A Wattpad talán az egyik legnépszerűbb olyan blogger-alkalmazás a magyar fiatalok körében, ahol kezdő írók, költők, bloggerek publikálhatják saját munkáikat és mások műveit is megtekinthetik. Mégis elég rossz híre van a platformnak és méltán merülhet fel az emberben a kérdés: hasznos-e egyáltalán a Wattpad?

Alapjaiban véve, ha publikálunk valamit, az arra érkező visszajelzések segítségével folyamatosan tudunk csiszolgatni a saját alkotásunkon, ezáltal pedig fejlődik az íráskészségünk és a stílusunk. Ha az embernek szerencséje van, egy másik felhasználó ír egy kritikát az adott könyvről, ami sokkal nagyobb mértékben világít rá a szöveg problémáira, mint egy komment, amit csak „odapottyantott” valaki az egyik fejezet alá. Igaz, ezek a kritikák nem szakszerű értékelések, inkább hosszan és részletesen kifejtett olvasói vélemények, amik rengeteg segítséget nyújtanak a könyv tökéletesítgetéséhez.

 

hero-devices

 

Más felhasználók munkájából is tanulhatunk. Például, ha egy könyvben nagyon szemet szúr nekünk egy részlet, egy mozzanat, vagy esetleg túl kuszának találjuk a cselekmény szálait, akkor arra fogunk törekedni, hogy ezeket a hibákat ne kövessük el a saját könyvünk írásakor. Emellett Wattpadon szinte mindenki azért küzd, hogy minél népszerűbbek legyenek az alkotásai, ez pedig egy igazi versenyhelyzetet szül. Van valami cél, amiért a te írásodnak érdekesebbnek kell lennie a másikénál.

Mindezek mellett több felhasználó indít úgynevezett interaktív könyvet, vagy amatőr írói versenyt, amikre benevezve az ember a kreativitását tudja fejleszteni. A rengeteg „hogyan írjunk jó könyvet?” szöveg pedig összegyűjti azokat az alapvető buktatókat és kliséket, amiken a kezdő író könnyedén elvérezhet. Bár ezek sem a legszakszerűbb „elemzések”, némelyik mégis elég hasznosnak bizonyulhat.

A legutóbbi fejlesztésnek köszönhetően pedig már a hivatásos íróknak is hasznára válik a Wattpad használata. Az olyan népszerű tartalomgyártók, akik már nem szárnyukat bontogató bloggerek, könyveik elolvasásáért pénzt „kérhetnek”. Ez olyan formában történik, hogy a megadott érték fölött lévő olvasottsággal rendelkező műveket az egyszerű, mezei felhasználó csak úgynevezett Wattpad Coinokért cserébe tekintheti meg. És mondanunk sem kell, hogy ezek a virtuális érmék bizony valós pénzbe kerülnek.

Tehát nem kétséges, hogy a Wattpad valamilyen szinten egy hasznos alkalmazás. Az már más kérdés, hogy szellemileg biztos egészséges is-e?

Mint már említettem, az alkalmazásnak nincs túl jó híre, leginkább a felhasználók és a publikált „könyvek” miatt. A legtöbben csak annyit tudnak a Wattpadról, hogy primitív, helyesírási hibáktól hemzsegő, klisés szerelmi történetekkel vagy amatőr, szinte már gyomorforgatóan megírt erotikus könyvekkel van tele. Igen, szinte biztos, hogy minden Wattpad felhasználó találkozott már nem egy olyan történettel, ami egy amerikai középiskolában játszódik, a főhős pedig a suli egyetlen stréber, antiszociális lánykája, akibe hatalmas drámák között beleszeret a gimi sármos rosszfiúja. Igen, tagadhatatlan, hogy az efféle elcsépelt sztorikból rengeteg van fent a platformon. És hogy ez miért van? A válasz egyszerű: ezeket olvassa a legtöbb felhasználó, nagy sikerük van, ezért mindenki ilyet kezd el írni, mert látják, hogy ezzel gyorsan be lehet futni Wattpadon. És ez nem csak az írót, hanem a közönséget is leírja. Ahogyan a kommentszekcióban folyó drámák, ócsárló üzenetek is mind a felhasználókat minősítik.

De fontos megemlíteni, hogy ez csak egy adott réteg, ami sajnálatos módon elég széles. A Wattpadon is vannak értelmes, intelligens személyek, ők azok, akik ténylegesen hasznossá teszik a platformot. A Fazekas diákjai közül is többen használják az alkalmazást, habár lehet, hogy a sok „kamijon”, „tolyás”, „dűhős”, stb. szót látva felmerül bennük a gondolat, hogy a wattpadozás egyenlő a mártírsággal.

Igaz, ez a „színvonal” sok nehézséget okoz, például órákig kell böngészni, hogy az ember találjon egy igényesen megírt könyvet, de haszna is van. Ugyanis, ha valóban valami egyedivel állsz elő, akkor nem a klisés amerikai sztorikra vágyakozó tömegek, hanem az igényes felhasználók fognak rátalálni a könyveidre, akik tartalmat szeretnének és akik ténylegesen segíteni fognak az írói tehetséged fejlesztésében. Illetve akiknek a munkáit majd te is szívesen fogod olvasni, anélkül, hogy a szöveget látva ötpercenként eszedbe jutna a helyesírási kéziszótár.

Összefoglalva tehát a Wattpad hasznos és fejleszt, de jól meg kell gondolni, hogy mit és hogyan csinál rajta az ember. Senki ne ijedjen meg a sok negatív dologtól, amit fentebb írtam, mert mindezek ellenére a Wattpad tényleg sokat segít a fejlődésben az írás terén és nincs is annál felemelőbb érzés, mikor megjelenik az értesítés arról, hogy a könyved toplistás lett valamelyik kategóriában!

Szerző: Kelemen Kinga

Fotó: Pixabay