, például a vegán konyháról?

– Tudod, én inkább a hagyományos vendéglátás híve vagyok. Szeretem, ha az ételek egyszerűek, érthetők, és mindenki számára elérhetők. Szerintem fontos, hogy mindenki megtalálja azt az irányt, ami neki és a vendégeinek a legjobban megfelel.

Zárszó

A beszélgetés során Gábor bepillantást engedett a szakácsmesterség sokoldalúságába és összetettségébe. Az elhivatottság, a kreativitás és a folyamatos fejlődés iránti vágy jól tükrözi, hogy a gasztronómia több mint egyszerű főzés. – Ha legközelebb egy ínycsiklandó ételt látunk a tányérunkon, talán eszünkbe jut majd, hogy mögötte milyen kemény munka és szenvedély rejlik. Az ő története remek példa arra, hogy a gasztronómia nem csak mesterség, hanem művészet is.

Zátrok Patrik (9.a)

Fotó: stonewoodgrill.com